Băsescu: "Vă asigur că îl şi sunam pe Jean Claude Juncker, eram cu telefonul călare pe el"

Traian Băsescu s-a declarat convins că Iohannis nu va avea timp să discute cu Juncker la Bruxelles pe tema incendiarelor declaraţii privind relaţiile UE cu Rusia şi a adăugat că el unul ar fi fost călare cu telefoanele pe şeful CE, imediat după declaraţiile de la Passau.
Traian Băsescu (Epoch Times România)
Ana Ion
14.10.2015

Fostul preşedinte Traian Băsescu a criticat miercuri răspunsul, sau mai exact lipsa unui răspuns direct al preşedintelui Klaus Iohannis la întrebarea presei vizând recentele declaraţii ale liderului Comisiei Europene, Jean Claude Juncker, care a pledat pentu o apropiere a UE de Rusia şi neamestecul SUA în această problemă.

Potrivit B1 TV, Băsescu a susţinut că dacă ar mai fi fost şeful statului l-ar fi sunat imediat pe Juncker, mai exact, că ar fi fost "cu telefonul călare pe el."

”Vă spun cum aş fi procedat eu. Dar domnul Iohannis are un alt stil. A spus că va discuta declaraţia la Bruxelles. Îi dau scris că nu o să aibă timp să o discute. În al doilea rând, pentru ca Jean Claude Juncker să ştie că a generat o nemulţumire în România trebuia ca reacţia României să fie extrem de dură, publică şi de la nivelul preşedintelui. Ar fi aflat în câteva minute toate statele membre UE că România nu este de acord cu punctul de vedere exprimat de preşedintele Comisiei. Vă asigur că îl şi sunam pe Jean Claude Juncker, eram cu telefonul călare pe el, după declaraţie, nicidecum înainte, ca să o putem îndulci”, a declarat Băsescu.

Întrebat dacă implicarea Rusiei în Siria este de natură să complice situaţia, aşa cum a afirmat astăzi Iohannis, în conferinţa de presă susţinută la Cotroceni, fostul preşedinte a declarat:

”Da, este o complicaţie în plus. Într-o singură variantă poate fi benefică, dacă utilizând armata siriană şi sprijinită cu lovituri aeriene se reuşeşte punerea sub control a întregului teritoriu sirian, eliminarea Statului Islamic şi alegeri libere, în aşa fel încât opoziţia la Bashar al-Assad, care este un dictator, indiscutabil, ca opoziţia să se poate manifesta la urne”.

Reamintim că preşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, a declarat, joia trecută, în cursul unei vizite la Passau, în sudul Germaniei, că Europa nu ar trebui să accepte ordine din partea Statelor Unite când vine vorba de relaţiile blocului european cu Rusia.

Juncker a mai opinat că Rusia trebuie tratată ca egal iar UE trebuie să facă eforturi pentru o relaţie practică cu Kremlinul.

Astăzi, în cadrul unei conferinţe de presă, rugat să comenteze declaraţiile lui Juncker, Iohannis a refuzat, practic, să comenteze:

"Această poziţie e una surprinzătoare şi voi afla mai multe detalii cu ocazia întâlnirilor pe care le voi avea cu ocazia Consiliului European. E neobişnuit ca Preşedintele Comisiei Europene să facă declaraţii în chestiuni cheie fără să armonizeze aceste declaraţii cu statele membre. În acest sens, prefer să aflu prima dată ce a dorit să spună şi după aceea să comentăm", a declarat preşedintele.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor