China: Copii otrăviţi şi omorâţi de directoarea unei grădiniţe "rivale"

26 iunie 2012 - Copiii muncitorilor migratori se odihnesc într-o şcoală pentru emigranţi ilegali din Beijing care a primit ordinul să fie închisă, forţând copiii să se întoarcă acasă în provinciile lor. (STR / AFP / Getty Images)
Mioara Stoica
05.05.2013

Poate un director al unei grădiniţe să pună o capcană mortală şi anume otravă, la două fetiţe mici, cu scopul de a discredita o şcoală rivală? Pare o intrigă a unui film de groază, dar s-a întâmplat într-un sat di provincia Hebei, în apropriere de Beijing, se citeşte duminică în presa italiană.

Surorile, în vârstă de 5 şi 6 ani, se întorceau acasă cu bunica lor: dincolo de poarta şcolii au găsit un ghiozdan plin cu caiete şi un borcan de iaurt; bunica l-a luat şi l-a dus acasă, cu gândul de a-l înapoia a doua zi. Dar acasă, în timp ce ea pregătea de mâncare, nepoatele ei au deschis ghiozdanul şi nu au putut rezista tentaţiei de a mânca iaurtul. Ele au simţit că era cam amar şi au chemat pe bunica lor să guste. La rândul ei bunica l-a gustat şi i s-a părut şi ei cam amar. La scurt timp fetiţele s-au simţit rău, au avut un atac de apoplexie şi au căzut la pământ. Bunica a fost prinsă de dureri mari de stomac, dar înainte de a se prăbuşi a avut timp să cheme ambulanţa. Fetiţa de 6 ani a murit în ambulanţă, sora ei, câteva zile mai târziu, iar bunica este încă în spital.

Medicii au constatat că iaurtul a fost amestecat cu otravă de şobolani.

Poliţia a reconstruit restul poveştii: planul a fost pus la cale de către Haixia Shi, directoarea unei grădiniţe private din sat, rivală invidioasă pentru succesul Institutului. Ea a vrut să strice reputaţia acestuia ca după aceea toţi părinţii să îşi trimită copii la grădiniţa ei. Împreună cu directoarea Haixia Shi, a fost arestat un om de serviciu care a ajutat-o. Cuplul a mărturisit.

O poveste atroce care vineri a fost prezentă în toate ziarele din China.

Dar aceasta nu este singura istorie de acest fel care vine din şcoli, colegii şi universităţi din Republica Populară Chineză, o ţară care are, de asemenea, cultul unui singur copil pe familie. Tot vineri, presa a raportat despre doi băieţei din localitatea Nanjing care s-au omorât, unul sărind de la fereastră şi altul spânzurându-se: copiii erau disperaţi pentru că nu reuşiseră să îşi termine temele în timpul celor trei zile libere de 1 Mai.

Cu câteva zile în urmă la Universitatea Fudan în Shanghai, una dintre cele mai bune din China, un student a fost ucis cu otravă de un coleg al său invidios de rezultatele sale strălucitoare.

Rata de şcolarizare în China este de 99 la sută, conform cifrelor ONU, dar sistemul de învăţământ este în centrul multor controverse pentru selectivitatea sa nemiloasă şi rigiditatea metodelor de predare. Elevii petrec în medie 8,6 ore pe zi în clasă, ajungând la 12 ore în instituţiile de calitate mai bună. Şi apoi există teme pentru acasă. Dar cel mai important factor care agravează această rigiditate este politica unui singur copil, împingând părinţii la o creştere a presiunii asupra acestora. Singurul lor moştenitor trebuie să reuşească cu orice preţ.

Competiţie feroce între elevi şi concurenţă între profesori şi şcoli care urmăresc succesul.

În martie, un profesor a forţat anumiţi elevi să bea propria urină drept pedeapsă pentru rezultatele slabe obţinute, iar pe web au provocat un scandal imens fotografiile unui profesor de grădiniţă care ţinea ridicat în sus, de urechi, un copil numai "să se distreze şi să-i avertizeze pe ceilalţi copii să se comporte bine".

"Capcana care a ucis cele două surori este un caz extrem, dar se arată lipsa de supraveghere în grădiniţele noastre", a declarat pentru Cotidianul China o profesoară de Ştiinţe ale Educaţiei, Yuan Ailing. Yuan explică faptul că ceea ce s-a întâmplat în grădiniţa din Hebei, o şcoală privată care vrea să facă bani cu orice preţ, este din cauza lipsei de instituţii publice controlate de guvern.

O altă dovadă a absurdităţii a ajuns pe paginile ziarelor în China: un liceu privat din regiunea Laifeng, din provincia centrală Hubei, a ridicat în curte o statuie în onoarea unui elev pentru notele mari obţinute la nivel regional în anul trecut. Confruntându-se cu controverse, directorul a spus surprins: "Am vrut doar să fie un exemplu pentru toţi".

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor