Mossack Fonseca ajută dictatori din lumea întreagă - Kim Jong-un, Bashar al-Assad şi Robert Mugabe

Scandalul Panama Papers continuă să dezvăluie informaţii despre corupţia în rândul "elitelor". Mossack Fonseca, ale cărei documente financiare secrete au fost divulgate, ar fi colaborat cu persoane şi companii asociate cu regimuri criminale precum Siria, Coreea de Nord sau Zimbabwe.
(Arhivă) Generalul Ri Yong Gil (st) şi liderul nord-coreean Kim Jong-un.
(Arhivă) Generalul Ri Yong Gil (st) şi liderul nord-coreean Kim Jong-un. (Captură Foto)

Scurgerile de documente explosive din cadrul firmei de avocatură Mossack Fonseca, cunoscute sub numele de Panama Papers, au dezvăluit rolul firmei în state criminale precum Zimbabwe, Coreea de Nord şi Siria – toate conduse de dictatori notorii care calcă în picioare drepturile fundamentale ale oamenilor.

Se crede că firma panameză, care ajută entităţi să creeze companii offshore, i-a ajutat pe unii dintre aliaţii apropiaţi ai dictatorilor acestor trei naţiuni.

Conform documentelor cel puţin 33 de companii sau persoane aflate pe lista neagră a administraţiei SUA au fost clienţi ai Mossack Fonseca. În timp ce unul dintre dintre clienţi a avut legături strânse cu programul nuclear nord-coreean, un altul a fost vărul preşedintelui sirian Bashar al-Assad.

Scurgerile fac parte dintr-un efort fără precedent de divulgare a datelor financiare confidenţiale ce a scos la lumină operaţiunile murdare ale companiilor paravan, care funcţionează prin ascunderea identităţilor clienţilor. Au fost divulgate 2,6 TB de date, sau aproximativ 11,5 milioane de documente provenite de la aproximativ 214.000 de entităţi offshore. Ancheta a fost condusă de Consorţiul Internaţional al Jurnaliştilor de Investigaţie (CIJI), cu ajutorul a peste 100 de grupuri media şi a ziarului german Sueddeutsche Zeitung.

Raportul CIJI arată că Rami Makhlouf, un văr al preşedintelui sirian Bashar al-Assad, a fost clientul firmei de avocatură panameze chiar şi după ce a fost sancţionat de Trezoreria SUA în 2008. El a fost scos de pe lista de clienţi a firmei panameze doar în 2010, după o rezistenţă puternică.

În mod similar, informaţiile divulgate arată că omul de afaceri zimbabwean John Brendenkamp – descris ca prieten apropiat al celui mai longeviv dictator african Robert Mugabe – a lucrat cu Mossack Fonseca timp de peste un deceniu. Legăturile lor au fost suspendate în 2009 după o restructurare a operaţiunilor interne ale firmei de avocatură, menite să îi sporească vigilenţa în privinţa colaborării cu părţi sancţionate.

În ceea ce priveşte Coreea de Nord, documentele divulgate arată că firma panameză a acceptat drept client o companie paravan nord-coreeană numită DCB Finance în 2006. S-a descoperit că proprietari al companiei DCB Finance, care a ajutat la canalizarea de fonduri către ambiţiosul program nuclear nord-coreean, erau - bancherul britanic Nigel Cowie, care a locuit în săraca ţară nord coreeană timp de peste două decenii - şi un oficial nord-coreean pe nume Kim Chol Sam.

Deşi Coreea de nord este în mod evident un client cu un risc ridicat, se pare că Mossack Fonseca “a eşuat” să efectueze verificările necesare. Operaţiunile dintre Mossack Fonseca şi DCB Financiar au încetat abia în 2010.

În apărarea sa, un purtător de cuvânt al firmei de avocatură din Panama a declarat pentru CIJI că Mossack Fonseca “nu a permis niciodată cu bună ştiinţă folosirea companiilor noastre de către persoane care au avut o legătură cu Zimbabwe, Coreea de Nord, Siria şi alte ţări” ce au fost trecute pe liste negre.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe