Autorităţile chineze preiau controlul asupra companiei de asigurări Anbang Insurance

Wu Xiaohui, directorul celui mai mare asigurator chinez Anbang
Wu Xiaohui, directorul celui mai mare asigurator chinez Anbang (Qilai Shen | Bloomberg | Getty Images)

Comisia de Reglementare a Asigurărilor din China (CCRA) a anunţat că va prelua controlul, pentru o perioadă de un an, a companiei Anbang Insurance, un conglomerat al asigurărilor care se confruntă cu mari probleme.

Anbang a început ca un asigurator auto regional chinez înainte de a se angaja într-o extindere globală, alimentată de datorii.

Compania a ajuns în lumina reflectoarelor în 2014, prin oferta de 2 miliarde de dolari pentru hotelul Waldorf-Astoria din New York, înainte să apară întrebări în legătură cu modul în care sunt finanţate acordurile globale ale Anbang.

Anbang a avut probleme suplimentare în iunie 2017, când preşedintele Wu Xiaohui a fost reţinut de autorităţile chineze.

Bloomberg a precizat că Wu Xiaohui va fi înlăturat din funcţie şi se va confrunta cu acuzaţii, citând o declaraţie publicată de CCRA. Măsura s-a luat după o investigaţie extinsă desfăşurată după reţinerea lui Wu.

Alături de CCRA, alte patru entităţi susţinute de stat vor fi implicate în procesul de preluare al companiei Anbang: Banca Populară a Chinei, două agenţii de reglementare a sectorului bancar şi a titlurilor de valoare, precum şi Administraţia de Stat pentru Schimb Valutar.

Declaraţia CCRA a precizat că finanţele Anbang rămân stabile şi compania va continua să funcţioneze, deşi “activităţile ilegale” ar putea prezenta un risc pentru capacitatea sa de a funcţiona ca o activitate continuă.

Preluarea companiei de asigurări va avea loc în perioada 23 februarie 2018 – 22 februarie 2019.

Anunţul reprezintă cea mai recentă dintr-o serie de acţiuni ale autorităţilor chineze în încercarea de a controla o pârghie excesivă în sistemul financiar şi de a suprima practicile de creditare riscante.

De asemenea, anunţul are loc pe fondul unor temeri tot mai mari în rândul analiştilor că rata anuală de creştere a Chinei, cuprinsă între 6 şi 7%, a fost susţinută artificial printr-o creştere constantă a datoriei.

La cel de-al 19-lea Congres Naţional al Partidului Comunist Chinez în octombrie 2017, preşedintele Xi Jinping şi-a reînnoit angajamentul de a aborda acumularea de riscuri în sistemul financiar al Chinei.