Un oficial rus de rang înalt este aşteptat să viziteze Washingtonul pentru discuţii cu administraţia Trump în această săptămână

Kirill Dmitriev (Evgeny Biyatov/Ria Novosti via Getty Images)
Redacţia
02.04.2025

Negociatorul rus de rang înalt Kirill Dmitriev este aşteptat să viziteze Washingtonul în această săptămână pentru a se întâlni cu oficialul de top al administraţiei Trump, Steve Witkoff, pentru discuţii privind consolidarea relaţiilor dintre cele două ţări în încercarea de a pune capăt războiului din Ucraina, potrivit unui oficial american şi a două surse familiare cu planurile citate de CNN.

Este pentru prima dată când a un înalt oficial rus ajunge la Washington, DC, pentru discuţii de când Rusia a invadat Ucraina în 2022 şi marchează un nou pas în procesul de ameliorare accentuată a relaţiilor dintre cele două ţări de când preşedintele Donald Trump a revenit la putere în ianuarie.

Dmitriev este un consilier apropiat al lui Putin şi a călătorit împreună cu oficiali ruşi de rang înalt la Riad, în Arabia Saudită, în februarie, pentru a începe să discute o înţelegere pentru încheierea războiului din Ucraina. De asemenea, a colaborat cu Witkoff pentru eliberarea din Rusia a profesorului american Marc Fogel, ceea ce administraţia Trump a salutat ca fiind un gest de bunăvoinţă.

Guvernul american a ridicat temporar sancţiunile împotriva lui Dmitriev pentru a permite Departamentului de Stat să îi acorde o viză pentru a veni în SUA, a declarat una dintre sursele familiare. O altă sursă a declarat că a existat o cerere adresată Departamentului Trezoreriei pentru o suspendare temporară a sancţiunilor.

Un purtător de cuvânt al Departamentului de Stat a declarat că „înregistrările privind vizele sunt confidenţiale în conformitate cu legislaţia SUA”, astfel că „nu pot comenta cazurile individuale de viză”.

Un purtător de cuvânt al Departamentului Trezoreriei a refuzat solicitarea pentru comentarii. Un reprezentant pentru Dmitriev a refuzat să comenteze.

Dmitriev, educat la Harvard, este directorul general al fondului suveran rus RDIF şi a fost sancţionat de administraţia Biden - la fel ca Putin - din cauza invaziei Rusiei în Ucraina. Departamentul Trezoreriei a scris în 2022 că „Putin şi cercul său interior de prieteni s-au bazat mult timp pe RDIF şi Dmitriev pentru a strânge fonduri în străinătate, inclusiv în Statele Unite”.

Vizita ar urma să aibă loc la doar câteva zile după ce Trump, într-un interviu acordat la NBC, a sugerat că ar putea emite sancţiuni suplimentare împotriva Rusiei şi a declarat că este „supărat ” pe preşedintele rus Vladimir Putin pentru că l-a criticat pe preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski.

În ciuda criticilor recente ale lui Trump, preşedintele a răsturnat poziţia predecesorului său Joe Biden cu privire la războiul din Ucraina. Administraţia anterioară a introdus sancţiuni drastice împotriva Moscovei pentru invazia din 2022 şi a oferit Kievului sprijin militar în valoare de miliarde de dolari.

Trump nu oferă niciun nou ajutor militar şi a făcut apel la încetarea luptelor, reluând uneori punctele de vedere ale Kremlinului şi a făcut aluzie la o înţelegere în care Rusia ar păstra controlul asupra teritoriului ucrainean deja confiscat.

Witkoff s-a întâlnit acum cu Putin de două ori la Moscova. Însă Trump pare să fie din ce în ce mai nemulţumit de preşedintele rus din cauza lipsei de progrese în oprirea luptelor.

În privat, Trump se întreabă în mod deschis dacă Putin poate fi de încredere şi susţine că nu mai are răbdare cu Rusia, au declarat trei persoane familiarizate cu afirmaţiile recente ale preşedintelui cu privire la preşedintele rus.

Trump a recunoscut într-un interviu acordat Newsmax săptămâna trecută că Rusia ar putea „trage de timp”.

Putin nu numai că a respins apelul recent al lui Trump pentru o încetare imediată a focului în Ucraina, dar a adăugat şi condiţii - inclusiv ridicarea sancţiunilor americane - pentru o încetare a luptelor în Marea Neagră după ce ultimele negocieri de săptămâna trecută s-au încheiat şi moratoriul a fost anunţat de Casa Albă.

Dar Trump pare la fel de frustrat cu Zelenski. Duminică, el l-a acuzat pe preşedintele ucrainean că „încearcă să se retragă” din acordul privind mineralele pe care cele două ţări au încercat să îl negocieze, adăugând că Zelenski s-ar confrunta cu „mari probleme” dacă nu ar semna un acord.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor