Nominalizatul pentru preşedinţia Statului Major Întrunit: Cybercom a descoperit malware chinezesc în ţări din America de Sud

Lt. Gen. în retragere Dan Caine, nominalizat de preşedintele Trump pentru funcţia de preşedinte al Şefilor de Stat Major (Getty Images)
Redacţia
02.04.2025

Aşa-numitele operaţiuni de „hunt forward” ale Comandamentului cibernetic al SUA au descoperit programe malware chinezeşti implantate în naţiuni din America Latină, potrivit candidatului preşedintelui Donald Trump la funcţia de viitor preşedinte al Statului Major Întrunit (Joint Chiefs of Staff), informează Defensescoop

Operaţiunile de „Hunt-forward” implică trimiterea fizică a unor echipe de protecţie cibernetică cu orientare defensivă din cadrul Forţei naţionale de misiune cibernetică (CNMF) a armatei americane în ţări străine, la invitaţia acestora, pentru a căuta activităţi rău intenţionate în reţelele lor. Aceste operaţiuni sunt reciproc avantajoase, au declarat oficialii, deoarece contribuie la consolidarea securităţii naţiunilor partenere şi oferă Cybercom - şi, prin extensie, Statelor Unite - o notificare prealabilă a tacticilor adversarilor, permiţând Statelor Unite să consolideze sistemele naţionale împotriva acestor ameninţări observate.

În răspunsurile la întrebările de politică avansată ale legislatorilor înainte de audierea sa de marţi în faţa Comisiei pentru servicii armate a Senatului, generalul-locotenent în retragere Dan Caine a declarat că misiunile de urmărire Cybercom în zona de responsabilitate a Comandamentului de Sud al SUA au descoperit programe malware ale Partidului Comunist Chinez pe mai multe reţele partenere străine.

Zona de responsabilitate a Comandamentului de Sud include masa continentală a Americii Centrale şi de Sud şi apele adiacente, precum şi Marea Caraibilor. Aceasta cuprinde 31 de ţări, 12 dependenţe şi „zone de suveranitate specială”, potrivit comandamentului.

Aceste operaţiuni de „hunt-forward” se desfăşoară la invitaţia naţiunilor gazdă. Detaliile cu privire la ţările în care Cybercom desfăşoară aceste operaţiuni sunt extrem de sensibile, iar permisiunea guvernului gazdă trebuie obţinută înainte de dezvăluirea publică.

Nu este un secret faptul că China are interese în naţiunile sud-americane, iar Beijingul a desfăşurat capacităţi cibernetice pentru o varietate de activităţi răuvoitoare.

Cybercom nu a confirmat sau infirmat afirmaţia lui Caine, menţionând într-o declaraţie că asistă în mod obişnuit partenerii care solicită sprijin în securizarea posturii lor cibernetice împotriva activităţilor străine rău intenţionate în toate zonele geografice de responsabilitate.

„Acest lucru consolidează postura de securitate cibernetică a aliaţilor şi partenerilor noştri şi face mai dificil pentru adversarii străini să ne ameninţe pe toţi. Misiunea principală a USCYBERCOM este de a apăra naţiunea în spaţiul cibernetic. Prin politică şi pentru securitatea operaţională, nu discutăm operaţiuni, planuri sau informaţii cibernetice. Nicio operaţiune nu va fi dezvăluită public fără acordul naţiunii partenere”, a declarat un purtător de cuvânt al Cybercom cu privire la operaţiunile de vânătoare înainte.

Cybercom a desfăşurat primele sale operaţiuni de tip hunt-forward în America Latină în urmă cu câţiva ani. Oficialii au declarat în trecut că CNMF desfăşoară aproximativ două duzini de operaţiuni de apărare-forward pe an cu parteneri străini pe reţele guvernamentale străine pentru a vâna şi găsi ameninţări chineze, ruse şi iraniene, printre altele.

Anul trecut, în cadrul unei mărturii scrise în faţa Congresului, comandantul Cybercom, generalul Timothy Haugh, a precizat că CNMF s-a desfăşurat de 22 de ori în 17 naţiuni pentru operaţiuni de vânătoare-forţă, pentru prima dată operaţiunile active desfăşurându-se simultan în toate comandamentele geografice. Aceste activităţi au condus la eliberarea publică a peste 90 de mostre de malware pentru a fi analizate de comunitatea de securitate cibernetică a naţiunilor gazdă.

„Astfel de dezvăluiri pot face ca miliarde de utilizatori de internet din întreaga lume să fie mai în siguranţă online şi pot zădărnici operaţiunile militare şi de informaţii ale regimurilor autoritare”, a scris el.

Operaţiunile „Hunt-forward” au fost creditate cu atenuarea efectelor operaţiunilor cibernetice ruseşti împotriva Ucrainei în timpul invaziei din 2022. Cybercom a trimis personal în Ucraina înainte de invazie şi a ajutat la întărirea reţelelor lor.

Caine a abordat, de asemenea, în răspunsurile sale la întrebările politice, dezbaterea extrem de controversată cu privire la aranjamentul Dual-Hat în care comandantul Cybercom este, de asemenea, directorul Agenţiei Naţionale de Securitate. Susţinătorii acestei poziţii consideră că armata poate beneficia de cunoştinţele şi resursele unice ale NSA în materie de informaţii, ceea ce duce la luarea mai rapidă a deciziilor şi la rezultate operaţionale. Opozanţii susţin că aceste roluri sunt prea puternice pentru a fi deţinute de o singură persoană, iar bazându-se pe instrumentele comunităţii de informaţii - care sunt menite să rămână nedetectate - pentru activităţile militare prezintă riscuri pentru astfel de activităţi de spionaj.

Caine le-a spus legislatorilor că el crede că Dual-Hat ar trebui să fie menţinut, fiind de acord cu concluziile unui studiu din 2022 care a constatat că rolul ar trebui, de asemenea, să fie consolidat.

„Acordul Dual-Hat oferă capacitatea de a privi în ambele organizaţii şi a permis atât USCYBERCOM, cât şi NSA să îşi îndeplinească misiunile mai bine decât ar putea face fiecare singur. Acesta promovează agilitatea şi permite operaţionalizarea rapidă a informaţiilor”, a scris el. „De asemenea, facilitează relaţiile cu principalii aliaţi şi parteneri străini, în parte pentru că organizaţiile străine corespunzătoare cu misiuni de informaţii privind semnalele (SIGINT) şi operaţiuni cibernetice sunt pe deplin integrate, funcţionând sub o structură de conducere Dual-Hat. Cu toate acestea, sfera de control reprezintă o povară pentru un singur lider”.

Înaintea propriei audieri de confirmare din ianuarie, secretarul apărării Pete Hegseth le-a scris senatorilor că „va duce aceste dezbateri la bun sfârşit, se va consulta cu Congresul şi va face recomandări finale pentru calea de urmat”.

La sfârşitul primei administraţii Trump, oficialii au făcut un ultim efort de a rupe Dual-Hat, dar în cele din urmă nu a fost dus la bun sfârşit. Rapoartele de presă dinaintea inaugurării lui Trump pentru al doilea mandat au indicat că administraţia doreşte să pună capăt relaţiei Dual-Hat.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor