Preşedintele CSA a fost revocat de Parlament, interimar va fi Tudor Baltă

Epoch Times România
16.10.2012

Preşedintele Comisiei de Supraveghere a Asigurărilor (CSA), Constantin Buzoianu, a fost revocat marţi din funcţie de către plenul reunit al Parlamentului, cu 222 de voturi "pentru" şi trei voturi "contra", şefia instituţiei urmând să fie asigurată interimar de către vicepreşedintele CSA Tudor Baltă.

PDL nu a participat la votul privind revocarea şefului CSA. Baltă va fi interimar până la numirea de către Parlament a unui noi preşedinte al Comisiei de Supraveghere a Asigurărilor.

Totodată, se va înfiinţa o comisie parlamentară de anchetă pentru analizarea activităţii CSA, având ca termen de finalizare a raportului data de 31 martie 2013. În funcţie de acest raport, Parlamentul poate trece şi la alte măsuri mai "drastice" decât revocarea şefului CSA, a menţionat preşedintele Comisiei de buget din Camera Deputaţilor, Eugen Nicolăescu. "Membrii celor două comisii au considerat că piaţa asigurărilor e sensibilă şi e necesar ca măsurile care trebuie luate să fie gradate şi în consecinţă să nu aplice o măsură foarte drastică, cum ar fi revocarea întregului CSA, ci să se treacă pe etape. Într-o primă etapă să se treacă numai revocarea preşedintelui şi numai după ce se va face o analiză de fond să se treacă dacă va fi nevoie şi la o altă măsură", a precizat Nicolăescu.

Revocarea şefului CSA vine pe fondul constatării de către parlamentarii din comisiile de buget-finanţe a unor "deficienţe" de control, reglementare şi de protejare a asiguraţilor. "Piaţa asigurărilor din România manifestă deficienţe sub aspectul supravegherii prudenţiale şi reglementării, având consecinţe negative asupra asiguraţilor. Nu au fost îndeplinite cu eficienţă competenţele privind protejarea intereselor consumatorilor din domeniul asigurărilor, anumite societăţi de asigurare nu-şi respectă obligaţiile legale şi contractuale faţă de asiguraţi. Nu au fost identificate soluţiile pentru o funcţionare normală a pieţei de asigurări privind atribuţiile ce revin prin lege acestei autorităţi", se arată în raportul întocmit de comisiile reunite de buget-finanţe cu privire la revocarea şefului CSA.

Comisiile reunite de buget-finanţe au decis luni seară să propună plenului reunit revocarea din funcţie a preşedintelui Consiliului Comisiei de Supraveghere a Asigurărilor (CSA) Constantin Buzoianu. De fapt, comisiile au analizat unui raport întocmit de Comisia pentru cercetarea abuzurilor, corupţiei şi pentru petiţii din Camera Deputaţilor care spunea că persoane fizice şi juridice au depus la comisia parlamentară un număr însemnat de petiţii, din analiza cărora au rezultat “o serie de sincope cu privire la modul în care CSA îşi îndeplineşte atribuţiile prevăzute de lege”. În septembrie, Buzoianu fusese audiat chiar de comisia de abuzuri.

Recent, presa a dezvăluit că Buzoianu ar primi bani de la asiguratorii pe care ar trebui să-i controleze, indirect, prin firma fiului său, care derulează afaceri în acest domeniu. Se pare că aceste articole au cântărit şi ele foarte mult în demersul actualei puteri de a demara demiterea lui Buzoianu.

Preşedintele Comisie de Supraveghere a Asigurărilor, Constantin Buzoianu, a declarat pentru NewsIn că motivele revocării sale din funcţie sunt exagerate, fiind vorba despre "algoritme politice şi scenarii puse în practică de persoane foarte importante din domeniul asigurărilor şi din cel politic". "Eu credeam că mă cheamă pentru analiza rapoartelor pe anul 2010 - 2011 şi când am ajuns acolo am constatat că mă judecă şi că sunt condamnat înainte de a fi judecat. Motivele sunt exagerate. Motivul este că ocup această funcţie pe care şi-o doresc alţii. Este vorba de algoritme politice şi scenarii puse în practică de persoane foarte importante din domeniul asigurărilor, respectiv din domeniul politic. Prin ceea ce am vrut să fac atunci când am început mandatul, şi ştiţi că am promis, am deranjat foarte mulţi", a declarat preşedintele Comisiei de Supraveghere a Asigurărilor (CSA), Constantin Buzoianu.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor