Premierul ungar încheie un contract privind livrarea de gaze ruseşti
alte articole
Premierul ungar Viktor Orban şi preşedintele rus Vladimir Putin, care şi-au consolidat relaţiile pe măsură ce Kremlinul a fost tot mai izolat de majoritatea liderilor Uniunii Europene, au finalizat marţi la Budapesta un contract pentru livrarea de gaze ruseşti, conform Bloomberg.
Ungaria este mulţumită pentru ca a fost depăşit un obstacol important: o clauză în contractul care expiră în acest an şi care impune Ungariei să plătească pentru gazul contractat dar pe care nu l-a folosit. Astfel, Ungaria va putea să folosească gazul rămas în următorii ani şi să plătească pentru el doar în momentul utilizării acestuia, a declarat premierul ungar Viktor Orban după întâlnirea de 2 ore cu Putin. Totuşi, Orban nu a menţionat care va fi preţul pe care ţara sa ar urma să îl plătească pentru acest gaz.
Atât Orban cât şi Putin s-au arătat dornici să susţină un succesor al proiectului South Stream, un gazoduct care ar fi trebuit să livreze gaz rusesc pe sub Marea Neagră până în sudul Europei, dar care a fost abandonat de Rusia în faţa obiecţiilor liderilor de la Bruxelles.
O altă opţiune invocată de ambii lideri a inclus extinderea unui gazoduct rus către Turcia şi care să includă ramificaţii prin Grecia şi Balcani către Ungaria.
În plus, OAO Gazprom ar putea creşte cantitatea de gaz pe care o depozitează în Ungaria până la aproximativ 700 milioane de metri cubi de gaze, a declarat Putin după întâlnirea de la Budapesta.
De asemenea, prin acest summit, premierul ungar a urmărit să obţină asigurări pentru continuarea, conform planului, a unui proiect privind energia nucleară în valoare de 10 miliarde de euro, finanţat de Kremlin. Contractele pentru construirea centralei energetice Paks au fost acordate agenţiei Rosatom fără o ofertă publică în 2014, fiind cunoscute puţine detalii în legătură cu această înţelegere.
Ţinând cont de faptul că Rusia acoperă cel puţin 60% din consumul de gaz al Ungariei, premierul ungar a citat deseori dependenţa Budapestei de energia rusească atunci când s-a opus aplicării de sancţiuni mai dure împotriva Rusiei. De fapt, Orban a încercat să echilibreze datoriile sale de lider UE cu legăturile bilaterale ale ţării sale.
Înaintea summitului cu şeful de la Kremlin, Orban a declarat că ambiţiile sale pentru acest summit sunt modeste şi i-a asigurat pe ambasadorii UE la Budapesta că nu va urmări să medieze conflictul dintre Rusia şi Occident asupra situaţiei din Ucraina. În plus, Orban a adăugat că nu va retrage nici sprijinul Ungariei pentru sancţiunile UE împotriva Rusiei, pe care le-a criticat deja în mod public ca fiind contraproductive.
Rusia şi Uniunea Europeană trebuie să îşi păstreze relaţiile, chiar şi aşa tensionate cum sunt, pentru a se putea ajunge la o soluţie paşnică pentru Ucraina, a mai precizat premierul ungar.
Un alt acord semnat marţi de cele două delegaţii prevede pregătirea în Rusia a experţilor unguri în domeniul nuclear şi deschiderea unui consulat al Ungariei în Kazan (Republica Tatarstan). De asemenea, au fost semnate şi alte acorduri privind sistemele medicale, studiile superioare şi cooperarea regională.
În ochii multor critici vestici, această vizită subliniază influenţa continuă a liderului rus asupra statelor din estul Europei, puternic dependente de energia rusească.
Delegaţia lui Putin cuprinde, pe lângă mai mulţi miniştri, şi oficiali de vârf ai companiei de gaz Gazprom şi ai Rosatom, agenţia rusească pentru energie atomică.
Este de menţíonat faptul că popularitatea partidului conservator naţionalist al lui Orban, Fidesz, a scăzut mult după încercările sale din octombrie 2014 de a introduce o taxă pentru utilizarea Internetului.
Cetăţenii ungari au ieşit pe străzile Budapestei de mai multe ori în ultimele luni pentru a protesta împotriva politicii guvernului Orban şi a eforturilor intense ale acestuia de a apropia Ungaria de Rusia, în defavoarea unei consolidări a relaţiilor cu partenerii săi europeni.
Luni noaptea, aproximativ 2.000 de manifestanţi unguri au mărşăluit prin capitala ungară înaintea discuţiilor dintre liderii rus şi ungar. Pe bannerele afişate de aceştia erau scrise mesaje precum “Putin Niet (Nu), Europa Da.”
De asemenea, aproximativ 4.000 de manifestanţi s-au strâns la începutul acestei luni în faţa clădirii Parlamentului ungar pentru un protest numit “Vine primăvara, Orban pleacă”. Manifestanţii au acuzat guvernul că nu a reuşit să reducă corupţia şi să dezvolte economia, cerând ca Orban să plece mai repede de la putere, deşi acesta mai are încă un an din mandatul de 4 ani.
Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, dând un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.