Ambasada rusă în Londra: Incinerarea în grabă a victimei din Amesbury generează temeri

Poliţia cercetează un complex de locuinţe în oraşul britanic Amesbury, unde s-a afirmat că a fost folosit agentul chimic Novicioc, iulie 2018. (Getty Images)
Andrei Popescu
01.08.2018

Incinerarea în grabă a britanicei Dawn Sturgess, otrăvită la începutul acestei luni în oraşul Amesbury, confirmă faptul că autorităţile din Londra continuă să distrugă dovezi legate de scandalul Skripal, a afirmat o sursă a Ambasadei ruse din Marea Britanie pentru Sputnik.

“Incinerarea în grabă a lui Sturgess exclude orice posibilitate de a efectua noi investigaţii dacă, de exemplu, noi date în acest caz ar necesita o a doua examinare sau reexaminarea datelor primare privind cauzele morţii cetăţeanului britanic. Aceasta este o sursă serioasă de îngrijorare deoarece autorităţile britanice continuă să distrugă orice dovezi fizice importante pe care ei înşişi le asociază cumva cu otrăvirea familiei Skripal în Salisbury”, a precizat sursa.

Sturgess a fost incinerată luni după ce a murit într-un spital în 8 iulie, ca urmare a faptului că a fost expusă la o substanţă chimică necunoscută.

În 4 iulie, poliţia britanică a raportat un “incident grav” în Amesbury, când două persoane au fost expuse la o substanţă necunoscută şi spitalizate în stare critică. La scurt timp după aceea, poliţia a anunţat că se crede că un cuplu - Dawn Sturgess şi Charlie Rowley - a intrat în contact cu un obiect aparent contaminat cu acelaşi tip de agent chimic care a fost folosit în atacul asupra fostului spion rus Skripal şi a fiicei sale.

În 4 martie, Skripal şi fiica sa au fost găsiţi inconştienţi pe o bancă la un centru de cumpărături din oraşul britanic Salisbury. Londra şi aliaţii săi au acuzat Moscova de orchestrarea atacului cu ceea ce experţi britanici susţin că a fost agentul chimic A-234, în ciuda faptului că nu au prezentat nicio dovadă. Autorităţile ruse au respins cu tărie acuzaţiile, susţinând că sunt nejustificate.

După otrăvirea lui Skripal, Marea Britanie şi câţiva dintre aliaţii săi au decis să expulzeze peste 140 de diplomaţi ruşi, administraţia preşedintelui american Donald Trump expulzând 60 de diplomaţi ruşi, iar Londra, 23. Pe de altă parte, Kremlinul a răspuns cu expulzarea a zeci de diplomaţi străini şi a cerut Marii Britanii să îşi restrângă misiunea diplomatică din Rusia.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor