Premierul R. Moldova: Gazprom ameninţă din nou cu sistarea livrării gazelor naturale

Natalia Gavriliţa, premierul R. Moldova (gov.md)
Tatiana Chiriac
19.01.2022

Prim-ministrul Natalia Gavriliţa şi vicepremierul Andrei Spînu au anunţat, miercuri dimineaţă, intenţia Guvernului de a iniţia procedurile necesare instituirii stării de urgenţă pe piaţa gazelor naturale. Decizia vine ca urmare a recepţionării scrisorii oficiale trimise de Gazprom către Moldovagaz, prin care compania e înştiinţată că din 20 ianuarie livrările de gaze naturale către Republica Moldova pot fi sistate.

„Aceasta se întâmplă pentru că Moldovagaz, care are acţionar majoritar acelaşi Gazprom, nu a reuşit să găsească soluţii pentru a achita integral şi la timp consumul. Din păcate, Gazprom, în loc să vină cu măsuri pentru ca societatea pe acţiuni pe care o controlează să-şi poată îndeplini obligaţiile contractuale faţă de consumatori şi furnizor, ameninţă că lasă consumatorii fără gaze.

În aceste condiţii, Guvernul consideră că există un risc real pentru securitatea energetică a ţării şi pentru cetăţenii Republicii Moldova, de aceea se vede obligat să intervină”, a declarat Natalia Gavriliţa în cadrul unui briefing de presă.

Premierul moldovean a anunţat că pe parcursul zilei va convoca Comisia pentru Situaţii Excepţionale, apoi va avea loc şedinţa Guvernului. „În scenariul propus, mâine în Parlament va fi solicitată instituirea stării de urgenţă, ulterior, va fi convocată din nou Comisia pentru Situaţii Excepţionale în cadrul căreia vor fi luate decizii care să permită asigurarea neîntreruptă cu gaze a ţării.”

În replică, purtătorul de cuvânt al preşedintelui Rusiei, Dmitri Peskov, citat de agenţia de presă rusă TASS, a menţionat că „problema furnizării gazelor de Gazprom către R. Moldova este una strict comercială şi nu are niciun substrat politic”.

„Gazprom, ca societate pe acţiuni, trebuie să vândă mărfuri şi servicii şi să primească bani pentru aceasta, nu poate oferi bunuri gratuit”, a adăugat Peskov.

Moldovagaz mai are la dispoziţie două zile pentru a achita acţionarului său, concernul rus de stat Gazprom, un avans de aproximativ 60 de milioane de dolari pentru consumul din luna ianuarie, neachitat încă de către consumatorii moldoveni. Compania caută, dar încă nu a găsit soluţii pentru acoperirea a aproximativ 25 de milioane de dolari, care lipsesc din cauza scumpirii importurilor de gaze ruseşti, înregistrate în decembrie şi ianuarie.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor