Celule de partid în corporaţiile occidentale din China - Beijingul zice că sunt ok, companiile râd mânzeşte

Beijing, Marea Sală a Poporului din China, locul unde se desfăşoară de obicei plenarele celui mai autoritar regim al lumii
Beijing, Marea Sală a Poporului din China, locul unde se desfăşoară de obicei plenarele celui mai autoritar regim al lumii (Feng Li/Getty Images)

Companiile străine din China au “salutat” decizia Partidului Comunist Chinez de a crea celule de partid în cadrul lor, a declarat joi un înalt oficial chinez, deşi unii directori şi-au exprimat temerile în legătură cu rolul tot mai mare al partidului în operaţiuni.

Prezenţa unor celule ale Partidului a fost de mult timp un fapt cert în mediul de afaceri din China, unde legea cere companiilor, inclusiv firmelor străine, să creeze o organizaţie de partid.

Mulţi directori de companii au văzut mult timp măsura ca fiind simbolică.

Dar în condiţiile în care eforturile preşedintelui Xi Jinping de a întări rolul Partidului în societate au ajuns la operaţiunile locale ale companiilor străine, unii directori au declarat pentru Reuters la începutul acestui an că sunt îngrijoraţi din cauza cerinţelor cu care se confruntă.

Celulele de partid în firmele străine au fost aparent bine primite ca o metodă de a le ajuta să înţeleagă politicile chineze şi să rezolve disputele, a declarat presei Qi Yu, director adjunct al Departamentului de Organizare din cadrul Partidului Comunist Chinez.

În luna iulie, directorii a peste 12 companii europene de top în China s-au întâlnit în Beijing pentru a discuta despre temerile lor legate de rolul tot mai mare al Partidului Comunist Chinez în operaţiunile lor locale, a precizat Reuters.

Un director a cărui companie a fost prezentă la întâlnire a declarat pentru Reuters că asupra unor companii se fac presiuni “politice” pentru a revizui termenii colaborării lor cu firmele deţinute de stat pentru a permite regimului chinez să aibă un cuvânt final de spus în cazul deciziilor privind operaţiunile şi investiţiile companiilor străine respective.