Primarul Romei face o manevră de 180 de grade şi anunţă că nu mai demisionează
alte articole
Primarul Romei, Ignazio Marino, implicat într-un scandal privind cheltuieli ilegale, a declarat joi că s-a hotărât să nu mai demisioneze. Marino şi-a anunţat demisia pe 8 octombrie sub presiunea premierului Matteo Renzi, conform Deutsche Welle.
El a fost acuzat că a cheltuit fondurile publice pentru mese festive private în familie la diferite restaurante. Ulterior, Marino s-a declarat nevinovat, exprimându-şi dorinţa de a-şi îndeplini în continuare sarcinile (ca primar), în ciuda faptului că a pierdut suportul lui Renzi şi al Partidului Democrat (PD) aflat la conducere.
Viceprimarul Marco Causi şi consilierul Alfonso Sabella şi-au confirmat demisiile, după ce Marino a declarat că nu mai doreşte să demisioneze, ceea ce arată că primarul are de înfruntat o bătălie puternică.
Bătălia lui Marino deschide, de asemenea, o problemă potenţial dăunătoare pentru premierul ţării, care s-a distanţat public de Marino, susţinând că acesta “a pierdut încrederea cetăţenilor Romei.”
Deşi Marino pare să fi pierdut majoritatea în interiorul Primăriei şi susţinerea premierului, el a declarat că îşi va apăra acţiunile şi că doreşte o discuţie deschisă, directă şi transparentă.
Marino, un fost chirurg specialist în transplant de ficat, nu şi-a părăsit în mod oficial postul şi a susţinut în scrisoarea de demisie că s-ar putea întoarce în poziţia sa dacă situaţia politică se va schimba, ceea ce nu pare să se fi întâmplat.
Susţinătorii primarului au declarat că acesta a moştenit o situaţie dificilă de la predecesorul său de dreapta, care este investigat pentru corupţie. Câteva mitinguri au avut loc din ziua în care Marino a declarat pentru prima dată că va demisiona.
Ales în 2013, Marino a fost învinuit în mare parte pentru nesoluţionarea problemei gunoaielor şi a traficului din Roma, în timp ce mulţi cetăţeni ai capitalei au declarat că serviciile din oraş s-au înrăutăţit în mandatul lui Marino. De asemenea, mulţi dintre locuitorii Romei par îngrijoraţi de faptul că astfel de probleme se vor amplifica în perioada următoare şi în 2016.
După ce Marino şi-a anunţat demisia, Renzi a declarat că va înfiinţa o “echipă de vis” de administratori care să ghideze Roma până când se vor putea organiza noile alegeri pentru funcţia de primar – posibil în primăvara sau vara anului următor.
În 5 noiembrie urmează să înceapă un proces important în Roma în cadrul căruia vor fi aduşi în sala de tribunal zeci de politicieni şi oameni de afaceri care au fost arestaţi anul trecut pentru presupusa manipulare a contractelor publice în zonele în care se află taberele pentru romi.
Marino nu este implicat în acest proces, dar se estimează că va reprezenta Roma ca parte vătămată.