Presa străină: CNA blocat în plină campanie electorală

Consiliul Naţional al Audiovizualului ( CNA ), sigla
Consiliul Naţional al Audiovizualului ( CNA ), sigla (Epoch Times România)

Aflată în prag de alegeri prezidenţiale, România este lăsată la voia întâmplării în ceea ce priveşte difuzările de emisiuni radio şi TV, întrucât Consiliul Naţional al Audiovizualului (CNA) este blocat de lipsă de cvorum.

Conform site-ului propriu, CNA se asigură că "posturile de radio şi televiziune din România funcţionează într-un mediu al libertăţii cuvântului, responsabilităţii şi competitivităţii", a comentat Zoltan Sipos, jurnalist la Index (www.indexoncensorship.org), citat de Realitatea. Cum va realiza CNA acest deziderat în perioada alegerilor este însă un mister.

Este de menţionat că primul tur al alegerilor pentru Cotroceni va avea loc pe data de 2 noiembrie, iar cvorumul CNA - care are nevoie de 8 persoane - va fi redus pe 4 noiembrie la 4, întrucât pentru ceilalţi 4 membrii li se termină mandatele. Acest lucru se va întâmpla exact în perioada în care va avea loc confruntarea (inclusiv mediatică) între prezidenţiabilii ce vor intra în turul doi de scrutin (programat pentru data de 16 noiembrie).

Or, fără un cvorum, CNA nu poate însă funcţiona, atenţioneaza Narcisa Iorga, membru al CNA şi, în atari circumstanţe, eventualele abuzuri ale posturilor de radio şi televiziune în timpul campaniei electorale vor ramâne nesancţionate. Narcisa Iorga mai consideră că politicienii vor profita de situaţie, fiind în beneficiul lor ca CNA să nu funcţioneze. Posturile de televiziune vor profita de situaţie, cu atât mai mult cu cât acestea sunt obişnuite să încalce legislaţia.

În opinia unor membrii ai CNA, abia în luna ianuarie, după terminarea alegerilor, s-ar putea ca CNA să funcţioneze cu cvorum şi să decidă asupra sancţiunilor, după ce preşedintele ţării va fi fost demult ales.

Consiliul Naţional al Audiovizualului este singurul organism care reglementează problemele referitoare la difuzările radio-tv. Sarcina CNA este de a se asigura ca reglementările privind programele sunt respectate, acesta deţinând un rol enorm în ţările în care televiziunea este cel mai important mediu de informare pentru populaţie, iar partidele politice şi grupurile de interese folosesc emisiunile pentru a îşi transmite mesajele către populaţie.

Conform prevederilor legale, CNA ar trebui să aibă 11 membri, iar pentru a se lua decizii trebuie să se întrunească un cvorum format din opt persoane. Membrii CNA au un mandat de şase ani şi sunt nominalizaţi de către organele reprezentative din stat: Senatul - trei membri, Camera Deputaţilor - trei membri, şeful statului - doi membri, Guvernul - trei membri. Membrii CNA sunt confirmaţi de Parlamentul României.

În contextul alegerilor prezidenţiale din noiembrie, coaliţia de la putere condusă de PSD-ul premierului Victor Ponta poate juca un rol important în frânarea bunei funcţionări a CNA, făcându-l inactiv. Mai explicit, Parlamentul, care acum este în vacanţă electorală, nu a votat pentru confirmarea noilor membri şi ca urmare, în mai puţin de o lună, CNA va avea numai 7 membri, iar cvorumul nu se va putea întruni.

De fapt aceasta este o practică folosită deseori pentru a bloca activitatea CNA. Atunci când sunt subiecte "delicate" de dezbătut, unii membri nu se prezintă la şedinţe. Un exemplu recent este în data de 9 octombrie când trebuiau dezbătute câteva plângeri împotriva postului Antena 3, iar doi membri ai CNA sunt în vacanţă, iar alţi doi au anunţat că vor lipsi, a făcut cunoscut Narcisa Iorga pe contul ei de Facebook.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Interne