Presupuşii “asasini” în cazul Skripal surprinşi încălcând legile fizicii
alte articole
În ceea ce pare a fi cea mai recentă amplificare a campaniei guvernului britanic de a învinui Rusia pentru otrăvirea pe teritoriul britanic a fostului dublu agent rus Serghei Skripal, a fiicei acestuia Iulia şi a altor trei cetăţeni britanici (o femeie murind în urma expunerii la agentul toxic Novicioc folosit în atacuri), procurorii britanici susţin că au “suficiente dovezi” pentru a-i acuza pe cetăţenii ruşi Alexander Petrov şi Ruslan Boşirov de conspiraţie pentru a-l ucide pe Skripal, precum şi pentru tentativă de omor în cazul fiicei sale şi a detectivului Nick Bailey, potrivit Reuters.
Ştirea a apărut la aproximativ două luni după ce investigatorii au afirmat că au identificat presupuşi autori ai atacului cu Novicioc prin analizarea imaginilor video înregistrate de camerele CCTV cu persoanele care au pătruns în ţară la acea vreme, potrivit site-ului de ştiri Zero Hedge.
Problema, potrivit Zero Hedge, constă chiar în înregistrările video analizate. Aparent, Rusia a dezvoltat o nouă tehnologie uimitoare care le permite agenţilor săi secreţi să se afle în acelaşi loc, în acelaşi timp.
Aceste imagini CCTV publicate miercuri de Scotland Yard aparent îi surprind pe Alexander Petrov şi Ruslan Boşirov aflându-se amândoi exact în acelaşi spaţiu pe aeroportul Gatwick în exact acelaşi moment: ora 16:22:43 în ziua de 2 martie 2018. Este interesant faptul că în niciuna dintre fotografiile publicate cei doi nu sunt văzuţi unul lângă altul sau unul în urma celuilalt la mai puţin de o secundă.
Aşadar, nu există nicio explicaţie fizică pentru acest lucru. În cele două fotografii se vede clar că în spatele fiecăruia dintre cei doi cetăţeni ruşi este un culoar lung de câţiva metri pe care nu se află nimeni. Şi, cu toate acestea, cei doi au fost fotografiaţi în acelaşi loc, în aceeaşi secundă.
Două explicaţii posibile ar fi, potrivit Zero Hedge: 1. unul dintre ei călătoreşte mai repede decât poate alerga Usain Bolt sau, 2. Scotland Yard a publicat imagini CCTV/timpi modificaţi.
După otrăvirea lui Skripal, Marea Britanie şi câţiva dintre aliaţii săi au decis să expulzeze peste 140 de diplomaţi ruşi, administraţia preşedintelui american Donald Trump expulzând 60 de diplomaţi ruşi, iar Londra, 23. Pe de altă parte, Kremlinul a răspuns cu expulzarea a zeci de diplomaţi străini şi a cerut Marii Britanii să îşi restrângă misiunea diplomatică din Rusia.
Relaţiile dintre Moscova şi Occident s-au deteriorat la niveluri întâlnite doar imediat după Războiul Rece din cauza unor probleme precum anexarea peninsulei ucrainene Crimeea de către Rusia în 2014, rolul acesteia în războaiele din Siria şi estul Ucrainei, precum şi presupusul său amestec în alegerile prezidenţiale din SUA din 2016 şi în alte alegeri din Europa.