Şeful diplomaţiei lituaniene: Aliaţii trebuie să impună "măsuri dure" Rusiei pentru a împiedica blocarea negocierilor de pace

Aliaţii Ucrainei trebuie să impună măsuri mai stricte Rusiei „mai devreme decât mai târziu” pentru a împiedica Moscova să tragă de timp privind negocierile de pace şi să-şi intensifice cererile, a declarat ministrul lituanian de Externe, Kestutis Budrys, pentru The Kyiv Independent pe 1 aprilie.
„Deci, în scopul de a reduce această tendinţă, în scopul de a opri acest scenariu, trebuie să arătăm şi să introducem măsuri dure mai devreme decât mai târziu”, a declarat Budrys.
Remarcile sale vin în contextul eforturilor preşedintelui american Donald Trump de a intermedia un acord de pace între Kiev şi Moscova.
În ciuda medierii lui Trump, Moscova a respins o încetare totală a focului de 30 de zile convenită între Ucraina şi SUA la 11 martie la Jeddah, cerând concesii care ar slăbi apărarea Kievului, inclusiv oprirea ajutorului militar străin.
Deşi Washingtonul a reuşit să obţină o încetare parţială a focului, Rusia a continuat să atace infrastructura energetică din Herson la 27 martie, contrazicându-şi propriile afirmaţii că se va abţine de la astfel de atacuri.
Budrys a subliniat că puterile occidentale trebuie să exercite presiuni directe pentru a forţa Moscova să negocieze cu bună credinţă.
„Nu am văzut în istorie ca Rusia, fără o presiune concretă, să fie de acord cu ceva”, a spus el.
Deşi Trump a lansat ideea unor sancţiuni suplimentare şi a unor tarife pentru petrolul rusesc, el nu a luat încă măsuri concrete. Budrys a făcut apel la stabilirea unor termene limită pentru a împiedica Rusia să prelungească negocierile şi a insistat că angajamentul Occidentului faţă de Ucraina trebuie să rămână ferm.
„Acum suntem presaţi de timp, suntem presaţi de cerere şi este nevoie de mai mult din partea Europei pentru a face acum. Pentru că nu ne putem baza, aşa cum ne arată administraţia americană, atât de mult pe capacităţile americane”, a adăugat Budrys.
În timp ce SUA refuză să ofere garanţii de securitate Ucrainei, mai multe naţiuni europene au pregătit planuri pentru a trimite trupe în Ucraina ca parte a unei „forţe de reasigurare” în cazul în care se ajunge la o încetare a focului.
Franţa pledează pentru o desfăşurare sub conducere europeană de-a lungul râului Dnipro, potrivit unui oficial francez anonim, citat de Associated Press. Alte propuneri includ staţionarea forţelor în vestul Ucrainei sau într-o ţară vecină.
Preşedintele francez Emmanuel Macron a militat pentru această misiune chiar şi fără implicarea SUA, în timp ce prim-ministrul britanic Keir Starmer a îndemnat aliaţii europeni să obţină sprijinul SUA înainte de a merge mai departe.