Preşedintele Consiliului Judeţean Prahova anchetat pentru o faptă dezincriminată în Marţea neagră de USL

Preşedintele C.J. Prahova este cercetat pentru conflict de interese. Parchetul de pe lângă Curtea de Apel a precizat însă că "nu a fost începută urmărirea penală împotriva lui Mircea Cosma".
. (Photos.com)
Loredana Diacu
16.12.2013

Procurorii Parchetului de pe lângă Curtea de Apel au întocmit un dosar penal în care este cercetat Mircea Cosma, preşedintele Consiliului Judeţean Prahova (C.J.). Cercetările au fost disjunse din dosarul de spălare de bani în urma căruia Marcel Păvăleanu şi Răzvan Alexe au ajuns după gratii, informează telegrama.ro.

Preşedintele C.J. Prahova este cercetat pentru conflict de interese. Parchetul de pe lângă Curtea de Apel a precizat însă că "nu a fost începută urmărirea penală împotriva lui Mircea Cosma".

Dacă va fi găsit vinovat, Cosma riscă o pedeapsă cu închisoarea de până la cinci ani şi interzicerea dreptului de a ocupa o funcţie publică. Desigur, dacă vor intra în vigoare modificările aduse în Marţea Neagră de deputaţi Codului Penal, o eventuală condamnare a lui Cosma ar putea rămâne fără temei legal.

Pe lângă faptul că deputaţii şi-au votat superimunitate în faţa DNA şi Parchetului, scoţându-se din categoria funcţionarilor publici, deputaţii au avut grijă şi de interesele aleşilor locali. Deputaţii au "amendat" articolul 253 din Codul penal, introducând un aliniat care dezincriminează furtul din banul public, faptă pentru care zeci de baroni locali au ajuns pe listele ANI.

Conflictul de interese este definit ca “fapta funcţionarului public care, în exerciţiul atribuţiilor de serviciu, îndeplineşte un act ori participă la luarea unei decizii prin care s-a realizat, direct sau indirect, un folos material pentru sine, soţul său, o rudă ori un afin până la gradul II inclusiv, sau pentru o altă persoană cu care s-a aflat în raporturi comerciale ori de muncă în ultimii 5 ani sau din partea căreia a beneficiat ori beneficiază de servicii sau foloase de orice natură".

Deputaţii au votat însă în marţea neagră, un amendament care prevede că aceste dispoziţii nu se aplică în cazul emiterii, aprobării, adoptării sau semnării actelor normative sau administrative, precum şi în cazul încheierii unui act sau a luării unei hotărâri în ce priveşte creaţia, dezvoltarea, pregătirea ştiinţifică, artistică, literară, profesională, dându-le posibilitatea celor ce gestionează banul public (miniştri, consilieri judeţeni, primari), să încheie contracte pe bani publici cu firme deţinute de membri ai familiilor lor, fără să fie declaraţi incompatibili de ANI şi fără să suporte vreo rigoare legală pentru faptele lor.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor