Liderul chinez Xi Jinping începe să demonteze nucleul bandei din Shanghai

Liderul chinez Xi Jinping găseşte în continuare modalităţi de a-şi consolida puterea în cadrul partidului. Cea mai recentă stratagemă este de a curăţa Shanghaiul, unul dintre focarele duşmanilor săi politici.
Annie Wu, Gu Qing’er
20.02.2018

alte articole

Preşedintele Chinei, Xi Jinping (Lintao Zhang/Getty Images)
Annie Wu, Gu Qing’er
20.02.2018

Partidul Comunist Chinez a numit recent oficiali în funcţii regionale în Congresul Naţional al Poporului şi organul său consultativ politic, Conferinţa Consultativă Politică a Poporului Chinez (CPPCC).

În Shanghai, funcţia de preşedinte al CPPCC locală i-a fost acordată lui Dong Yunhu, care, înainte de a fi numit, a fost preşedintele departamentului de propagandă al oraşului. Dong l-a înlocuit pe Wu Zhiming, nepotul fostului lider al partidului, Jiang Zemin. Cei care au avut legături cu Jiang formează o facţiune opoziţională care încă luptă pentru putere împotriva lui Xi şi a aliaţilor săi.

Jiang a ajuns la putere după ce a devenit primar al oraşului Shanghai în 1985. Oficialii care au lucrat cu el în această perioadă şi au fost avansaţi în grad datorită patronatului său politic sunt cunoscuţi ca fiind parte a "Bandei de la Shanghai".

Manevra recentă a preşedintelui Xi este neobişnuită deoarece, de peste un deceniu, această poziţie era deţinută de un nativ din Shanghai sau de un aliat al lui Jiang. Dong este din provincia Zhejiang şi nu s-a implicat în Shanghai până când nu a ocupat postul de şef al propagandei în 2015.

Comentatorul politic Li Linyi a menţionat, de asemenea, că Wu s-a mutat în Shanghai vizând funcţia de preşedinte al CPPCC, dar a ocupat mai întâi postul de secretar de partid, apoi vicepreşedinte şi, în final, preşedinte. Era de aşteptat ca actualul secretar al partidului CPPCC, Jiang Ping, să fie următorul preşedinte. Faptul că Dong a obţinut înalta poziţie arată că tabăra Xi a câştigat o luptă cu facţiunea Jiang, potrivit lui Li.

Cele mai importante posturi de aplicare a legii din Shanghai au fost de asemenea acordate recent oficialilor care anterior nu aveau conexiuni cu Shanghai. Astfel, în funcţia de şef al Curţii Superioare din Shanghai a fost numit Liu Xiaoyun, care a lucrat anterior în provincia Henan, iar cea de procuror-şef al Procuraturii din Shanghai revine lui Zhang Bencai, venit de la Beijing.

Mulţi oficiali din Shanghai au fost îndepărtaţi pe fondul campaniei anti-corupţie a lui Xi, o "spălare" internă a cadrelor necorespunzătoare lansată în 2012. Aceia care au fost eliminaţi au fost adesea şi membri ai facţiunii Jiang.

De exemplu, fostul procuror de rang înalt din Shanghai, Chen Xun, a fost demis pentru "violarea disciplinei partidului" în martie 2017. Mass-media chineză a raportat anterior despre presupusele sale legături cu alţi membri corupţi ai Partidului, ancheta fiind extinsă la peste 100 de persoane. Copii ale plângerilor depuse de cadre împotriva lui Chen, care au fost divulgate pe Internet, au arătat că acesta a furat bunuri ale statului în valoare de miliarde de yuani (un miliard de yuani este aproximativ 158 milioane dolari).

În întreaga ţară, majoritatea preşedinţilor CPPCC din provincii au fost de asemenea schimbaţi: dintre cele 31 de provincii ale Chinei şi municipalităţile guvernate central, doar 8 şi-au păstrat preşedinţii actuali.

În unele provincii au fost desemnaţi alţi preşedinţi provinciali (astfel preşedintele din Henan a devenit preşedinte în Hebei), iar alţii au fost înlocuiţi de oficiali care s-au aflat anterior în departamente de partid care nu au avut legătură cu CPPCC.

Alţi oficiali de rang înalt, precum noul guvernator adjunct al Yunnan, Wang Xiangang, au fost scoşi de la locurile lor de muncă deţinute mult timp - Wang a lucrat anterior în birocraţia Partidului Chongqing timp de 37 de ani.

Numărul mare al înlocuirilor din funcţii pare a fi în concordanţă cu recentele dispoziţii ale lui Xi, care avertizează membrii de partid de pericolul "formării de clici şi facţiuni".

O analiză făcută de Oriental Daily din Hong Kong a reiterat faptul că oficiali înrădăcinaţi în politica lor locală îşi stabilesc în cele din urmă propriile "fiefuri", unde îşi pot face propriile reguli şi ignoră instrucţiunile primite de la autorităţile centrale. Xi pare interesat de concentrarea puterii la Beijing şi de împiedicarea funcţionarilor locali de a forma fiefuri, potrivit articolului.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor