Ambasada rusă din Londra acuză guvernul britanic de incitare anti-rusească după moartea unei femei otrăvite cu Novicioc

Ofiţeri de poliţie înspectează o proprietate în oraşul britanic Amesbury (Jack Taylor/Getty Images)
Andrei Popescu
10.07.2018

Incidentul de otrăvirea în oraşul britanic Amesbury, soldat cu decesul unei cetăţence britanice, este o “incitare împotriva Rusiei”, probabil orchestrată de oficiali ai guvernului din Londra, a declarat Ambasada Rusiei în Marea Britanie.

Atât Ministerul Afacerilor Externe, cât şi ambasada Rusiei în Marea Britanie resping afirmaţiile făcute de oficiali ai guvernului britanic că Moscova ar fi în spatele decesului de duminică al doamnei Dawn Sturgess. Contul oficial de Twitter al Ministerului rus al Afacerilor Externe susţine că acuzaţiile reprezintă o parte absurdă a mantrei “ruşii au făcut-o”.

Neil Basu, şeful serviciului antitero al poliţiei britanice, a declarat că agentul chimic A-234 Novicioc este acelaşi agent folosit în luna martie pentru otrăvirea fostului spion rus Serghei Skripal şi a fiicei acestuia Iulia în oraşul Salisbury, situat la mică distanţă de Amesbury, potrivit Newsweek.

Poliţia britanică a declarat pentru Reuters că se presupune că Sturgess şi partenerul ei Charlie Rowley au intrat în contact cu un obiect contaminat cu substanţa toxică Novicioc în urmă cu câteva zile. Ministrul britanic al Apărării, Gavin Williamson a învinuit Rusia pentru “moartea cu Novicioc” însă poliţia a afirmat că nu există nicio dovadă care să lege incidentul din Salisbury din luna martie de otrăvirea lui Sturgess, care a murit duminică în spitalul în care a fost internată împreună cu Rowley. Poliţia investighează moartea lui Sturgess, mamă a trei copii, ca o crimă.

“După cum am precizat înainte, nu există nicio dovadă că Dawn sau Charlie au vizitat vreunul dintre locurile decontaminate după tentativele de asasinare ale lui Serghei şi Iuliei Skripal”, a afirmat luni Basu. “Investigaţia trebuie să fie condusă doar pe baza dovezilor disponibile şi a faptelor. Obiectivul şi prioritatea noastră în acest moment sunt identificarea şi localizarea oricărui recipient despre care credem că ar putea fi sursa contaminării”.

Ambasada Rusiei din Olanda a răspuns la o declaraţie făcută luni, potrivit căreia Moscova ar fi avut legătură cu incidentul: “Fără acces la dosarele investigaţiei şi la cei doi cetăţeni ai noştri (tatăl şi fiica Skripal), considerăm că incidentele din Salisbury şi Amesbury sunt o incitare anti-rusească iresponsabilă din partea Londrei”.

Învinuirea guvernului pentru otrăvirile din cazurile Skripal sau Sturgess este “destul de absurdă ... şi continuăm să fim profund îngrijoraţi de prezenţa continuă a acestor substanţe otrăvitoare pe teritoriul britanic. Considerăm că este un pericol nu doar pentru britanici, ci şi pentru alţi europeni”, a afirmat luni Dmitri Peskov, purtător de cuvânt al Kremlinului.

Ruşii au condamnat comentariile lui Williamson: “Afirmaţia lui Gavin Williamson că Rusia are de a face cu moartea lui Dawn Sturgess este la fel cu vechea mantră #rusiiaufacut-o. Poate putem născoci ceva nou? O investigaţie corectă şi minuţioasă de exemplu?”, potrivit mesajului postat pe contul oficial de Twitter al Ministerului rus de Externe.

Marea Britanie a acuzat Rusia de otrăvirea celor doi Skripal cu Novicioc – un agent chimic dezvoltat de armata sovietică în timpul Războiului Rece – aceasta fiind prima utilizare ofensivă cunoscută a unei astfel de arme chimice pe teritoriul european de la cel de-al doilea război mondial. Londra a lansat acuzaţiile în ciuda faptului că nu a prezentat public dovezi concrete în acest sens, iar Kremlinul a negat acuzaţiile.

După otrăvirea lui Skripal, Marea Britanie şi câţiva dintre aliaţii săi au decis să expulzeze peste 140 de diplomaţi ruşi, administraţia preşedintelui american Donald Trump expulzând 60 de diplomaţi ruşi, iar Londra, 23. Pe de altă parte, Kremlinul a răspuns cu expulzarea a zeci de diplomaţi străini şi a cerut Marii Britanii să îşi restrângă misiunea diplomatică în Rusia, lucru care afectează peste 50 de locuri de muncă.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor