Tulpina Omicron loveşte Beijingul, punând sub semnul întrebării oportunitatea Jocurilor Olimpice de Iarnă

Locuitori din Beijing în metrou, lângă Bing Dwen Dwen, mascota JO de Iarnă 2022. 13 ianuarie 2022
Locuitori din Beijing în metrou, lângă Bing Dwen Dwen, mascota JO de Iarnă 2022. 13 ianuarie 2022 (Kevin Frayer / Getty Images)

Varianta Omicron a lovit Beijingul pe fondul îmbolnăvirilor de grup, emergente în întreaga ţară, crescând presiunea asupra regimului, dat fiind faptul că mai sunt doar câteva săptămâni înainte ca oraşul să găzduiască Jocurile Olimpice de Iarnă din 2022.

Beijingul a raportat pe 15 ianuarie primul său caz de Omicron transmis local din Haidian, al doilea cartier ca mărime, situat în nord-vestul oraşului. Oficialii au răspuns prin sigilarea a 17 „zone de risc” asociate cu cazul respectiv de COVID-19. Tuturor locuitorilor din cartierul unde locuieşte persoana respectivă li s-a interzis temporar să-şi părăsească locuinţele.

Detectarea tulpinii Omicron în Beijing survine în timp ce numeroase oraşe din China şi-au intensificat vigilenţa împotriva virusului înainte de Jocurile Olimpice de Iarnă, care sunt programate să înceapă pe 4 februarie.

Tulpina reprezintă o nouă provocare pentru regim, ai cărui oficiali şi-au dublat eforturile pentru a aduce sub control varianta Delta.

Peste 20 de milioane de rezidenţi chinezi din cel puţin cinci oraşe sunt acum în carantină. În Xi’an, politicile dure de izolare a celor infectaţi au generat lupte pentru accesul la hrană şi la alte produse necesare.

Măsuri similare de izolare în oraşele-port, cum ar fi Ningbo, ameninţă, de asemenea, să perturbe lanţul global de aprovizionare.

În ciuda eforturilor stricte de control, peste 14 provincii din China au raportat cazuri de Omicron începând cu 15 ianuarie, potrivit declaraţiilor date de He Qinghua, un oficial superior al Biroului pentru Prevenirea şi Controlul Bolilor al Comisiei Naţionale de Sănătate din China. Oficialul nu a dezvăluit cifrele exacte ale infecţiilor, dar Mi Feng, un purtător de cuvânt al Comisiei, a descris situaţia ca fiind „sumbră”.

China „se confruntă cu dubla provocare” dată de tulpinile Delta şi Omicron, a declarat el la o conferinţă de presă din 15 ianuarie, menţionând că odată cu viitoarea sărbătoare a Anului Nou Lunar chinezesc – care coincide cu Jocurile Olimpice de la Beijing – riscurile transmiterii COVID-19 sunt chiar mai înalte.

Metropola Tianjin, la două ore de mers cu maşina de Beijing, a izolat, de asemenea, cartiere întregi, generând panică la supermarketuri în rândul rezidenţilor locali care doresc să evite problemele înfruntate de locuitorii din Xi'an, unde, din 26 decembrie 2021, a fost impusă o carantină brutală.

Numărul cazurilor de infecţii cu Omicron legate de Tianjin au crescut, oficial, la 400 din 15 ianuarie, răspândindu-se în mai multe oraşe şi suburbii - ca de exemplu Anyang din centrul Chinei şi oraşul Dalian din nord-est.

În decembrie, oraşul Beijing a implementat restricţii de călătorie care restricţionează intrarea dacă zona din care călătoresc a avut una sau mai multe infecţii locale în ultimele două săptămâni.

Zhuhai, un oraş din provincia Guangdong, din sud-estul Chinei, la graniţa cu Macao, a anulat toate zborurile către Beijing şi rutele publice de autobuz după ce a anunţat şapte cazuri de Omicron.

Oficialii chinezi au confirmat, de asemenea, infecţiile locale cu Omicron în Shanghai, pe 15 ianuarie. Cu o seară înainte, videoclipurile distribuite pe reţelele de socializare arătau studenţi care părăseau campusurile pentru a evita blocarea în interiorul acestora.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe