Băsescu: UE nu e în stare să se apere singură, dar vine câte un Juncker şi ne spune că trebuie să fim prieteni cu Rusia [video]
alte articole
Criza economică
"Uniunea Europeană este afectată în momentul de faţă de câteva crize. Prima este criza economică, UE nu şi-a revenit din criza economică şi se află într-o criză de creştere, creşterile sunt mici, aproape nesemnificative în raport cu nevoia de dezvoltare a UE. Ca dovadă e numărul mare de şomeri pe care îl are UE.
Astăzi în Uniunea Europeană sunt 23 de milioane, mai mult decât populaţia României. Sigur, ne ducem imediat şi ne întrebăm ce facem cu 1 milion de refugiaţi când noi nu putem asigura locuri de muncă cetăţenilor UE. Cei 23 de milioane sunt cetăţeni cu drept de muncă", a afirmat Traian Băsescu.
Criza de securitate
"O altă criză a UE este criza de securitate. Şi dacă Franţa şi Germania îşi vor permite în continuare să se considere statele care angajează Europa fără a se consulta cu ele, cu celelalte ţări, nu cred că va fi bine. M-am uitat la modul cum se tranşează problema Ucrainei. A fost lăsată de SUA în seama Franţei şi a Germanei. Rezultatul?
Nu mai vorbeşte nimeni de raptul legat de Crimeea, nu mai vorbeşte nimeni de ce s-a întâmplat în estul Ucrainei, ba s-au făcut concesii să-şi facă oamenii şi nişte alegeri după regulile lor la anul în estul Ucrainei şi efectul pentru România este că avem o ţară nesigură pe toată frontiera de nord, nu ştim care vor fi evoluţiile în Ucraina", a continuat Traian Băsescu.
În opinia noului şef al Mişcării Populare, avem nevoie, în interiorul UE, în mod real, de o politică externă comună, pentru "a preveni preluarea unui lidership pe care nu li l-a încredinţat nimeni de către două state, care privesc problema securităţii UE plecând de la premiza că ele au frontiera la Atlantic, numai că România are frontierele pe Prut."
"Este mare diferenţă între modul cum înţelege securitatea o ţară cu frontierele la Oceanul Atlantic, acolo următorul vecin este SUA, şi alta este situaţia de Securitate a unei ţări care are frontiera pe Prut, frontierele la Marea Neagră, mare care vă spuneam că se militarizează în ultima perioadă", a subliniat Traian Băsescu.
Criza migranţilor
A treia criză cu care se confruntă Uniunea Europeană în acest moment este criza migranţilor. Traian Băsescu opinează că, în interiorul UE, s-au produs două mari prăbuşiri.
"S-a prăbuşit sistemul Schengen şi s-a prăbuşit acordul de la Dublin, primul avea rolul să securizeze frontierele, iar Dublinul avea rolul să spună ce faci cu cine a intrat ilegal pe teritoriul UE – adică îl iei şi îl duci direct la punctul de frontieră prin care a intrat ilegal pe teritoriul UE. Ambele acorduri s-au prăbuşit, deci trebuie construit ceva credibil în locul a ceea ce astăzi nu mai funcţionează", a precizat fostul preşedinte.
Criza de lidership
"O altă problemă a UE este că nu ştie încotro, din cauza crizei de lidership. Până nu de mult au fost lideri în Franţa, în Germania, în Olanda. În momentul de faţă Putin reuşeşte să stea la Moscova şi să se bucure că în interiorul UE apar fricţiuni între state, că ele sunt legate de criza economică, de criza Schengen, de criza migraţiei – cert este că UE pare tot mai puţin solidară", a continuat Traian Băsescu.
Soluţia este una singură
"Soluţia aici este una singură în opinia mea - mai multă Europa, mai multă integrare. Observăm toţi cum se încearcă o creare a unei Europe a zonei Euro şi restul Europei. Aşa ceva nu poate funcţiona şi nu poate însemna că vom avea o UE solidară. Chiar aş face observaţia că obligaţia României este să intre cât poate de repede în eurozonă pentru a nu fi marginalizată. Mai avem problema de curaj, adică acei lideri care să spună - mai multă integrare pentru o Europă unită şi puternică înseamnă să avem o politică externă comună.
Aici România trebuie să strige din toate puterile că trebuie făcută o politică externă comună la care să participe şi la care să ţină cont şi de interesele ei. Avem nevoie de o politică de apărare comună. Chiar dacă se vorbeşte despre asta cu diverse ocazii veţi vedea că nu se face nimic. Capacităţile militare ale UE nu sunt puse la un loc. Nu ştie stânga ce face dreapta, se dublează capacităţi, sau nu există capacităţi militare bine corelate între state în aşa fel încât statele UE să se apere singure", a declarat Traian Băsescu.
Fostul preşedinte al României a amintit şi de comentariile făcute de şeful Comisiei Europene, Jean Claude Junker, potrivit cărora Europa nu ar trebui să accepte ordine din partea Statelor Unite când vine vorba de relaţiile cu Rusia, care ar trebui tratată ca partener egal, în încercarea de a se stabili "o relaţie practică".
"Şi atunci vine câte un Jean Claude Junker şi ne spune că trebuie să fim prieteni cu Federaţia Rusă şi să uităm, dacă se poate şi de sancţiuni pentru că Federaţia Rusă este un mare partener al UE. Da, domnule Juncker, sunt de acord, numai că UE nu îşi poate garanta propria securitate şi are nevoie de SUA pentru a fi sigură, pentru a-şi putea garanta prosperitate în continuare. (...) Este ruptura de logică a celor din vârful CE, nu poţi să spui "afară SUA din UE, din deciziile noastre" atâta timp cât tu ai trecut la o politică a concesiilor în relaţiile cu Rusia, atâta timp cât tu nu ai capacitate de a-ţi apăra proprii cetăţeni. Pentru că până la urmă despre asta discutăm. UE nu îşi poate apăra singură proprii cetăţeni şi are nevoie de participarea SUA aşa cum s-a întâmplat şi în Primul Război Mondial şi în cel de-Al Doilea Război Mondial", a explicat Traian Băsescu.