Premierul francez respinge iniţiativa privind cota europeană a refugiaţilor
alte articole
Franţa s-a alăturat mai multor naţiuni care se opun celei mai recente iniţiative din partea Uniunii Europene de a reduce criza imigraţiei în Europa, o iniţiativă care impune statelor membre cote stricte în privinţa acceptării refugiaţilor pentru următorii doi ani, conform agenţiei de ştiri RT.
“Sunt împotriva introducerii cotelor pentru imigranţi. Acest lucru nu se conformează cu propunerile Franţei”, a declarat premierul francez Manuel Valls cu privire la planul Comisiei Europene dezvăluit miercuri, de a repartiza 20.000 de cereri pentru azil pe cuprinsul UE în următorii doi ani.
“Azilul este un drept garantat de standardele internaţionale aplicate tuturor ţărilor Uniunii Europene. Din acest motiv numărul beneficiarilor nu poate fi supus unor cote”, a declarat Valls în oraşul Menton, la graniţa italiană, unde poliţia franceza a reţinut în ultimele câteva zile un număr record de 944 de imigranţi şi a arestat 54 de traficanţi de persoane.
Valls a făcut apel la o distribuire corectă a refugiaţilor între toate statele membre, dar a subliniat faptul că, în prezent, 75% dintre imigranţi sunt stabiliţi în Marea Britanie, Franţa, Germania, Italia şi Suedia.
Franţa, a declarat Valls, a făcut deja destul, oferind azil pentru 5.000 de refugiaţi irakieni şi 4.500 de sirieni începând cu 2012.
În plus, Valls a mai declarat că imigranţii ar trebui expulzaţi dacă vieţilor lor nu se află în pericol real dacă se întorc în ţările de origine.
Blocul european a început să simtă presiunea chestiunii imigranţilor după ce, în lunile recente, a fost înregistrată o creştere masivă a numărului de imigranţi care traversează Mediterana pentru a intra ilegal în Europa. Imigranţii, care provin din Africa de Nord până în Libia, înfruntă condiţii periculoase de călătorie, în ultimele 18 luni peste 5.000 de persoane pierrzându-şi viaţa în încercarea de a ajunge pe continentul european.
În baza propunerii Comisiei Europene, Franţa şi Germania vor adăposti cel mai mare număr dintre imigranţii care traversează Mediterana – 14,17% şi respectiv 18,42%.
Criteriul de distribuire a cotelor se bazează pe un număr de factori precum situaţia economică a ţării, numărul de locuitori, ratele de şomaj şi numărul de refugiaţi care locuiesc deja în acele ţări ale UE.
Danemarca, Irlanda şi Marea Britanie nu fac parte din sistemul de distribuire a cotele de refugiaţi din moment ce nu sunt membre ale tratatelor UE corespunzătoare.
Totuşi, în ciuda acestui lucru, Comisia Europeană a avut o dispută cu Marea Britanie în această săptămână după ce ministrul britanic de Externe Theresa May a cerut ca imigranţii economici să fie trimişi în ţările de origine, adaugă RT.
Ungaria, s-a opus de asemenea sistemului de cote iar Janos Lazar, şeful de personal al cabinetului Orban, a declarat: “Sub nicio formă Ungaria nu va primi astfel de refugiaţi în baza deciziei UE. Guvernul ungar va face tot ce va putea pentru a împiedica acest lucru la Bruxelles.”
Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.