Poliţia foloseşte gaze lacrimogene pentru a dispersa manifestanţii anti-Renzi în Napoli

Poliţia italiană a folosit gaze lacrimogene şi tunuri cu apă în timpul ciocnirilor cu un grup masiv de activişti care protestau împotriva vizitei premierului Matteo Renzi în Napoli.
Protest împotriva premierului italian Matteo Renzi în timpul vizitei acestuia în Napoli, 6 aprilie 2016. (Captură Foto)
Andrei Popescu
07.04.2016

Peste 2.000 de manifestanţi au ieşit miercuri pe străzile oraşului italian Napoli pentru a-şi exprima nemulţumirea faţă de planurile guvernului de reamenajare a unei foste zone industriale în cel de-al treilea oraş al Italiei, susţinând că localnicii nu au fost consultaţi în mod adecvat şi nu au fost implicaţi în proiecte.

Manifestanţii au afişat un manechin gigantic al premierului italian Matteo Renzi în forma personajului Pinocchio şi au scandat “Renzi, du-te acasă”, în dialectul napolitan.

În plus, manifestanţii au afişat un banner cu chipul lui Renzi şi mesajul “Interzis în Napoli”. Pe un alt banner imens era scris mesajul “Napoli nu are încredere în guvernul Renzi”.

Unii dintre manifestanţi au aruncat cu petarde şi pietre asupra forţelor de ordine şi au încercat să treacă de blocajele rutiere ridicate de poliţişti.

Un număr de turişti străini au fost prinşi într-o ambuscadă şi 11 ofiţeri de poliţie au fost răniţi.

Protestul a avut loc într-un moment în care se fac presiuni asupra lui Renzi după izbucnirea unui scandal privind presupuse abuzuri în serviciu.

Conversaţiile telefonice înregistrate ce au fost publicate de poliţie au dezvăluit că ministrul italian al Industriilor Federica Guidi l-a asigurat pe partenerul ei de afaceri că administraţia Renzi va aproba o legislaţie pentru a-i ajuta compania să dezvolte un câmp petrolier situat în regiunea italiană sudică Basilicata.

Guidi s-a retras din funcţia în 31 martie, după ce partenerul ei de afaceri a fost plasat sub investigaţie.

Mai mult, Mişcarea populistă şi eurosceptică Cinci Stele a depus o moţiune parlamentară de neîncredere faţă de întregul guvern, despre care susţine că a fost conceput de lobby-urile industriale.

Moţiunea, care va fi probabil supusă votului săptămâna viitoare, are mici şanse să fie adoptată dar îi va plasa pe Renzi şi guvernul său într-un context nefavorabil înainte de alegerile pentru primari, care vor avea loc în această primăvară.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor