Premieră în România: Embolizare de anevrism cerebral într-o clinică privată

Epoch Times România
08.06.2010

O femeie în vârstă de 58 de ani, din judeţul Tulcea, care suferea de un anevrism cerebral mai rar întâlnit, a fost tratată cu succes, prin embolizare, la Clinica de Angiografie şi Terapie Endovasculară Hemodinamic.

Acesta este primul caz de embolizare a unui anevrism cerebral realizat la o clinică medicală privată din România.

Intervenţia, realizată de dr. Dima Ştefăniţă, primul medic din România cu o diplomă europeană în neuroradiologie intervenţională, reprezintă o premieră în România din punct de vedere al localizării şi morfologiei anevrismului.

Operaţia, care a durat peste o oră şi jumătate, s-a încheiat cu succes.

"A fost vorba despre un anevrism nerupt de segment cavernos carotidian, o porţiune a carotidei înconjurată de os, aproape imposibil de abordat neurochirurgical. Anevrismul, prin dimensiunea sa de aproximativ doi centimetri, a creat un efect de masă pe structurile învecinate, comportându-se ca o tumoră", a declarat dr. Dima Stefăniţă, realizatorul intervenţiei.

În urmă cu două luni, pacienta a început sa aibă dureri de cap şi nu a mai putut să deschidă pleoapa ochiului drept.

După consultul oftalmologic şi realizarea investigaţiilor imagistice, s-a constatat că femeia avea un anevrism cerebral.

"Anevrismul cerebral reprezintă o dilatare la nivelul unei artere şi este grav faptul că se poate rupe în orice moment. De altfel, cele mai multe anevrisme se descoperă în urma unei hemoragii subarahnoidiane. Din nefericire, 50% din pacienţii cu ruptură anevrismală decedează până să ajungă la spital", a declarat dr. Dima Ştefăniţă.

Clinica Hemodinamic, prin echipamentele de înaltă performanţă, permite realizarea intervenţiilor prin vasele de sânge ale pacienţilor. Medicul introduce prin artera femurală spirale de platină acoperite cu un polimer şi un stent, cu scopul realizării unei tromboze (cheag de sânge) la nivelul anevrismului. Astfel, viteza de circulaţie a sângelui la nivelul anevrismului scade.

"După intervenţie, pe măsură ce trece timpul, la nivelul trombului din interiorul anevrismului se organizează tot felul de punţi şi au loc tot felul de procese retractile, conducând la scăderea cu până la 40% a volumului anevrismului. Practic, folosesc sângele pacientei ca să-i vindec anevrismul", a explicat dr. Dima Ştefăniţă, înainte de a începe embolizarea.

Specialistul este de părere că medicul singur trebuie să-şi pregătească instrumentarul înainte de embolizare, pentru a preveni orice incident intraoperator. Pregătirea pacientei aflată sub anestezie generală şi toţi paşii necesari pentru organizarea instrumentarului au durat peste o jumătate de oră.

Materialele ultramoderne de fabricaţie americană folosite la Clinica Hemodinamic permit realizarea unor orificii foarte mici la nivelul pielii şi a arterei femurale, prin care s-a introdus o teacă, adică un "furtunaş", lung de 20 de centimetri şi cu o grosime de 2 milimetri.

"Am introdus cateterul prin artera femurală dreaptă, iar prin acesta am inserat un alt microcateter, subţire ca un fir de păr", a mai spus dr. Dima Ştefăniţă.

"Practic, se navighează prin artera femurală, până în zona capului pacientei. Anevrismul a fost umplut cu cele patru spirale, materiale extrem de fine, cu diametrul de 13 milimetri şi lungimea de 37 de centimetri. A patra spiră nu a intrat foarte uşor, deoarece anevrismul era bine umplut cu platină. M-am "jucat" un pic cu ea până când am reuşit. De asemenea, am ales să montăm şi un stent. Acesta arată ca un "burlan" al cărui perete este format dintr-o plasă, ochiurile ei fiind destul de mici ca să redirijeze fluxul sângelui în lumenul vasului. Sper ca, în scurt timp, să asistăm la tromboza care să securizeze anevrismul, să nu mai existe riscul de ruptură. În al doilea rând, trombul scade în dimensiuni şi la fel şi compresia pe structurile învecinate scade", a precizat dr. Dima Ştefăniţă.

O astfel de intervenţie costă în sistemul privat aproximativ 60.000 lei, respectiv 600 de milioane de lei vechi. Numărul românilor care suferă de anevrisme nu se cunoaşte cu exactitate, însă statisticile vest-europene arată că între 4 şi 5 la sută din populaţie suferă, de-a lungul vieţii, de un anevrism cerebral.

Dr. Dima Ştefăniţă este medicul care a rezolvat primul anevrism cerebral prin embolizare din România, pe 31 mai 2005, la Spitalul Clinic de Urgenţă "Bagdasar-Arseni" din Bucureşti. De atunci, dr. Dima Ştefăniţă a salvat viaţa a peste 122 de români care sufereau de anevrisme cereberale, folosind tehnica embolizării.

Medicul Dima Stefăniţă a adus cu sine în radiologia intervenţională din România experienţa sa profesională obţinută la Spitalul Pitie Salpetriere din Paris. El este medic radiolog, şi a obţinut în Franţa diploma de medic neuroradiolog intervenţionist, fiind singurul cu o astfel de specialitate din România. Este asistent universitar la Catedra de Radiologie de la Spitalul Clinic Fundeni din Bucureşti.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor