Preşedintele polonez Duda se opune reformării sectorului judiciar
alte articole
Într-o mişcare neaşteptată, preşedintele polonez Duda a refuzat luni să susţină două dintre cele trei proiecte de lege pe tema reformelor sistemului judiciar despre care criticii au declarat că vor oferi partidului de guvernământ Lege şi Dreptate (PiS) puterea de a alege judecători.
“Am decis să trimit [proiectele] înapoi în Seim (camera inferioară a Parlamentului), ceea ce înseamnă că mă voi opune proiectului de lege privind Curtea Supremă, precum şi celui privind Consiliul Naţional al Judiciarului”, a afirmat Duda.
Unul dintre proiectele de lege respinse de Duda prevedea aplicarea de noi controale asupra Curţii Supreme, făcându-l pe ministrul Justiţiei, care este de asemenea procuror general, responsabil cu numirea judecătorilor.
Duda a afirmat că un procuror general nu ar trebui să aibă această putere.
Decizia preşedintelui polonez a fost luată după ce proiectele de lege privind reformarea sistemului judiciar au nemulţumit opoziţia şi partenerii străini ai Poloniei. Mii de persoane au protestat împotriva reformelor pe străzile din Varşovia şi alte oraşe ale ţării săptămâna trecută. La rândul ei, Comisia Europeană a ameninţat că va suspenda dreptul de vot al Poloniei dacă vor fi adoptate măsurile partidului de guvernământ.
De asemenea, decizia lui Duda marchează prima ruptură de liderul PiS, Jaroslaw Kaczynski, considerat a fi cel mai puternic politician din ţara fost comunistă. În timp ce, Kaczynski nu deţine nicio funcţie de rang înalt în guvern, el are reputaţia unui lider necontestat în facţiunea conservatoare aflată la guvernare.
Opozanţii guvernului au apreciat anunţul făcut luni de preşedintele Duda.
“Aceasta nu era o reformare, ci o confiscare a instanţelor. Îi felicit pe toţi polonezii, acesta este un mare succes, într-adevăr”, a declarat Katarzyna Lubnauer, lideră a grupului parlamentar al partidului de opoziţie Nowoczesna.
Moneda poloneză, zlotul, a înregistrat o creştere la scurt timp după ce Duda şi-a anunţat decizia.