Polonezii protestează în a 8-a zi împotriva reformării sistemului judiciar

Protestele au continuat în cea de-a 8-a zi în Polonia din cauza unor noi legi care vor oferi partidului de guvernământ puteri semnificative asupra sistemului judiciar al ţării.
Protest anti-guvern în Varşovia, Polonia, 23 iulie 2017. (Captură Foto)
Andrei Popescu
24.07.2017

În capitala Varşovia, manifestanţii au protestat duminică în faţa Palatului Prezidenţial, fluturând steaguri naţionale poloneze şi ale Uniunii Europene, afişând pancarte şi scandând slogane cu mesaje precum “Dorim un veto!”, “Tribunale libere!”, “Libertate, Egalitate, Democraţie!” sau “Polonia Liberă!”.

Manifestanţii sunt furioşi din cauza celor trei proiecte de lege adoptate de Parlament, care vor oferi Partidului de guvernare Lege şi Justiţie (PiS) controlul asupra sistemului judiciar.

Proiectele de lege prevăd concedierea imediată a tuturor judecătorilor actuali ai Curţii Supreme, cu excepţia celor aprobaţi de preşedinte, şi oferă preşedintelui puterea de a reglementa alte instanţe.

De asemenea, pe baza noilor legi, ministrul Justiţiei - care este şi procuror general - va alege noii judecători ai Curţii Supreme.

Liderii UE au criticat aceste proiecte de lege pentru subminarea independenţei sectorului judiciar şi a statului de drept.

Cele trei proiecte de legi mai au nevoie acum doar de semnătura preşedintelui Andrzej Duda, pentru a intra în vigoare. Duda, care are la dispoziţie 21 de zile pentru a le promulga, a aderat până acum la linia impusă de partidul de guvernare.

Manifestanţii prezenţi duminică la Palatul Prezidenţial i-au cerut lui Duda să se opună noii legislaţii.

Mitinguri împotriva noilor legi au avut loc, de asemenea, în Cracovia, Wroclaw şi alte oraşe poloneze. În acelaşi timp, proteste la scară mai mică au avut loc şi în Paris, Bruxelles, Londra şi în alte oraşe din Uniunea Europeană.

Jaroslaw Kaczynski, preşedintele PiS, a apărat noile legi, susţinând că sectorul judiciar continuă să funcţioneze în acelaşi mod în care a făcut-o în perioada comunistă şi conţine mulţi judecători din acele vremuri. Conducerea comunistă a luat sfârşit în Polonia în 1989.

Ministrul german al Justiţiei, Heiko Maas, a declarat duminică publicaţiei Bild Am Sonntag că “independenţa sectorului judiciar este în pericol în Polonia”.

“Cineva care acordă puţin respect aplicării legii trebuie să accepte faptul că se izolează politic”, a adăugat Maas, făcând referire la posibile sancţiuni pe care le-ar putea adopta UE dacă preşedintele Duda va promulga noile legi.

Sancţiunile UE, care cer un suport unanim în cadrul blocului, ar putea să nu fie automate, totuşi. Premierul ungar Viktor Orban a promis că va apăra Polonia împotriva “inchiziţiei” din cadrul UE.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor