Maia Sandu: Parlamentul şi Guvernul să identifice soluţii pentru mărirea compensaţiilor la gaz şi căldură

Moldova plăteşte acum costul nealinierii politice faţă de Moscova, afirmă deputaţi PAS.
Maia Sandu, preşedintele R. Moldova
Maia Sandu, preşedintele R. Moldova (presedinte.md)

Preşedintele Maia Sandu a solicitat Guvernului luni, 17 ianuarie, să identifice, în următoarele zile, soluţii pentru a mări compensaţiile pentru energia termică, iar în cazul în care va creşte tariful la gazele naturale, să fie crescute şi compensaţiile pentru gaze.

„Am discutat cu colegii din Parlament şi Guvern despre facturile mari la agentul termic şi la gaze, care sunt o consecinţă a creşterii continue a preţului la gazele naturale pe piaţa europeană. Am stabilit că este nevoie de măsuri suplimentare de ajutorare a consumatorilor pentru achitarea agentului termic”, a menţionat şefa statului.

Criza gazelor nu s-a încheiat, constată autorităţile de la Chişinău, notând că Moldova este în continuare într-o situaţie dificilă, din cauza creşterii preţului gazelor pe piaţa europeană. Şi asta pentru că preţul european la gaz este parte a formulei de calcul a preţului pentru Moldova din contractul cu Gazprom.

Ministrul moldovean al Infrastructurii, Andrei Spânu, a declarat săptămâna trecută că de la 1 ianuarie, Gazprom, în baza formulei de calcul din contract, a mărit preţul de livrare al gazelor pentru Moldova cu 200 de dolari – de la 450 la 646 de dolari mia de metri cubi, dar a dat asigurări că ţara va depăşi „cu capul sus această criză energetică”.

În context, premierul Natalia Gavriliţa a promis că Guvernul va uşura, prin compensaţii, povara oamenilor la achitarea facturilor, iar unii deputaţi PAS au ţinut să atenţioneze că Moldova plăteşte acum „costul nealinierii politice faţă de Moscova”. Radu Marian a chemat cetăţenii R. Moldova la solidaritate, pentru a face faţă perioadei dificile.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe