Prima confruntare directă Ponta-Iohannis

Victor Ponta şi Klaus Iohannis
Victor Ponta şi Klaus Iohannis (Ioana Florea Nuţ / Epoch Times România)

După îndelungi negocieri şi eschivări, cei doi candidaţi la prezidenţiale, Victor Ponta şi Klaus Iohannis, au decis să aibă o confruntare directă la emisiunea "Jocuri de putere", de la Realitatea TV.

Prima temă - votul românilor din Diaspora

Victor Ponta: "Da, românii vor vota. Nu este vorba despre cine apare mai bine într-o confruntare, scopul acestei întâlniri nu este despre cine apare mai bine în dezbatere, ci cum vedem eu şi Iohannis viitorul României în următorii 5 ani, ce dorim să schimbăm. Eu doresc să schimb tot ce s-a întâmplat în ultimii 10 ani, domnul Iohannis vrea sa păstreze tot.

Cred că România după 10 ani de dezbinare are nevoie de pace, dialog şi de un început care să şteargă răul din trecut. Prin măsurile luate de BEC şi MAE... Sunt convins că Meleşcanu rămâne în picioare. Pe 16 noiembrie, toţi românii din ţară, toţi cei din afara ţării, vor putea vota, şi toţi care vor respecta procedurile anti-fraudă o vor face.

Vreau să fim serioşi, să ştim despre ce vorbim. Am un document legat de votul din Germania. Au fost 5 secţii. Ideea e următoarea: cei care nu au putut vota au cerere legitimă să se organizeze condiţiile să se poată vota...

Tot ceea ce va decide BEC şi MAE va executa ca extindere a spaţiilor... Toate le vom face, dar nu propagandistic, în scop electoral.

Iohannis: Mulţumesc pentru invitaţie, am venit la dezbatere din respect pentru alegătorii care vor s-o vadă. În afară de invitaţia generică, nu am primit niciun alt detaliu. Bănuiesc că dvs. v-aţi făcut un plan, eu nu ştiu cât timp am... Aş fi vrut să avem o dezbatere unde toată lumea interesată are acces. Domnule Bogdan, puneţi-mă în temă legat de format, de teme...

Rareş Bogdan: Fiecare are câte 2 minute pentru răspuns.

Iohannis: Am înţeles, voi încerca să dau lămurire corespunzător. Duminică, în jurul orelor 12, m-a sunat un prieten care s-a dus la vot la München, mi-a spus că sunt 1.000 de persoane la consulat. După masă, mi-a spus că sunt peste 1.500 de persoane, i-am spus că mi se pare că e o mare problemă. Seara, la 9, mi-a spus că s-au închis porţile şi peste o mie nu şi-au exprimat votul. Aţi organizat alegerile în mod execrabil!

Ponta: Care e soluţia?

Iohannis: Trăim într-o ţară democratică. Aţi suprimat dreptul la vot pentru cetăţenii din Diaspora. Trebuia să prevedeţi aceste lucruri. Aţi ignorat toate informările, cu rea-credinţă, au fost bruscaţi cetăţenii români de poliţiile altor state pentru că au cerut dreptul la vot. Dvs. trebuia să demisionaţi, nu Corlăţean.

Ponta: Parcă-l văd pe Băsescu, critică, fără să dea o soluţie.

Iohannis: Doar că nu am semnat niciun pact.

Ponta: 161.000 de români au votat în Diasporă. Când aţi fost ultima dată la Chişinău, Cernăuţi?

Iohannis: Nu am fost.

Ponta: În 2014, toţi cei care votează în diasporă completează formularul cu CNP. 132 de reprezentaţi ai lui Iohannis au lipsit din biroul secţiilor de vot, în ziua votului. Meleşcanu a discutat cu cei de la BEC toate măsurile pe care legea le permite, pentru ca în 16 noiembrie, toţi românii să poată vota. Timp de o săptămână, am vrut să vorbim despre planul de ţară, ceea ce e important e că în România 9,5 milioane de alegători au votat fără probleme, şi în diaspora vor vota toţi românii.

Emma Zeicescu: În calitate de premier, puteaţi da ordonanţă de urgenţă pentru a rezolva problema. De ce nu aţi făcut-o?

