Şeful diplomaţiei lituaniene: Aliaţii trebuie să impună "măsuri dure" Rusiei pentru a împiedica blocarea negocierilor de pace

Ministrul lituanian de externe, Kestutis Budrys (Getty Images)
Redacţia
02.04.2025

Aliaţii Ucrainei trebuie să impună măsuri mai stricte Rusiei „mai devreme decât mai târziu” pentru a împiedica Moscova să tragă de timp privind negocierile de pace şi să-şi intensifice cererile, a declarat ministrul lituanian de Externe, Kestutis Budrys, pentru The Kyiv Independent pe 1 aprilie.

„Deci, în scopul de a reduce această tendinţă, în scopul de a opri acest scenariu, trebuie să arătăm şi să introducem măsuri dure mai devreme decât mai târziu”, a declarat Budrys.

Remarcile sale vin în contextul eforturilor preşedintelui american Donald Trump de a intermedia un acord de pace între Kiev şi Moscova.

În ciuda medierii lui Trump, Moscova a respins o încetare totală a focului de 30 de zile convenită între Ucraina şi SUA la 11 martie la Jeddah, cerând concesii care ar slăbi apărarea Kievului, inclusiv oprirea ajutorului militar străin.

Deşi Washingtonul a reuşit să obţină o încetare parţială a focului, Rusia a continuat să atace infrastructura energetică din Herson la 27 martie, contrazicându-şi propriile afirmaţii că se va abţine de la astfel de atacuri.

Budrys a subliniat că puterile occidentale trebuie să exercite presiuni directe pentru a forţa Moscova să negocieze cu bună credinţă.

„Nu am văzut în istorie ca Rusia, fără o presiune concretă, să fie de acord cu ceva”, a spus el.

Deşi Trump a lansat ideea unor sancţiuni suplimentare şi a unor tarife pentru petrolul rusesc, el nu a luat încă măsuri concrete. Budrys a făcut apel la stabilirea unor termene limită pentru a împiedica Rusia să prelungească negocierile şi a insistat că angajamentul Occidentului faţă de Ucraina trebuie să rămână ferm.

„Acum suntem presaţi de timp, suntem presaţi de cerere şi este nevoie de mai mult din partea Europei pentru a face acum. Pentru că nu ne putem baza, aşa cum ne arată administraţia americană, atât de mult pe capacităţile americane”, a adăugat Budrys.

În timp ce SUA refuză să ofere garanţii de securitate Ucrainei, mai multe naţiuni europene au pregătit planuri pentru a trimite trupe în Ucraina ca parte a unei „forţe de reasigurare” în cazul în care se ajunge la o încetare a focului.

Franţa pledează pentru o desfăşurare sub conducere europeană de-a lungul râului Dnipro, potrivit unui oficial francez anonim, citat de Associated Press. Alte propuneri includ staţionarea forţelor în vestul Ucrainei sau într-o ţară vecină.

Preşedintele francez Emmanuel Macron a militat pentru această misiune chiar şi fără implicarea SUA, în timp ce prim-ministrul britanic Keir Starmer a îndemnat aliaţii europeni să obţină sprijinul SUA înainte de a merge mai departe.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor