Previzibil: Xi Jinping schimbă Constituţia pentru a rămâne la putere timp nedefinit
alte articole
În cadrul unei evoluţii previzibile, Partidul Comunist Chinez a pavat în mod oficial calea pentru ca preşedintele Xi Jinping să rămână la putere pe viaţă, anunţând duminică faptul că intenţionează să elimine limita constituţională de două mandate, valabilă pentru funcţia de preşedinte.
Schimbarea Constituţiei chineze survine după decizia, luată la sesiunea Congresului Naţional al Poporului din octombrie 2017, de includere a numelui lui Xi Jinping în Constituţie. Decizia este fără precedent în istoria Partidului Comunist Chinez şi reflectă puterea absolută de care se bucură preşedintele chinez după 4 ani de luptă politică în interiorul Partidului.
Amintim că preşedintele Xi Jinping s-a văzut nevoit să înceapă o epurare politică pe scară naţională în 2013, la scurt timp după ce a ajuns la cârma Chinei, ajungând în vizorul unui grup restrâns din interiorul Partidului, numit banda din Shanghai. Gruparea, coagulată în jurul fostului dictator comunist Jiang Zemin, avea propria sa agendă şi propriul pretendent la tronul Dinastiei Roşii.
Pentru a-şi menţine supravieţuirea fizică, Xi Jinping a declanşat o campanie de epurare a membrilor bandei din Shanghai, mascată sub aparenţa unei cruciade anti-corupţie. Acesteia i-au căzut victimă, după date oficiale, peste 1 milion de cadre de Partid, precum şi o mare parte a "cremei" comuniste aflată la conducerea Partidului.
În iulie 2016 a devenit evident că Xi Jinping refuză să numească un nou succesor, conform tradiţiei lansate de Deng Xiaoping, stârnind incertitudine.
La ultimul Congres din 2017, planurile lui Xi Jinping au devenit şi mai neclare în momentul în care ultimii oameni aparţinând bandei din Shanghai au fost înlocuiţi cu persoane loiale preşedintelui. Numirile făcute în Biroul Politic nu au indicat un succesor clar pentru Xi Jinping, un alt semn că acesta intenţiona să obţină un al treilea mandat după finalizarea celui de-al doilea, început în 2017.
Comitetul Central a aprobat amendamentele la Constituţia Chinei în cadrul unei întâlniri care a avut loc luna trecută. Însă anunţul oficial obscur publicat la momentul respectiv a omis să indice extinderea puterii prezidenţiale a lui Xi Jinping, lucru care a fost menţinut secret până duminică.
Se anticipează că amendamentele vor fi adoptate de către Congresul Naţional al Poporului - complet controlat de Partidul Comunist - în timpul sesiunii anuale, ce va avea loc la 5 martie. Congresul nu a votat niciodată împotriva unei propuneri venite din partea liderilor Partidului.
La Congresul din 2017, Xi Jinping a decis să nu numească oficiali mai tineri în cercul care guvernează Biroul Politic – aşa numitul Comitet Permanent al Biroului Politic al PCC, alcătuit din şapte membri.
O altă încălare a tradiţiei comuniste a survenit atunci când Wang Qishan - un aliat apropiat al preşedintelui Xi Jinping şi organizatorul campaniei sale de epurare - a dat semne că va reveni la putere ca vicepreşedinte al Chinei. Wang, în vârstă de 69 de ani, s-a retras anul trecut din Partid - oficial din cauza vârstei, dar neoficial, din cauza unor lupte interne din sânul Partidului, care au implicat inclusiv un miliardar chinez fugit în New York, pe nume Guo Wenggui.
Anunţul făcut duminică aruncă o lumină nouă asupra deciziei lui Xi Jinping de a-l trimite marţi pe Liu He – unul dintre cei mai apropiaţi consilieri ai săi şi cel mai probabil succesor la conducerea Băncii Populare a Chinei în acest an – la Washington. Astfel, vizita - oficial făcută pentru a critica poziţia tot mai dură a lui Trump împotriva comerţului liber, ar fi folosită pentru a explica administraţiei Trump decizia luată de preşedintele Chinei cu privire la modificarea Constituţiei.