Ponta: Iohannis, necunoscând lucrurile, foloseşte lozinci pe care echipa de campanie a lui Băsescu le folosea, acel drept e unul constituţional. Conform recomandărilor Comisiei de la Veneţia, orice schimbare legislativă între cele 2 tururi e considerată motiv absolut de anulare a alegerilor. Toate soluţiile adoptate de BEC vor duce la posibilitatea votului pentru toţi din diaspora.

Emma Zeicescu: Cum veţi reuşi să rezolvaţi adevăratele probleme ale românilor din Diaspora?

Iohannis: Domnule Ponta, sunt impresionat că aţi găsit timp pentru plimbări în Europa. Pe banii cui v-aţi dus în Diaspora? Vizita din Italia.

Ponta: A fost plătită din banii PSD.

Iohannis: De asta v-aţi dus şi le-aţi cerut portofelul...

Ponta: Vă rog să rămâneţi politicos.

Iohannis: Înţeleg că aţi fost pe banii PSD în Italia şi Spania. Foarte frumos, v-aţi dus degeaba. Pe omul care a plecat din ţară de rău ce i-a mers aici nu l-aţi convins. Mi-a scris cineva că a făcut sute de kilometri cu maşina; până seara nu a reuşit să intre. Faptele contra vorbelor.

Ponta: Jumătate îi dau dreptate, în sensul că nu i-am convins pe românii din dispora, nici eu, nici Iohannis. E o problemă.

Iohannis: Ne tot spuneţi multe lucruri, dar rămân vorbe. Fapte aşteaptă cei din Diaspora. Sunteţi premier ca să rezolvaţi problemele.

Ponta: Le voi rezolva.

Iohannis: În continuare, o să-l rog, în numele miilor de români care nu au putut vota, să facă ceva ca să voteze şi ei.

Rareş Bogdan: De ce nu i-aţi demis pe Stanoevici şi Corlăţean?

Ponta: Stanoevici nu are nicio atribuţie în organizarea alegerilor.

Rareş Bogdan: Cine va fi vinovat în cazul în care românii din Diaspora nu vor vota?

Ponta: Eu! Ca să fie mulţumit domnul Iohannis.

Lavinia Şandru: Dacă ce am auzit de la Iohannis e adevărat, dacă nu a fost niciodată la Cernăţuţi şi Chişinău?

Iohannis: Aţi auzit foarte bine. Acele localităţi nu se află încă pe teritoriul României. Au fost cândva...

Ponta: Îmi daţi voie să sun un prieten să mă ajute? Iohannis a fost azi cu preşedintele PPE. Eu am un foarte bun prieten, dar eu cred că cel mai important vecin al nostru e Republica Moldova. Tot ceea ce am făcut ca premier şi voi face ca preşedinte voi face în ideea în care suntem un popor.

Denise Rifai: Recomandarea lui Corlăţean pentru votul prin corespondenţă.

Ponta: Întrebarea e dacă putem, şi cred că putem, în 2016, să asigurăm votul prin corespondenţă şi online în mod sigur. Cred că până în 2016 se poate face. Votul prin corespondenţă se poate stabili prin lege, cu minim 6 luni înainte de data alegerilor.

Tema numărul doi - Flagelul numit "corupţie"

Rareş Bogdan: Instituţiile fundamentale ale Justiţiei.

Iohannis: Pentru că veni vorba de Constituţie, în comisia de revizuire s-a discutat despre votul electronic şi votul prin corespondenţă şi PSD a fost total împotrivă.

Ponta: Cine v-a spus asta? La mine în birou eraţi foarte umil şi respectuos.

Iohannis: Cine vă credeţi în această confruntare, când sunteţi la Victoria aveţi palatul dvs., aici biroul e ţara. Vă rog, un minim respect dacă aveţi, nu mă mai întrerupeţi...

Ponta: Şi de la mine din birou aţi plecat cu coada între picioare, aveţi o atitudine de moşier cu toţi românii...

Iohannis: Vorbiţi şi pe timpul meu, şi pe al dvs.

Iohannis: Sunteţi şi deputat, sau numai premier? Există o iniţiativă legislativă pentru pentru votul electronic şi votul prin corespondenţă.

Ponta: Conform deciziei CCR, orice modificare se face prin lege. Nu a fost o asemenea iniţiativă.

Iohannis: Am citit stenogramele comisiei, s-a discutat această chestiune, PSD a fost împotriva introducerii acestei chestiuni în Constituţie. Despre corupţie - în calitatea mea de preşedinte, voi garanta independenţa justiţiei şi statul de drept. În ce priveşte ANI, trebuie îmbunătăţit mersul lucrurilor. Sunt legi cu lacune, care se contrazic.

Preşedintele nu trebuie să fie protejat mai mult ca aleşii din Parlament. Voi cere să se renunţe la imunitate. Cred că în Parlament e nevoie de o schimbare a regulilor. E inadmisibil să avem parlamentari care să nu poată fi anchetaţi. Aceste lucruri trebuie schimbate.

Rareş: Cum garanţaţi funcţionarea Justiţiei?

Ponta: Pot garanta cu fapte. Tot ce am făcut până acum ca premier voi face ca preşedinte. Ceea ce (sic!) trebuie să scăpăm e discursul dublu, demagogia. Vreau să-i reamintesc lui Iohannis că Vosganian, Dobre, Mora, Chiuariu sunt în aceeaşi situaţie - imcompatibili, dar în Parlament.

Articolul 84, aliniatul 2: Preşedintele României se bucură de imunitate. Dacă vorbim despre ceva, să ştim despre ce vorbim. În 2012, domnule Iohannis, a fost lovitură de stat, sau aplicarea unor prevederi constituţionale, ce a făcut USL?

Iohannis: La Vogsganian, Chiţiu, PSD a votat împotriva ridicării imunităţii, putem verifica foarte uşor. Toate acestea ne arată că trebuie să schimbăm legislaţia în materie, Constituţia, pentru că ea e una care nu satisface nevoie anului 2014 sau 2024. E nevoie de o îmbunătăţire netă a legislaţiei.

Preşedintele CJ Constanţa, preşedintele CJ Argeş, al CJ Mehedinţi şi încă câţiva sunt unii dintre respectabilii pesedişti cu probleme cu legea. Nu ştiu dacă e cazul ca Ponta să-i enumere pe cei care au avut probleme cu legea din PNL. Toţi care au încălcat legea să plătească.

În ce priveşte 2012, chestiunea a fost analizată de CCR, care a constatat că procedurile au fost legale. Dacă e cazul să interpretăm, cred că putem lăsa aceste lucruri pe seama celor care studiază istoria.

Andra Miron: Domnule Ponta, vreţi ridicarea imunităţii parlamentarilor?

Ponta: Iohannis vorbea de ridicarea imunităţii preşedintelui, pentru parlamentari există imunitate pentru arestarea preventivă. Da, în modificarea Constituţiei, dacă asta e decizia majorităţii parlamentare.

Andra Miron: Cum îi veţi convinge pe parlamentari să voteza asta?

Ponta: Dacă voi fi preşedinte, nu voi fi şef de partid. Cred că există nu voinţa preşedintelui, ci voinţa şi presiunea publică pentru ca tot ce a rămas ne-european în ceea ce priveşte imunitatea să fie înlăturat.

Iohannis: Parlamentarii ACL vor vota pentru aceste schimbări legislative. În ce priveşte încuviinţarea, toţi parlamentarii ACL sunt dispuşi să voteze la vedere şi susţin toate aceste proceduri. Acum, noi suntem de acord să se ridice încuviinţarea arestării, sau urmărirea penală. Ce am făcut în trecut am făcut, cred că am dovedit buna credinţă în ultima perioadă. Pe viitor, e un bun câştigat pe care-l avem, independenţa Justiţiei.

Voi garanta acest parcurs, inclusiv oprind politicul să se amestece în treburile Justiţiei. Dacă dvs. alegeţi preşedintele greşit, daţi justiţia pe mâna corupţilor!

Ponta: Iohannis spune des că nu va coabita. Dar, ce fel de relaţie veţi avea cu premierul? Sau va fi o bătălie?

Iohannis: Voi avea una instituţional corectă.

Ponta: Iohannis vorbeşte despre coabitare de fiecare dată. Regret că nu a citit, acordul e de colaborare instituţională. Am ajuns la un punct, pe de o parte, corupţia trebuie combătută peste tot... Puteţi să-l rugaţi pe Blaga să se prezinte la Parchet să discute despre dosarul EADS. Cred că există corupţie în toate partidele.

Iohannis: Rămâneţi dvs. premier, iar eu voi fi preşedinte.

Rareş: Veţi colabora cu Ponta ca premier?

Iohannis: Voi colabora instituţional corect cu oricine va fi premier.

Rareş: Domnule Iohannis, veţi tăia sau nu pensiile?

Iohannis: Domnule Ponta, de ce aţi minţit pensionarii că le tai pensiile?

Ponta: Jignirile dvs. nu vă fac cinste. Dvs. sunteţi înconjurat de către cei care au tăiat pensiile şi salariile: Predoiu, Blaga, colegii dvs. din partid. Din acest punct de vedere aţi promis că anul viitor veţi aloca 6% din PIB pentru sănătate şi Educaţie. De unde puteţi face economiile? Aţi folosit des termenul de "pomeni electorale". Le-am spus ce veţi face. Pentru că aţi mai făcut-o o dată.

Iohannis: Nu a tăiat nimeni pensiile. Dacă vorbim de pensii, eu vreau să fiu preşedinte ca să avem o economie funcţională. Indexarea pensiilor e obligatorie prin lege, nu vi se face un favor. Când voi fi eu preşedinte, pensiile vor creşte, pentru că vom avea o economie funcţională. Nu se vor tăia pensii niciodată cât voi fi eu preşedintele României.

Ponta: V-aţi lămurit cât are pensia soacra dvs.?

Iohannis: Am spus aproximativ 300 lei.

Ponta: Nu există pensie de 300 de lei în România. Ştiţi câţi pensionari sunt în România?

Iohannis: Sigur ne veţi spune dvs., văd că aveţi fiţuicile pregătite.

Rareş: Despre Roşia Montană.

Ponta: Poziţia mea a fost accea de a se lua o decizie politică în Parlament. Dar, trebuie să găsim soluţii pentru zonele mono-industriale, care şi-au pierdut locurile de muncă.

Cât e pensia medie? 844 de lei. Obligaţia de a indexa pensiile nu are legătură cu creşterea economică. Iohannis a spus despre pomenile electorale. Ce abrogaţi: legea pensiilor, creşterea cu 10% a salariilor din educaţie şi sănătate, dublarea alocaţiilor, creşterea pentru persoane cu dizabilităţi şi creşterea subvenţiei agricole. La ce renunţaţi?

Iohannis: Văd că aţi făcut o fixaţie pe familia mea. Vă legaţi de soacră. Parlamentarii vor analiza această chestiune, preşedintele nu abrogă legi.

Ponta: Soţia mea e în platou. "Ponta şi Daciana au comis falsuri prim omisiune". Pot să vă rog să-i cereţi scuze soţiei? Că nu are nicio vină.

Iohannis: Nu am trimis pe nimeni să vă defăimeze.

Ponta: Realitatea TV vă critică. Primiţi ordine de la Iohannis? Puteţi să cereţi scuze soţiei mele?

Iohannis: Imediat ce vă cereţi scuze că m-aţi făcut vânzător de copii şi traficant de organe, că nu sunt un bun ortodox...

Ponta: Nu am spus niciodată asta...

Iohannis: Aţi făcut cea mai mizerabilă campanie. Dacă v-o însuşiţi, şi eu îmi însuşesc, şi îmi cer scuze; amândoi, că suntem domni. Dacă în campanie am lezat pe cineva prin afirmaţiile făcute de mine şi au fost false, eu îmi cer scuze pentru aceste afirmaţii.

Ponta: Mulţumesc.

Emma Zeicescu: Există în planul pentru 2015 creştere de taxe şi impozite?

Iohannis: Guvernele Ponta au introdus 36 de impozite şi taxe noi. PNL şi cu mine suntem de părere că singura cale de relansare economică e relaxarea fiscală. Vom veni cu reducere de impozite şi taxe, reducerea TVA gradual.

Ponta: Suntem la final de lună 10 din acest an.

Iohannis: Ştiu cât e un punct de TVA.

Ponta: Nu ştiţi, vă spun eu.

Iohannis: Evaziunea fiscală e 16,2 procente din PIB. Sunt date oficiale.

Ponta: Oficiale? Asupra evaziunii?

Ponta: Bugetul consolidat a încasat 176,4 mld. de lei. 600 mil. lei avem excedent bugetar. 2015 şi 2016 (sic!) dacă nu se adoptă alte măsuri nu trebuie să creştem nicio taxă. Vreau să fie Tăriceanu premier.

Rareş Bogdan: Poziţia FMI care a cerut României să nu pună în pericol progresele din ultimii ani.

Iohannis: Sigur sunt îngrijoraţi pentru că avem un guvern ineficient, a distrus locuri de muncă, a dat banii la primarii migratori. Nu a foct în stare să cheltuie banii, rămâneţi cu ei în buzunar.

Denise Rifai: Excedentul bugetar nu e o chestiune de lăudat, mai ales că a venit din taxa pe stâlp. Avem acest semnal tras din partea FMI... Cât de reale sunt îngrijorările cu privire la destabilizarea macroeconomică a ţării?

Ponta: Inflaţia 1,5%. Creşterea economică 2,5%, şomaj scăzut la 6,7...

Denise Rifai: "A fost făcut un efort atât de mare pentru ca economia să devină mai puternică şi mai rezistentă la şocuri, prin această stabilitate sporită rezultată din faptul că starea conturilor bugetare este mult mai bună decât în urmă cu şase ani. În aceste condiţii, credem că este extrem de important pentru România să nu pună în pericol acest progres considerabil", a spus Tolosa.

Ponta: România cu mine preşedinte şi Tăriceanu premier va continua să fie cea mai performantă economie din regiune.

Denise: Domnule Iohannis, cum sună avertismentele FMI?

Iohannis: Mă îngrijorează, nu e primul semnal de alarmă tras din afară. Am cerut bugetul pe 2015. Atunci ne vom da seama cât de mare e catastrofa care se pregăteşte pentru 2015.

Rareş Bogdan: Cum vedeţi relaţia cu Washington-ul?

Iohannis: E extrem de simplu, securitatea României şi faptul că suntem acum în situaţia în care suntem se datorează celor 3 piloni pe care s-a bazat politica externă a României. Nu trebuie să reinventăm nimic în zona politicii externe. Suntem parteneri serioşi, de lungă durată. Nu e nevoie de nicio nouă axă Bucureşti-China. Trebuie să dovedim că suntem oameni serioşi.

Ponta: Am o poziţie mai complexă. Parteneriatul strategic cu SUA e un lucru foarte bun. Suntem un partener serios în NATO. Însă, eu cred că România trebuie să exercite un rol mai important pentru Republica Moldova, Ucraina, Georgia, Serbia. Dacă vorbim de relaţii economice, trebuie să găsim soluţia ca exporturile României să găsească o piaţă de desfacere. China e al treilea partener comercial al Germaniei. România trebuie să-şi găsească investiţii în energie. Trebuie să deschidă alte pieţe pentru produsele româneşti.

Rareş Bogdan: Aveţi un mesaj pentru Ponta, românilor?

Iohannis: Observ că Ponta a evitat un răspuns pe (tema, n.red.) Roşia Montană. Aşa cum e gândită, nu poate continua. E un fel de privatizare eşuată. Mi se pare notabilă poziţia duplicitară a lui Ponta, e prima dată când un premier are 2 păreri la acelaşi act normativ. Eu vreau să schimb felul în care se face politică în România, mai puţine vorbe, mai multe fapte.

Ponta, întrebare pentru Iohannis: Am candidat şi nu aş fi făcu-o împotriva lui Antonescu, pentru a duce la bun sfârşit proiectul USL, care a promis să ne scape de regimul Băsescu. Am mai promis să fac dreptate oamenilor, pensii, salarii, TVA scăzut la pâine, alimente. În această seară am văzut ce am văzut şi acum 8 luni, foarte multă poleială şi nimic înăuntru. Dacă aveţi vreun moment un sentiment de vinovăţie faţă de cei care au crezut în USL?

Iohannis: USL s-a rupt pentru că PSD a vrut toată puterea, şi noi nu am fost de acord. E singura chestiune reală. Nu am venit la dvs. pentru că guvernul a funcţionat bine, am vrut să fiu vicepremier pentru că a funcţionat prost. Mi-aţi spus că aţi votat cu Raţiu, în tinereţe, apoi cu candidatul liberal, pot să contez şi acum pe votul dvs.

Ponta: Nu, pentru că sunteţi o poleială a lui Raţiu şi Antonescu, în interior sunteţi Băsescu.

Mesaj pentru români

Iohannis: Votaţi schimbarea. După ce plec, socot că nu puteţi continua discuţia.