Narcisa Iorga: Guvernul pregăteşte o ordonanţă de urgenţă ca să scape de mine din CNA
alte articole
Narcisa Iorga, membru al CNA propusă pentru un nou mandat de către preşedintele Traian Băsescu, a scris pe blogul personal despre modul în care Guvernul ar dori să acţioneze pentru a obstrucţiona alegerea ei în Consiliul Naţional al Audiovizualului şi a bloca în acelaşi timp propunerea care trebuie făcută de actualul şef al statului. Narcisa Iorga a transmis, totodată, o scrisoare deschisă în care ridică unele probleme referitoare la faptul că majoritatea PSD doreşte ca membrii CNA să fie în slujba ”arcului puterii”.
Narcisa Iorga se referă la faptul că a apărut un articol cu titlul ”Exclusiv. Narcisa Iorga, afară din CNA. OUG pentru cvorum redus” pe un site de ştiri apropiat puterii.
Membrul CNA crede că ştirea este reală şi s-a mirat că nu a fost sesizată de public. În articol se notează că Narcisa Iorga nu va mai obţine un nou mandat, iar Guvernul va emite o ordonanţă de urgenţă care va modifica legea audiovizualului pentru 60 de zile, aşa cum s-a procedat deja cu legea aleşilor locali. Ordonanţa va prevedea reducerea cvorumului de şedinţă al CNA de la opt la şapte membri.
Narcisa Iorga explică ştirea din articol în felul următor: "După ce am citit ştirea, am făcut o retrospectivă a zilei de ieri, apoi nişte calcule şi iată ce rezultat am obţinut: se forţează legea, astfel încât preşedintele Traian Băsescu să nu mai poată propune pe nimeni în CNA până la sfârşitul mandatului. Pe 14 octombrie, două locuri rămân libere în CNA, din care unul ocupat de mine. CNA mai poate funcţiona până pe 4 noiembrie, când expiră alte două mandate. Moment de blocaj, în chiar timpul campaniei electorale pentru turul al doilea al alegerilor. Ca să nu dea naştere la dezbateri publice pe acest subiect, Guvernul poate emite o ordonanţă de urgenţă de reducere a cvorumului CNA la şapte membri, aşa cum susţine DC News. Şapte membri vor fi la acel moment în CNA, patru fiind cu mandatele expirate. Dacă valabilitatea OUG este de 60 de zile şi e emisă de Guvern pe 1 noiembrie, ea va fi valabilă până la 31 decembrie 2014. Mandatul preşedintelui Băsescu expiră pe 22 decembrie. Nimic mai simplu. Îl scot din joc pe Băsescu, nu sunt acuzaţi că au blocat CNA în mijlocul campaniei, iar dintre cei şapte membri ai CNA, cinci sunt loiali intereselor puterii, în frunte cu Laura Georgescu. Televiziunile proguvernamentale vor dansa pe mese, cele antiguvernamentale vor sufla şi în iaurt. Dacă ar fi recurs la un vot negativ în Parlament faţă de persoana mea şi pozitiv faţă de propunerile Guvernului, ar fi fost mai complicat de explicat. Senatorii PDL şi PNL care au boicotat ieri şedinţa comună a comisiilor de cultură nu au făcut decât să uşureze misiunea strategilor puterii. Nu mă mai întreb de ce.
P.S. Una dintre persoanele propuse de Guvern pentru CNA nici măcar nu s-a mai deranjat să vină ieri la audierile programate la Parlament. Ştia, probabil, că vine degeaba."
Scrisoarea deschisă a Narcisei Iorga
Un parlamentar cu o poziţie importantă care doreşte să-şi păstreze anonimatul, a afirmat că va fi blocată propunerea preşedintelui Traian Băsescu pentru un loc în Consiliul Naţional al Audiovizualului (CNA). Băsescu a propus reînnoirea mandatului Narcisei Iorga pe poziţia de membru al CNA, care va expira luna viitoare.
Narcisa Iorga ae urma să fie audiată în comisiile parlamentare de cultură. Chiar dacă Narcisa Iorga ar primi aviz pozitiv din partea comisiilor, propunerea ar trebui supusă votului în plenul parlamentului. Totuşi, majoritatea PSD nu doreşte să ia în discuţie propunerea lui Traian Băsescu, ci să aştepte până când noul preşedinte va propune o persoană pe un loc în CNA din partea Preşedinţiei României.
Redăm conţinutul scrisorii Narcisei Iorga:
"Domnule ”parlamentar din arcul puterii”, anonim, dar generic
Înţeleg că aveţi un plan de a nu vota nicio propunere venită din partea Preşedintelui României. Eu credeam că aveţi un plan împotriva persoanei mele. V-aş fi înţeles. Am creat probleme majore preşedintelui CNA, Laura Georgescu, care are un comportament şi un limbaj suburbane, dar rang de ministru şi de protejată a primului-ministru. Am fost cel mai ponegrit membru CNA de către televiziunea Dumneavoastră preferată, Antena 3. Am considerat că sunt în CNA ca să aplic legea, nu să favorizez o televiziune anume. Dumneavoastră aşteptaţi altceva, iar cei opt membri din 11 ai CNA nu vă sunt de ajuns: vă trebuie nouă. S-ar fi putut ca acum, televiziunea preferată să vă dicteze eliminarea mea din Consiliu. Aş fi înţeles şi acest lucru.
Dacă Dumneavoastră însă spuneţi că nicio propunere venită din partea Preşedintelui în funcţie nu va ajunge să fie votată în plenul Parlamentului, nici pro, nici contra, aşa cum sunteţi citat de Reporter Virtual, atunci lucrurile se schimbă.
În această situaţie, în calitatea mea de martor la numirile unor membri CNA în octombrie 2008, când bănuiesc că ”arcul puterii” era susţinut în Parlament şi de Dumneavoastră, întreb următoarele:
- De ce ”arcul puterii” a numit, în octombrie 2008, doi membri la propunerea Guvernului Tăriceanu, deşi mandatele membrilor în funcţie expirau în noiembrie? Nu se puteau aştepta şi atunci alegerile parlamentare, care au dus la schimbarea Guvernului? De ce astăzi invocaţi acest motiv şi în 2008 nu?
- Ştiţi că, atunci, activitatea CNA nu ar fi fost blocată dacă Guvernul nu ar fi numit cei doi membri, pe când acum, din 4 noiembrie, CNA rămâne paralizat până după alegeri? Său chiar asta vă doriţi?
- De ce nu faceţi publice audierile din comisiile reunite pentru cultură din perioada 28 septembrie – 14 octombrie 2008? Vă temeţi, cumva, că ar ieşi la iveală faptul că membrii propuşi în CNA de către Guvernul Tăriceanu, anume domnii Christian Mititelu şi Mihai Mălaimare nu au fost audiaţi? De ce au apărut ei direct pe lista de votat în plenul reunit al celor două Camere?
- Vă temeţi, cumva, că ar ieşi la iveală un fals în acte publice întrucât oficial apar ca fiind audiaţi în aceeaşi zi de 28 septembrie, când în comisiile reunite am fost audiate doar eu şi Cristina Trepcea pentru calitatea de membri titulari?
- E adevărat că în acea zi de 28 septembrie, dl Mihai Mălaimare apare în procesul verbal de şedinţă în calitatea sa de membru al comisiei de cultură din Camera Deputaţilor, nicidecum ca propunere a Guvernului Tăriceanu pentru funcţia de membru CNA? Acesta e un detaliu care v-a scăpat!
- De ce, în 2008, aţi acceptat propunerile unei instituţii a statului înainte de alegeri şi acum nu, domnule Parlamentar? Nu era valabilă aceeaşi lege a audiovizualului? Nu erau implicate în actul de decizie aceleaşi instituţii ca şi astăzi: CNA şi Parlamentul României? De ce aplicaţi, Domnule Parlamentar din ”arcul puterii”, dublul standard?
- Vă convine degradarea spaţiului audiovizual? Aveţi, undeva, în familie, copii care se uită la televizor? Sunteţi mulţumit de ceea ce vede? De modelele pe care i le oferă televiziunea? Nu mă învinovăţiţi! Am făcut tot posibilul, în mandatul meu, să opresc această involuţie. Ştiţi că CNA a fost dominat întotdeauna de actualul ”arc al puterii” plus PRM? Că niciodată nu a avut o majoritate ”portocalie”, aşa cum susţinea, într-un timp, televiziunea Dumneavoastră preferată? Credeţi că de acum încolo e bine ca nouă membri din 11 ai CNA să fie în slujba ”arcului puterii”?
Domnule Parlamentar, acestea sunt întrebări retorice. Nu aştept răspunsuri. Vă cer însă un singur lucru: gândiţi-vă bine!
Narcisa Iorga".