Congo: Raportul ONU acuză soldaţii de violuri asupra femeilor şi fetelor

Agentiile ONU si grupurile pentru drepturile omului acuza soldatii congolezi de comiterea de violuri, jafuri si omoruri impotriva populatiei civile, mai ales din zona rurala. (ADIA TSHIPUKU / AFP / Getty Images)
Mioara Stoica
09.05.2013

"Soldaţii au intrat în case, în grupuri de câte trei-şase şi au violat femeile şi fetele". S-a întâmplat în Republica Democrată Congo, unde, potrivit unui raport ONU, cel puţin 97 de femei şi 33 de fete chiar şi în vârstă de numai şase ani, au fost violate de soldaţii din armată în luna noiembrie a anului trecut, în Kivu de Sud, atunci când armata se retrăgea din faţa rebelilor de la M23.

Printre unităţile implicate a fost, de asemenea, Batalionul 391, instruit de către americani în 2010 şi consideraţi „vârful” armatei. Raportul vorbeşte despre "violuri în masă, asasinate, execuţii arbitrare şi jafuri extinse". Documentul expune şi cât de cruntă a fost, de asemenea, acţiunea rebelilor când au luat oraşul Goma la 20 septembrie, fiind violate, torturate şi ucise mai multe persoane.

Raportul precizează: "Atacurile au fost făcute într-o manieră sistematică şi cu violenţă extremă, cele mai multe dintre victime fiind violate de mai mulţi soldaţi". De asemenea, se mai spune: "În timpul asediului de la Goma cel puţin 11 civili au fost executaţi în mod arbitrar şi 58 de femei au fost violate".

Raportul cuprinde mărturiile a cel puţin 350 de martori oculari care explică tehnica folosită de autori: militarii intră în case în grupuri de câte trei - şase şi după ce ameninţă locuitorii şi jefuiesc toate bunurile lor, femeile şi fetele sunt violate în mod repetat.

"După finalizarea jafurilor unul sau doi soldaţi - a declarat un purtător de cuvânt al ONU, Martin Nesirky - transportau bunurile, în timp ce un altul păzea casa, iar soldaţii rămaşi violau femei şi copii. Dacă victimele ţipau erau ameninţate cu moartea, iar unele au fost violate cu o armă îndreptată spre ele. Cele mai multe dintre victime au fost violate de mai mulţi soldaţi. Dintre acestea, 33 erau fetiţe între şase şi 17 ani".

Evenimentele au avut loc în luna noiembrie, când armata congoleză a fost învinsă şi alungată de către rebelii M23 din Goma. Comandanţii armatei şi-au pierdut controlul asupra trupelor lor, care mai târziu s-au adunat la 50 km sud de Goma, într-un oraş prăfuit, populat de mii de oameni denumiţi Minova, pe malul Lacului Kivu. Acolo timp de mai multe zile, armata a violat, ucis şi a furat dând frâu liber furiei pentru înfrângerea avută, până când comandanţii au fost capabili să restabilească ordinea şi disciplina.

Potrivit raportului, 11 soldaţi au fost arestaţi dar numai doi sunt acuzaţi de viol. Comandanţii celor două batalioane implicate au fost suspendaţi la puţin timp după ce s-au întâmplat toate acestea. „Autorii acestor crime trebuie să ştie că vor fi urmăriţi în continuate", a declarat Înaltul Comisar pentru Drepturile Omului, Navi Pillay.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor