Preşedintele ANRP acuză un jaf de 1,5-2 miliarde de euro la instituţia pe care o conduce

Preşedintele ANRP, George Băeşu
Preşedintele ANRP, George Băeşu (anrp.gov.ro)

Deşi Curtea de Conturi a sesizat în 2009 Guvernul în privinţa neregulilor de la Autoritatea Naţională pentru Restituirea Proprietăţilor (ANRP), jaful a continuat până în mai 2012, a declarat miercuri seară la postul B1 TV preşedintele instituţiei, George Băeşu, dezvăluind că frauda este de ordinul miliardelor de euro.

"După părerea mea mi-a trebuit mult să înţeleg ce s-a întâmplat acolo. Mai mult de jumătate din acţiunile la Fondul Proprietatea sunt date la persoane care ori nu le meritau ori ca urmare a supraevaluărilor. Asta înseamnă o fraudă cam de 1,5-2 miliarde de euro", a declarat George Băeşu.

"În 2009, Curtea de Conturi a României a făcut un control la ANRP şi a atras atenţia guvernului din acea vreme că există nereguli, că în dosare nu există documente care să dovedească vocaţia petenţilor la despăgubiri şi că există supraevaluări care nu au niciun fel de legătură cu valoarea de piaţă a terenurilor. Deşi aceste lucruri au fost sesizate, jaful a continuat până în mai 2012, când s-a dat ultima acţiune la Fondul Proprietatea şi au lăsat 40.000 de dosare de Legea 10 şi vreo 15.000 de fond funciar nerezolvate", a mai adăugat acesta.

Declaraţiile lui George Băeşu vin în contextul arestării preventive a fostei şefe ANRP, Crinuţa Dumitrean, în dosarul despăgubirilor ilegale, în care este arestată şi fosta şefă a DIICOT, Alina Bica. Dumitrean este acuzată de abuz în serviciu, după ce ar fi influenţat, din funcţia de preşedinte, Comisia Centrală pentru Stabilirea Despăgubirilor din ANRP, pentru a acorda o despăgubire de aproximativ 62 de milioane de euro pentru un teren supraevaluat, în favoarea afaceristului Gheorghe Stelian.