Preşedintele german salută orientarea pro-UE a Armeniei în cadrul unei vizite "istorice"

Preşedintele Germaniei, Frank-Walter Steinmeier, şi omologul său armean, Vahagn Khachaturyan, la Erevan, 31 martie 2025 (X - screenshot)
Redacţia
01.04.2025

Preşedintele german Frank-Walter Steinmeier a ajuns luni în Armenia pentru o vizită descrisă de omologul său armean drept „istorică”, potrivit DPA International.

Steinmeier a fost întâmpinat cu onoruri militare de preşedintele armean Vahagn Haceaturian în capitala Erevan, înaintea discuţiilor cu prim-ministrul Nikol Paşinian.

Haceaturian a numit călătoria o „zi istorică”, deoarece Steinmeier a devenit primul preşedinte german care a efectuat o vizită oficială în această ţară caucaziană.

Discuţiile de la Erevan au scopul de a încuraja orientarea politică a Armeniei către Occident.

Parlamentul armean a adoptat la începutul acestui an un proiect de lege pentru a începe procesul care ar putea duce la aderarea la Uniunea Europeană.

Ţara, aliată tradiţional apropiată a Rusiei, a semnat, de asemenea, un acord de cooperare strategică cu Statele Unite în ianuarie.

În cadrul unei conferinţe de presă, Steinmeier a declarat că „Germania doreşte să contribuie pentru ca Armenia să reuşească pe acest drum.”

Haceaturian a afirmat că armenii „îşi doresc doar să devină membri ai Uniunii Europene.”

„Nu cred că există o singură persoană în Armenia care să fie împotrivă”, a adăugat el.

Preşedintele a spus că ţara sa este conştientă de faptul că drumul către aderare este lung: „Este un proces care nu poate fi realizat de pe o zi pe alta.”

Spre deosebire de alte ţări precum Ucraina şi Moldova, Armenia nu este încă un candidat oficial pentru aderarea la UE.

Cei doi lideri au discutat, de asemenea, despre extinderea legăturilor economice dintre Germania şi Armenia, Steinmeier lăudând „programul ambiţios de reforme” al Erevanului.

De asemenea, este de aşteptat ca discuţiile să se concentreze pe un tratat de pace care să pună capăt anilor de război dintre Armenia şi ţara vecină Azerbaidjan.

Conflictul îndelung îngheţat cu privire la regiunea disputată Nagorno-Karabah a izbucnit pentru prima dată după prăbuşirea Uniunii Sovietice în 1991 şi s-a reaprins în ultimii ani.

În septembrie 2023, forţele azere au recâştigat controlul asupra regiunii, ca urmare, peste 100.000 de etnici armeni au fugit.

Cele două ţări au anunţat la începutul acestei luni că au convenit asupra unui proiect de acord de pace, dar tratatul nu a fost încă semnat.

Steinmeier urmează să viziteze miercuri Baku, capitala Azerbaidjanului, pentru a face apel la părţile beligerante să finalizeze procesul de pace.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor