Prim-miniştri europeni cer giganţilor hi-tech să se opună dezinformării ruseşti. Ciucă nu se află printre semnatari [G4Media]

Nicolae Ciucă
Nicolae Ciucă (Epoch Times Romania)

Numele premierului Nicolae Ciucă lipseşte de pe lista semnatarilor unei scrisori publice prin care opt prim-miniştri ai unor state din Europa centrală şi de est cer marilor companii IT, precum Facebook şi Google, să oprească dezinformarea şi propaganda din Rusia, relatează G4Media.ro.

Lista cu ţările semnatare, care a fost prezentată de guvernul Cehiei, este următoarea: Republica Moldova, Ucraina, Polonia, Cehia, Slovacia, Estonia, Letonia şi Lituania.

Potrivit sursei citate, prim-miniştrii semnatari cer celor mai importante companii de tehnologie din lume să ia măsuri în vederea combaterii dezinformării pe platformele lor de socializare de către puterile ostile, pe care le acuză că subminează pacea şi stabilitatea.

“Manipularea şi interferenţa informaţiilor străine, inclusiv dezinformarea, sunt realizate pentru a destabiliza ţările noastre, pentru a slăbi democraţiile noastre, pentru a face să deraieze aderarea Moldovei şi Ucrainei la Uniunea Europeană şi pentru a slăbi sprijinul nostru pentru Ucraina pe fondul războiului de agresiune al Rusiei.

Companiile mari de tehnologie ar trebui să fie vigilente şi să se opună să fie folosite ca mijloc de promovare a unor astfel de obiective. Acestea ar trebui să ia măsuri pentru a se asigura că platformele lor nu sunt folosite pentru a răspândi propagandă sau dezinformare care promovează războiul, justifică crimele de război, crimele împotriva umanităţii sau alte forme de violenţă”, se arată în scrisoare.

De asemenea, printre măsurile menţionate de semnatarii scrisorii se numără respingerea plăţilor de la persoanele aflate sub sancţiuni UE sau modificarea algoritmilor pentru a promova acurateţea în detrimentul angajamentului utilizatorilor.

Scrisoarea a fost semnată la iniţiativa Republicii Moldova.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne