Premierul islandez refuză să demisioneze. Înfruntă un vot de neîncredere după scandalul “Panama Papers”

Scandalul Panama Papers, în care au fost expuse conturile offshore a 140 de politicieni, oficiali publici şi atleţi ai lumi, pare să producă prima sa victimă - premierul islandez Sigmundur Gunnlaugsson, care pe moment încă nu a demisionat.
Premierul islandez Sigmundur David Gunnlaugsson. (Captură Foto)
Andrei Popescu
04.04.2016

Unul dintre primii politicieni loviţi de scandalul Panama va fi probabil premierul islandez Sigmundur David Gunnlaugsson. Conform documentelor publicate, politicianul deţina în secret o companie denumită Wintris, înfiinţată în 2007 pe insula Tortola din Insulele Virgine Britanice, pentru a desfăşura investiţii împreună cu bogata sa parteneră, şi ulterior soţie, Anna Sigurlaug Pálsdóttir.

Premierul a realizat că datele sale au fost făcute publice în timpul interviu, în timpul căruia el a plecat, susţinând: “Ce încercaţi să creaţi aici? Este total nepotrivit.”

Publicul islandez pare să fie de acord cu cel puţin cea de-a doua parte a remarcilor sale. Iar acum, premierul are de înfruntat un vot de neîncredere. “Opoziţia a făcut cerut un vot împotriva guvernului la începerea sesiunii parlamentare, deşi încă nu este clar dacă votul va avea loc azi. De asemenea, au fost organizate proteste în Reykjavik de către un grup pe Facebook, care a făcut apel la alegeri.

Rezultatul votului pare să fie aproape sigur. “Sper că Sigmundur David realizează gravitatea problemei sale şi are decenţa de a demisiona înainte de întrunirea de astăzi a Parlamentului”, a declarat luni Birgitta Jonsdottir, legiuitor în Partidul Piraţilor, pe pagina sa de Facebook. Un sondaj MMR din luna martie a arătat că Partidul Piraţilor este acum cel mai mare grup politic al Islandei, 37% dintre respondenţi susţinându-l, comparativ cu cele 36,2 procente ale coaliţiei de guvernare. Totuşi, coaliţia premierului deţine 40 din cele 63 de locuri în Parlament.

Până acum, premierul islandez nu a demisionat şi, mai mult, a încercat să se apere, scriind pe website-ul său: “A fost clar înainte să încep să mă implic în viaţa politică faptul că soţia mea a avut o sumă considerabilă de bani. Unii oameni consideră acest lucru ca fiind foarte negativ. Nu pot face prea multe în acest deoarece nici nu voi divorţa de soţia mea şi nici nu îi voi cere să renunţe la moştenirea sa”.

Bloomberg a adăugat că soţia premierului deţine de asemenea obligaţiuni în trei bănci falimentate, a căror prăbuşire din 2008 a îngenuncheat ţara şi a declanşat impunerea de controale de capital. Raţionamentul premierului Gunnlaugsson este acum contestat din moment ce a condus negocierile cu creditorii, ca parte a unor eforturi de a elimina controalele de capital.

Curios în acest caz particular este faptul că s-ar putea să nu existe nicio infracţiune: conform unui raport ICIJ, Pálsdóttir a declarat că întotdeauna şi-a plătit taxele pentru contul Wintris, lucru ce a fost confirmat de firma care îi plăteşte taxele, KPMG. Acest lucru, bineînţeles, ar presupune că firma de audit spune adevărul.

“Aşa cum am explicat public, în cazul creării acestei companii, premierul şi soţia sa au respectat legea islandeză, inclusiv declararea activelor lor, a titlurilor de valoare şi a venitului”, a declarat pentru ICIJ un purtător de cuvânt al lui Gunnlaugsson.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor