Cea mai mare scurgere de informaţii din istorie publicată de un ziar german. Prietenii lui Putin, atinşi
alte articole
O scurge masivă de documente din baza de date internă a unei firme globale de avocatură situată în Panama - Mossack Fonseca - a dezvăluit conturile offshore a 140 de politicieni, oficiali publici şi atleţi ai lumii.
Informaţiile divulgate – un efort comun din partea Consorţiului Internaţional de Jurnalişti de Investigaţie (CIJI) – au fost obţinute de ziarul german Süddeutsche Zeitung, şi conţin peste 11 milioane de documente ce datează de 40 de ani. Aceste informaţii dezvăluite reprezintă echivalentul a aproximativ 3 TB de date, şi includ date legate de corporaţii, declaraţii financiare, email-uri şi altele. Cantitatea de informaţii este cu mult mai mare decât cei 1,7 GB de date divulgate în 2010 de WikiLeaks.
Deşi deţinerea anonimă de conturi în străinătate de către companii sau persoane nu este ilegală, scurgerile de informaţii dezvăluie gradul în care personaje politice de nivel înalt s-au bazat pe companii paravan pentru a-şi ascunde averile, pentru a spăla bani sau pentru a evita să plătească taxele.
Un memorandum din partea unui partener al Mossack Fonseca, care a fost inclus în informaţiile divulgate, susţinea: “95% din munca noastră constă, întâmplător, în vânzarea de instrumente pentru a evita taxele”, conform The Guardian.
Mai rău, companiile offshore pot fi de asemenea folosite pentru scopuri mult mai infame, precum desfăşurarea de afaceri cu persoane sau companii incluse pe liste negre ale unor guverne.
Printre cei implicaţi sunt preşedintele argentinian Mauricio Macri – care a fost listat ca un director al unei companii din Bahamas ce s-a dizolvat în 2009, cunoscută sub numele de Fleg Trading Ltd. şi care a făcut afaceri în Brazilia – şi regele Arabiei Saudite, care în mod evident a folosit companii paravan în Insulele Virgine Britanice pentru a scoate ipoteci în valoare de 34 milioane de dolari pentru proprietăţi în Londra.
De asemenea, numele unor societăţi care au legături cu familia preşedintelui chinez Xi Jinping – care, sub paravanul unei aşa zise campanii împotriva corupţiei în China, urmăreşte să îşi înlăturare toţi adversarii politici – apar de asemenea în documente.
Preşedintele sirian Bashar al-Assad şi omologul său rus Vladimir Putin, deşi nu sunt legaţi în mod direct de scurgerile de informaţii, sunt asociaţi cu persoane numite în acele documente dezvăluite.
Câteva dintre descoperirile cheie raportate de CIJI, Fusion şi The Guardian, care se numără printre cele 100 de organizaţia media diferite ce au petrecut un an de zile pentru a evalua documentele înainte ca acestea să fie publicate, conform website-ul CIJI:
- Documentele “oferă detalii asupra a peste 214.000 de entităţi offshore conectate cu persoane din peste 200 de ţări şi teritorii.
- Sunt dezvăluite conturi offshore ale 140 de politicieni şi oficiali publici din jurul lumii, inclusiv premierii din Islanda şi Pakistan, de la preşedintele Ucrainei la regele Arabiei Saudite.
- Documentele din scurge sunt legate de familiile şi asociaţii fostului preşedinte egiptean Hosni Mubarak, ai fostului lideri libian Moammer Gaddafi, ai preşedintelui sirian Bashar al-Assad şi ai preşedintelui ucrainean Petro Poroşenko.
- Deşi preşedintele rus Vladimir Putin nu a fost numit în documente, un număr dintre cei mai apropiaţi asociaţi ai săi au fost. Tiparul, evidenţiat de ziarul The Guardian, este acela că prietenii lui Putin câştigă milioane din acorduri care probabil nu ar fi fost încheiate fără ajutorul său.
- Datele arată că Serghei Roldugin, cel mai bun prieten al lui Putin şi un muzician profesionist, este în centrul unui reţele de tranzacţii în valoare de aproximativ 2 miliarde de dolari efectuate ciclic între Banca Rossiya şi o serie de companii offshore. Ca urmare, Roldugin este în controlul unor active care valoare aproximativ sau posibil mai mult de 100 milioane de dolari, inclusiv 3,2% din Banca Rossyia, care a fost descrisă ca o “bancă de cumetrie” a lui Putin.
- Informaţiile divulgate includ numele “a cel puţin 33 de persoane şi companii aflate pe lista neagră a administraţiei SUA” pentru presupusele lor legături cu lorzi mexicani ai drogurilor sau organizaţii teroriste.
- Documentele arată cum “peste 500 de bănci majore, inclusiv HSBC, UBS şi Societe Generale” au fost în fruntea procesului de creare a unor companii greu de depistat – aproximativ 15.000 de astfel de companii – în paradisuri fiscale. Prinţul saudit a deschis un cont la UBS pentru compania sa offshore, arată documentele
- În plus, datele arată cum premierul islandez Sigmundur Gunnlaugsson a avut un interes nedeclarat în băncile islandeze salvate financiar. Premierul a cumpărat compania offshore Wintris în 2007 dar nu şi-a declarat interesul avut în aceasta atunci când a intrat în Parlamentul în 2009