Prietenia lui Trump cu Ghislaine Maxwell era cândva o vulnerabilitate. Acum, l-ar putea salva

Donald Trump şi Ghislaine Maxwell la prezentarea de modă Anand Jon din New York, 18 septembrie 2000. (Getty Images)
Redacţia
24.07.2025

Donald Trump a fost „înnebunit” după Ghislaine Maxwell încă de la început, potrivit unui articol publicat de Telegraph.

Maxwell, fiica educată la Oxford a unui magnat miliardar din industria editorială, era exact genul de companie pe care viitorul preşedinte american obişnuia să o frecventeze în New York-ul anilor ’80.

Cei doi erau prezenţe obişnuite în cercurile sociale elitiste din Manhattan şi Palm Beach, participând la aceleaşi petreceri în cluburi private şi pe iahturi de milioane de dolari.

La mai bine de 30 de ani de atunci, Maxwell execută o pedeapsă de 20 de ani de închisoare pentru că a recrutat fete minore pentru fostul ei iubit pedofil, Jeffrey Epstein, iar Donald Trump a revenit în cea mai puternică funcţie din lume pentru un al doilea mandat.

Relaţia preşedintelui cu cei doi a devenit cea mai mare vulnerabilitate politică a sa.

Marţi, administraţia Trump a anunţat că Departamentul de Justiţie (DoJ) doreşte să discute cu Maxwell despre ceea ce ştie în legătură cu aşa-numitele fişiere Epstein.

Trump a fost supus unei presiuni imense din partea republicanilor şi a bazei sale MAGA după ce DoJ şi FBI au declarat la începutul acestei luni că nimic nu va fi făcut public şi că finanţatorul s-a sinucis.

Refuzul lor de a merge mai departe cu cazul nu a făcut decât să amplifice indignarea şi bănuielile cu privire la legăturile lui Trump cu cei doi.

Unii susţinători MAGA au văzut în asta o confirmare că „statul paralel” conspiră pentru a proteja elitele ascunzând informaţii, inclusiv o „listă” de nume legată de Epstein.

Maxwell, asemenea administraţiei Trump, neagă existenţa unei asemenea liste, potrivit fratelui ei.

Între timp, Alan Dershowitz, fostul avocat al lui Epstein, a declarat pentru New York Post că este convins că Maxwell vizează o înţelegere cu DoJ.

Dacă acesta este cazul, prietenia ei de decenii cu preşedintele s-ar putea dovedi cea mai mare armă a lui, mai ales dacă poate să-l disocieze de orice infracţiuni ale lui Epstein sau să-i implice pe adversarii politici ai acestuia.

Mulţi comentatori din lumea MAGA au remarcat că Bill Clinton, fostul preşedinte american, a zburat în mod repetat cu avionul privat al traficantului de sexual Jeffrey Epstein.

Momentul exact în care s-au cunoscut cei doi nu este clar, dar cel mai probabil a fost la sfârşitul anilor ’80, când Maxwell era reprezentantul social al tatălui său, Robert Maxwell, magnatul din domeniul editorial şi escroc.

„Lui Donald îi plăcea Epstein, dar era înnebunit după Maxwell, o doamnă foarte fermecătoare”, a spus Steven Hoffenberg, fost asociat de afaceri al lui Epstein, care îl cunoştea şi pe Trump, pentru The Washington Post, înainte de a muri în 2022.

Relatările din presă îl plasează pe Trump împreună cu Maxwell la o petrecere pe iahtul tatălui ei, numit Lady Ghislaine după fiica sa cea mai mică şi preferată, în mai 1989.

Invitaţii, proveniţi din elitele sociale, politice şi culturale ale New York-ului, şi-au dat jos încălţămintea înainte de a urca pe iahtul de aproape 55 de metri, unde „au sorbit şampanie, au gustat caviar adus cu Concorde-ul din Paris şi somon servit din rezervele vasului de chelneri desculţi”, potrivit unui raport.

Baroc Playboy al anilor 70

Trump a fost captivat de spectacol, potrivit lui John Preston, biograf al lui Robert Maxwell.

„Scoţându-şi pantofii cu o evidentă reţinere, i-a înmânat valetului lui Robert Maxwell… înainte de a-şi pune botoşii albaştri. Trump a rămas apoi privind decorul iahtului – descris de un vizitator ca ‘Baroc Playboy din anii ’70’”, a scris acesta.

Simon Grigg, valetul lui Robert Maxwell, a observat o „expresie ciudată” pe faţa omului de afaceri din New York.

„Era de parcă era în extaz, dar nu voia să arate asta”, şi-a amintit el.

Când editorul a fost găsit mort în 1991 după ce ar fi căzut de pe iaht în Oceanul Atlantic, Hotelul Trump Plaza a găzduit un memorial în onoarea sa.

Dacă Trump a fost prezent nu se ştie. Dar evenimentul a fost prima ocazie în care Epstein şi Maxwell au fost fotografiaţi împreună – imagini care au fost ulterior utilizate de procurori în construirea unui dosar de trafic sexual împotriva fostului cuplu.

Epstein, îmbrăcat în ţinută de seară, zâmbeşte către Maxwell, care avea atunci 29 de ani, cu care pare să fie în mijlocul unei conversaţii, stând unul lângă altul pe scaune de catifea roşie.

După moartea tatălui ei, Maxwell a devenit şi mai activă în viaţa socială din New York şi s-a mutat permanent din Londra în oraş.

Ea idolatriza bărbaţii bogaţi şi dominatori

În 1992, The Sunday Mirror relata că Maxwell ducea o „viaţă extravagantă” întreţinută dintr-un fond fiduciar creat de tatăl ei, şi participa adesea la cine alături de Ivana Trump, prima soţie a lui Trump.

Ea „idolatriza bărbaţii bogaţi şi dominatori”, potrivit lui Tom Bower, alt cronicar al lui Robert Maxwell, şi ar fi devenit tot mai dependentă de Epstein.

În acelaşi timp, pare să fi intrat tot mai mult în cercul intim al lui Trump, apărând frecvent la evenimente mondene în anii ’90.

„Au existat interacţiuni semnificative între Donald Trump, Ghislaine Maxwell şi Ivana Trump”, a spus Hoffenberg, care a fost condamnat în 1995 pentru un plan Ponzi de 475 de milioane de dolari.

Prima prezenţă înregistrată a lui Maxwell la resortul Mar-a-Lago al lui Trump a fost în 1992, când a participat la o petrecere dată de miliardar pentru a celebra viaţa de bărbat singur, însoţită de Epstein.

Pentru câţiva ani, relaţia dintre ei dispare din relatările din presă. Nu se ştie dacă au continuat să socializeze în privat.

Totuşi, Trump a menţinut legătura cu Epstein, zburând cu avionul privat al acestuia de patru ori în 1993, apoi o dată în 1994 şi încă o dată în 1995.

În 1997, Maxwell a fost fotografiată încercând – şi aparent eşuând – să atragă atenţia lui Trump, în timp ce acesta admira modelele la un eveniment din cartierul Soho, New York.

În acelaşi an, jurnalele de zbor făcute publice în instanţă au arătat că Trump a zburat cu avionul lui Epstein, alături de acesta şi de Maxwell, spre Newark.

Trump a participat la o cină organizată de Maxwell la conacul lui Epstein din Manhattan în onoarea prietenului ei apropiat, ducele de York, în 1999, potrivit New York Post.

Republicanul, care face adesea referiri la afecţiunea mamei sale pentru regina Elisabeta a II-a şi vorbeşte cu căldură despre familia regală, probabil a apreciat ocazia de a-l cunoaşte pe al patrulea în linia de succesiune la tron.

Maxwell juca acelaşi rol ca pentru tatăl ei, ajutându-l pe prinţul Andrew să se orienteze în lumea socială a New York-ului – dar totodată îi deschidea uşi şi lui Trump.

Acea întâlnire ar fi putut pregăti terenul pentru vacanţa ducelui la Mar-a-Lago în februarie 2000 – una dintre cele opt vacanţe din acel an, potrivit Evening Standard.

„Petrecea mai mult timp cu ea… decât cu propriii copii”, nota publicaţia.

În aceeaşi lună, Trump a fost fotografiat la o petrecere la resort, împreună cu iubita sa de atunci, viitoarea sa a treia soţie, Melania Knauss, plus Maxwell şi Epstein. Andrew apărea şi el în fotografii.

Virginia Giuffre, o victimă a lui Epstein, a spus că avea 17 ani şi lucra ca maseuză la clubul din Palm Beach în mijlocul anului 2000, când a fost recrutată de Maxwell pentru a lucra pentru Epstein, care apoi a început să o abuzeze sexual.

Trump şi Maxwell păreau în relaţii bune când au participat la prezentarea de modă Anand Jon la New York, la scurt timp după, stând unul lângă altul în primul rând şi pozând pentru camere.

Doi ani mai târziu, au fost fotografiaţi zâmbind pentru camere alături de Melania şi supermodelul Naomi Campbell la un eveniment Dolce & Gabbana. Prietenia pare să fi continuat şi în 2003, când se spune că Trump a participat la o altă cină organizată de Epstein şi Maxwell în conacul pedofilului din New York.

Potrivit unor relatări recente din The Wall Street Journal, tot în 2003, Maxwell ar fi compilat un album de lux pentru ziua de naştere a lui Epstein, care împlinea 50 de ani.

Printre scrisorile incluse s-ar fi aflat un bilet de ziua lui din partea lui Trump, în care acesta îi spunea prietenului său că au „anumite lucruri în comun”.

„Un prieten e un lucru minunat. La mulţi ani – şi să fie fiecare zi un alt secret minunat”, se încheia mesajul. Trump a negat vehement că ar fi scris sau trimis acea scrisoare, care ar fi conţinut o schiţă a unei femei goale desenată cu marker permanent şi semnată de el.

Nu este clar dacă relaţia dintre Trump şi Maxwell a supravieţuit rupturii dintre el şi Epstein în 2004, după o dispută imobiliară din Florida, în urma căreia finanţatorul a fost interzis la Mar-a-Lago.

Dar dacă a avut vreo ranchiună faţă de femeia care i-a fost prietenă peste un deceniu, nu a arătat-o. Până şi în 2020, în timpul pandemiei de Covid, când era preşedinte, Trump a avut vorbe calde despre Maxwell.

Întrebat despre procesul ei pentru trafic sexual, a spus: „Sincer, îi doresc binele. N-am urmărit prea atent cazul. Am întâlnit-o de multe ori de-a lungul anilor, mai ales pentru că am locuit în Palm Beach, şi cred că şi ei (Epstein şi Maxwell) au locuit acolo.”

Vorbind cu Piers Morgan marţi seara, fratele lui Maxwell, Ian, l-a lăudat pe preşedinte pentru comentariile sale din 2020.

„Nu cred că altcineva a arătat un dram de umanitate – nimeni altcineva în acel moment. Şi totuşi el a făcut-o”, i-a spus lui Morgan în emisiunea Uncensored.

„Nu era obligat. Era preşedintele Statelor Unite, cel mai puternic om din lume. Ar fi putut să ignore. Dar n-a făcut-o”, a adăugat Maxwell.

Chiar şi după presupusa sinucidere a lui Epstein într-o celulă din Manhattan în 2019 şi condamnarea pentru trafic sexual a lui Maxwell doi ani mai târziu, relaţia lor nu s-a încheiat.

Maxwell ar putea să-l salveze pe Trump din cea mai mare criză politică de când a preluat funcţia. Unii au sugerat chiar că preşedintele ar putea încerca să ajungă la un quid pro quo cu fosta prietenă, oferindu-i graţiere sau reducerea pedepsei în schimbul unor informaţii utile.

Decenii după ce s-au cunoscut, cu unul în închisoare şi celălalt în Casa Albă, cei doi pot încă să-şi fie de folos.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor