Prima linie de mare viteză va fi pe ruta Bucureşti - Constanţa
alte articole
Ramona Mănescu, ministrul Transporturilor, a afirmat duminică, la Realitatea TV, că prima linie pentru trenuri de mare viteză pe care ministerul o are în vedere pentru perfecţionarea CFR Călători este Bucureşti-Constanţa, care "se va uni cu tronsonul de la graniţă cu Ungaria spre Constanţa".
La întrebarea dacă România are linii potrivite pentru circulaţia cu trenuri de mare viteva (TGV), ministrul a răspuns: "Sigur că da. Prima linie de mare viteza pe care o avem în program este cea spre Constanţa - Bucureşti - Constanţa - care sigur că se va uni cu tronsonul de la graniţa cu Ungaria spre Constanţa."
Răspunzând la observaţia că o călătorie cu trenul de la Bucureşti la Constanţa nu va mai dura 6 ore, ministrul a răspuns că după reabilitarea liniei de cale ferată pe acest tronson, distanţa va fi parcursă în 2 ore jumătate.
Privatizarea CFR Marfă şi căpuşarea de la companiile de stat
Referitor la privatizarea CFR Marfă, Ramona Mănescu a declarat că Guvernul ar dori o nouă procedură de privatizare care "trebuie să fie una de succes, ca atare trebuie să facem lucrurile temeinic, să ne uităm unde am greşit, să nu mai greşim, să fie o procedură transparentă, să fie o procedură prin care trebuie să avem suficient de mult timp să realizăm portofoliul, mapa de prezentare a companiei".
Ministrul Transporturilor a arătat că în primul rând este obligatorie dezvoltarea economică a CFR Marfă pentru că "este puţin probabil ca, privatizând o companie pe pierdere sau privatizând o companie a cărei valoare scade, statul să câştige ceva".
Fiind întrebată de căpuşarea existentă la companiile de stat, ministrul şi-a exprimat speranţa că acest fenomen se poate opri, acţiune pentru care este necesară cooperare din partea managementului privat al companiilor: "Îmi doresc ca managerii privaţi să se concentreze cu precădere, şi le-am cerut asta foarte clar, să se concentreze pe eficientizarea companiilor, să găsească soluţii concrete prin care aceste companii pot redeveni performanţe, competitive din punct de vedere economic. Să nu mai vină cu soluţii de disponibilizări, de vânzări de vagoane, de vânzări la fier vechi".
Ramona Mănescu a subliniat că nu agrează propunerea de a disponibiliza oameni de la CFR Marfă - urmează să fie disponibilizaţi 2.500 de angajaţi în 2014: "în momentul acesta, un management privat performant, şi nu vorbesc numai de CFR Marfă, ci de toate companiile, ar trebui în primul rând să se concentreze pe a crea pentru compania respectivă o balanţă între cheltuieli şi venituri şi asta să o facă prin reducerea cheltuielilor operaţionale, pentru că sunt cheltuieli operaţionale care sunt reduse fără să fie disponibilizări".
"Sindicatele, pe bună dreptate, mi-au spus: 'dna ministru, acum mulţi ani, când era o singură companie, funcţiona cu 2 directori şi toate lucrurile funcţionau. S-au spart lucrurile. Bine, s-au spart, dar de ce la fiecare companie avem acum câte 10 directori, 7 mii de şefi de serviciu, tot felul de şefi de birou, şi tot tehnicul trebuie dat afară? Adică tot oamenii care muncesc trebuie daţi afară.' Şi oamenii au dreptate", a subliniat ministrul Transporturilor.
Mănescu a precizat că managementul privat are datoria de a găsi soluţii, "să găsească contracte, să nu mai dea contracte preferenţial, să dea contracte care să avantajeze compania, nu companiile competitoare de pe piaţă, sunt foarte multe lucruri pe care le pot face. Eu aşa înţeleg managementul privat. De aceea am adus managementul privat, ca să putem să performăm, nu ca să putem să îngropăm definitiv companiile de stat".
Ramona Mănescu a menţionat că nu este mulţumită de managementul actual de la CFR Marfă: "Nu sunt mulţumită de managementul privat în general, la nicio companie, dar sper să se îmbunătăţească situaţia".