Prezenţa redusă la vot afectează iniţiativa de îngheţare a forajului marin italian
alte articole
Mai mult de jumătate din alegătorii eligibili nu s-au prezentat la urne duminică, pentru a împiedica un referndum privind reînnoirea licenţelor pentru forajul marin. Prezenţa la vot a fost estimată la puţin peste 30 la sută, potrivit rezultatelor parţiale provenite de la Ministerul de Interne, cu mult sub cele 50 de procente plus un vot necesare pentru a valida referendumul.
Iniţiativa a cerut cetăţenilor să decidă dacă guvernul ar trebui să oprească reînnoirea licenţelor de foraj marin în aria a 20 de kilometri de ţărm.
Există 69 de concesiuni de explorare în apele teritoriale italiene - cele mai multe dintre ele pentru gaze naturale, dintre care 44 se situează în limita a 20 km de ţărm. O mare parte a acestora sunt deţinute de gigantul energetic italian Eni.
Lupta politică a început în decembrie anul trecut, când guvernul italian a extins toate concesiunile pe 30 de ani existente, pe o perioadă nedeterminată - până când acestora li se vor epuiza resursele, în timp ce, concomitent, a interzis toate explorările şi forajele viitoare în apele teritoriale.
Nouă guverne regionale - alarmate de preocupările legate de mediu - au sprijinit referendumul care ar fi revocat extensia.
Cu toate acesta, prim-ministrul Matteo Renzi a cerut alegătorilor să se abţină de la vot şi a argumentat că temerile de mediu au fost exagerate şi că forările sunt necesare pentru economia Italiei. La scurt timp după afişarea rezultatelor, Renzi i-a criticat pe susţinătorii referendumului.
"Italia a vorbit. Rezultatul este clar, peste aşteptările noastre", a declarat el într-o adresă televizată austeră în care i-a criticat pe cei care au cerut organizarea referendumului, declarând că desfaşurarea acestuia a costat mai mult de 300 de milioane de euro.
La rândul său, tabăra organizatorilor l-a acuzat pe Renzi că este responsabil de cheltuieli, argumentând că acesta a refuzat să organizeze referendumul în aceeaşi zi cu alegerile locale care vor avea loc în cursul acestui an.
Votul a avut loc într-un moment politic incomod pentru Renzi datorită unui caz de trafic de influenţă centrat pe câmpurile petroliere terestre ale ţării, ce a declanşat demisia ministrului Industriei în urmă cu două săptămâni.
Criticii săi au căutat să folosească scandalul pentru a testa guvernul înaintea alegerilor locale din iunie, când partidul lui Renzi riscă să piardă controlul asupra mai multor oraşe.