„Prima prioritate: niciun copil invizibil”: Care sunt obiectivele din acest an ale proiectului UNICEF

Copil cărând ziare (Epoch Times România)
Cristina Boiangiu
09.05.2013

Câteva zeci de mii de copii “invizibili” din România, care nu au acte de identitate şi nu pot beneficia de drepturile legale, sunt şi în 2013, pentru al treilea an consecutiv, în atenţia celor de la UNICEF şi Ministerul Muncii care continuă proiectul „Prima prioritate: niciun copil invizibil”.

Copiii vulnerabili şi familiile lor din 32 de comunităţi din opt judeţe vor deveni beneficiari ai serviciilor sociale integrate - asistenţă socială, educaţie şi asistenţă medicală primară. Scopul acestui demers este că fiecare copil să poată creşte alături de părinţii săi şi să fie protejat faţă de orice formă de violenţă.

Proiectul se adresează copiilor care nu pot merge la doctor şi la şcoală, sunt abuzaţi, nu au acte de identitate şi provin, în general, din familii foarte sărace şi cu un nivel scăzut de educaţie care nu le pot asigura o viaţă decentă. Mulţi dintre ei se află în pericol de a fi abandonaţi de părinţii care nu îi mai pot întreţine.

Locul copiilor este în familie, dar 1 din 10 copii este în pericolul de a fi părăsit. Este o cifră dureroasă şi care reflectă doar o parte din realităţile din România, au precizat cei de la UNICEF. Statisticile sumbre i-au determinat pe cei din Ministerul Muncii să ia parte la acest proiect pentru a veni în ajutorul copiilor.

„Părinţii sunt primii responsabili cu creşterea şi îngrijirea copiilor, dar să nu uităm că fără sprijinul autorităţilor, unii dintre ei nu o pot face. Acesta este motivul pentru care vom susţine orice iniţiativă menită să mobilizeze specialiştii şi autorităţile locale, care cunosc cel mai bine nevoile comunităţii”, a declarat ministrul Muncii, Mariana Câmpeanu.

Parteneriate locale

UNICEF a încheiat parteneriate cu direcţiile de asistenţă socială şi prefecturile din judeţele Bacău, Botoşani, Buzău, Iaşi, Neamţ, Suceava, Vaslui şi Vrancea şi a început să se ocupe de “copiii invizibili” din 2011.

Asistenţii sociali, împreună cu edili, medici, asistenţi medicali comunitari, mediatori sanitari romi, învăţători şi profesori, preoţi, poliţişti au ajutat copiii aflaţi în situaţii dificile. De exemplu, un asistent social a ajutat un tată să îşi păstreze acasă bebeluşul pe care mama dorea să-l trimită la un centru de plasament. După intervenţia din momentul critic, copilul a fost păstrat în familie.

Acesta este doar unul dintre cazurile dificile cu care s-au confruntat asistenţii sociali a căror misiune este să intervină în situaţiile problematice pentru cei mici. Scopul celor de la UNICEF este de a le asigura copiilor o viaţă mai bună.

„Bunăstarea copiilor, în special a celor mai vulnerabili, şi, implicit, respectarea drepturilor lor depinde în primul rând de accesul şi calitatea serviciilor sociale de bază. Astfel, prima prioritate pentru copii trebuie să fie asigurarea intervenţiilor proactive la nivel local, în fiecare comunitate, de către un asistent social, un asistent medical comunitar şi un mediator şcolar. Acest pachet minim maximizează şansele fiecărui copil la o viaţă mai bună”, a afirmat Sandie Blanchet, reprezentantul UNICEF în România.

În primul an de desfăşurare a proiectului au fost preluate cazuri din opt judeţe cu 96 de comune, iar în cel de al doilea an proiectul a fost extins în 64 de comune. În 2012, au fost ajutaţi 12.000 de “copii invizibili” pentru a putea creşte alături de familiile lor şi pentru a avea acces la servicii medicale şi de educaţie.

Ajustările pentru 2013

Pentru anul 2013 au fost realizate o serie de ajustări necesare determinate în primul rând de dorinţa de a creşte eficacitatea şi eficienţa implementării modelului pachetului minim de servicii sociale de bază, crescând astfel potenţialul impactului direct asupra celor mai vulnerabile grupuri de copii şi a familiilor acestora, au informat cei de la UNICEF.

“Ca şi pentru proiectul în ansamblu, este de aşteptat ca supervizorii să îşi diversifice aria de acţiune, având un rol mai structurat în ceea ce priveşte asistenţa tehnică pentru sprijinirea şi facilitarea abordării integrate în furnizarea serviciilor sociale de bază la nivel comunitar prin încurajarea, supervizarea, monitorizarea şi documentarea activităţilor integrate ale asistentului social împreună cu asistentul medical comunitar/mediatorul sanitar rom, mediatorul şcolar şi reprezentant al proiectului „Hai la şcoală”, acolo unde există măcar unul dintre cei enumeraţi”, a declarat, pentru Epoch Times, Despina Andrei, director de comunicare şi strângere de fonduri la UNICEF.

Tot în 2013, vor avea loc schimburi de experienţă între asistenţii sociali din comunele implicate în proiectul „Sprijinirea copiilor invizibili” şi se va mai realiza cartagrafierea resurselor în domeniul educaţiei la nivel comunităţilor implicate în proiect, după cum a precizat Despina Andrei.

Obiectivul din 2013 este de a se reduce riscurile de separare de familie şi de violenţă pentru aproape 5.900 de copii. Iniţiatorii proiectului au în plan crearea a 32 de centre comunitare de sprijin şi consiliere pentru copii şi părinţi, repartizate câte patru în fiecare judeţ. Prin intermediul centrelor, aproximativ 5.000 de părinţi şi aproximativ 10.000 de copii vor participa la grupuri de suport şi acţiuni comunitare. Pe viitor, intenţia este că proiectul să fie extins la nivel naţional.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor