Preşedintele Comisiei Europene vrea ca ţările din Balcani să renunţe la "politica permisului de trecere"
alte articole
Preşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, a îndemnat duminică ţările din Balcani aflate în prima linie a crizei migranţilor, să renunţe la "politica permisului de trecere", relatează Agerpres, citând AFP.
Cum sute de mii de migranţi sosesc în Europa instalându-şi tabere în ţări din Balcani iar iarna se apropie , Juncker a precizat că vrea să obţină la summitul de duminică, summit la care, reamintim, a fost convocat şi preşedintele Iohannis, un acord asupra unor măsuri pe termen scurt în gestionarea crizei migranţilor în Balcanii de Vest.
În opinia lui Juncker, este urgent să se găsească o soluţie crizei: "Fiecare zi contează. În caz contrar, vom ajunge să vedem familii murind mizerabil în râurile reci din Balcani". Sâmbătă, Amnesty Internaţional a atras atenţia asupra unei "crize umanitare care vine" în Balcani, odată cu apropierea iernii.
"Statele care se află de-a lungul rutei Balcanilor de Vest", devenită una dintre principalele căi de pătrundere a migranţilor spre Europa, "trebuie să vegheze la garantarea procedurilor şi condiţiilor de respectare a regulilor", a mai precizat Jean-Claude Juncker într-un interviu acordat publicaţiei germane Bild, preluat de AFP, în ajunul unui mini-summit european destinat să promoveze o "abordare colectivă" a acestei crize, prevăzut duminică la Bruxelles.
Zece state membre ale UE - Austria, Bulgaria, Croaţia, Germania, Grecia, Olanda, România, Slovenia, Suedia şi Ungaria - precum şi Macedonia, Albania şi Serbia au fost convocate la acest summit fulger, unde ar putea, printre altele, să îşi ia angajamentul de a înceta să mai permită trecerea refugiaţilor la vecinii lor fără o coordonare prealabilă, conform unui proiect de acord consultat de AFP. La eveniment au fost invitaţi şi înaltul comisar ONU pentru refugiaţi, Antonio Guterres precum şi alţi oficiali europeni importanţi în criza migraţiei.
"Comisia (Europeană) se aşteaptă ca fiecare să respecte regulile jocului, dacă nu vrem să punem sub semnul întrebării spaţiul Schengen", a adăugat Jean-Claude Juncker, cerând statelor din Balcani să pună capăt "politicii permisului de trecere".
Mini-summitul prevăzut pentru duminică la Bruxelles se înscrie într-un context de tensiuni tot mai mari între ţări europene limitrofe, care fac faţă unui val de mii de migranţi, precum Slovenia şi Croaţia, mai arată Agerpres.
Merită reamintit că sâmbătă, cu o zi înainte de summit, România, Bulgaria şi Serbia au avertizat că sunt gata să-şi închidă frontierele dacă Germania şi Austria şi le închid pe ale lor pentru a stopa afluxul de refugiaţi.
„Ne îndeplinim obligaţiile, suntem solidari cu toată Europa, dar responsabilitatea nu poate fi pusă doar în sarcina unor ţări", a avertizat sâmbătă Victor Ponta, după cea de-a treia Trilaterală care i-a reunit pe şefii de Guverne din România, Bulgaria şi Serbia.