Premierul Cameron pus în situaţie jenantă de propriii deputaţi
alte articole
Parlamentarii britanici au votat joi un proiect de lege ce înăspreşte condiţiile de apel împotriva unei decizii de expulzare şi a introdus clauza retragerii cetăţeniei britanice persoanelor care au dobândit-o prin imigrare dacă acestea sunt suspectate de implicare în acţiuni teroriste. Guvernul a decis să refuze discutarea unui amendament, propus de deputatul conservator Nigel Mills şi susţinut de aproape 70 de deputaţi ai partidului condus de premierul Cameron, care cerea reintroducerea pe cinci ani a restricţiilor pe piaţa muncii pentru cetăţenii României şi Bulgariei, restricţii care au expirat pe 1 ianuarie 2014, relatează RFI.
Însă aproape 100 de deputaţi din Partidul Conservator, condus de prim ministrul britanic David Cameron, au votat în favoarea unui amendament la legea imigraţiei care ar fi oprit invocarea Convenţiei Drepturilor Omului de către imigranţii care fac apel împotriva unei decizii judecătoreşti de expulzare din ţară. Deşi a fost respins, amendamentul l-a pus pe premierul Cameron într-o situaţie jenantă, acesta declarându-şi anterior simpatia faţă de rebelii din propriul partid, comentează postul citat.
Premierul Cameron a fost salvat de Partidul Laburist din opoziţie, care a votat împotriva amendamentului. Dacă Laburiştii se abţineau, aşa cum se anticipa la un moment dat, amendamentul ar fi trecut la vot.
Ministrul de interne, Theresa May, a explicat că un asemenea amendament ar fi pus Marea Britanie în conflict cu Consiliul Europei, datorită încălcării Convenţiei Europene a Drepturilor Omului, care este încorporată în dreptul britanic.
Amendamentul a fost introdus pentru a preveni situaţii în care infractori condamnaţi la pedepse mai lungi de un an de închisoare, care au comis delicte grave sau care sunt recidivişti, apelează la Convenţia Europeană împotriva unei decizii de expulzare din ţară.
Un asemenea caz l-a constituit Lavinia Olmazu, o activistă pentru drepturile romilor, condamnată la închisoare pentru fraudă în cazul înlesnirii obţinerii de beneficii sociale de către un număr de peste 170 de romi din România, frauda cifrându-se la aproape 3 milioane de lire sterline.
După ispăşirea pedepsei, statul britanic a vrut să o expulzeze pe Lavinia Olmazu, dar aceasta a contestat decizia în justiţie, care i-a dat dreptate şi i-a permis să rămână în Marea Britanie, în temeiul dreptului la viaţă de familie, ea având un fiu de 12 ani care mergea la şcoală acolo.
David Cameron şi miniştrii săi, inclusiv Theresa May, cea care a susţinut proiectul legii imigraţiei în parlament, s-au abţinut de la vot, lucru absolut extraordinar pentru membrii cabinetului, lăsând pe seama opoziţiei înfrângerea amendamentului.
Potrivit RFI, în general proiectul de lege a înăsprit condiţiile de apel împotriva unei decizii de expulzare şi a introdus clauza retragerii cetăţeniei britanice persoanelor care au dobândit-o prin imigrare dacă acestea sunt suspectate de implicare în acţiuni teroriste.
În plus, guvernul a decis să refuze discutarea unui alt amendament, propus de deputatul conservator Nigel Mills şi susţinut de aproape 70 de deputaţi ai partidului condus de premierul Cameron, care cerea reintroducerea pe cinci ani a restricţiilor pe piaţa muncii pentru cetăţenii României şi Bulgariei, restricţii care au expirat pe 1 ianuarie 2014.
Guvernul a afirmat în mai multe rânduri că o astfel de măsură ar fi contravenit legislaţiei europene, care permite menţinerea unor astfel de restricţii pe o durată de maximum şapte ani de la aderarea ţărilor respective.
Partidul Conservator riscă însă să iasă prost din această afacere, pentru că este evident că premierul Cameron este la mijloc între UE şi aripa eurosceptică din propriul partid.
Parlamentarii eurosceptici sunt tot mai alarmaţi de creşterea în sondaje a popularităţii Partidului Independenţei Regatului Unit (UKIP) care doreşte ieşirea Marii Britanii din UE şi se opune imigraţiei necontrolate.
Iar UKIP nu a pierdut niciun moment ca să profite de situaţia jenantă în care s-a trezit premierul Cameron. Un purtător de cuvânt a spus că premierul este într-o derută totală şi că singura soluţie este ieşirea din UE şi din Convenţia Europeană a Drepturilor Omului pentru a recăpăta controlul asupra acestor chestiuni juridice legate politica migraţiei.