Pregătiţi-vă pentru „Marea Conjuncţie” a lui Jupiter şi Saturn, un eveniment rar şi special

Jupiter şi Saturn vor apare ca o singură stea pe cerul nopţii de decembrie. Cea mai apropiată întâlnire anterioară a celor două planete a avut loc în 1623.
„Marea conjuncţie” Jupiter-Saturn din 21 decembrie
„Marea conjuncţie” Jupiter-Saturn din 21 decembrie (captură web)

În decembrie are loc un eveniment extrem de rar pentru noi, chiar în ziua Solstiţiului de Iarnă: Jupiter şi Saturn se vor apropia din ce în ce mai mult, până când vor atinge distanţa minimă în ziua 21 decembrie, pentru a da viaţă unei sugestive „Mari Conjuncţii”.

Deşi este posibil să se admire abordări în perspectivă între obiecte pe cerul nopţii de mai multe ori într-o lună (planete, Luna, stele), conjuncţia care soseşte este cu adevărat specială, „rară şi simbolică”, aşa cum a definit-o pentru MeteoWeb Dr. Sandro Bardelli, cercetător la Institutul Naţional de Astrofizică din Italia.

„Marea conjuncţie” Jupiter-Saturn din 21 decembrie: de ce este un eveniment ce nu trebuie ratat

În câteva zile vom admira un eveniment excepţional, având în vedere distanţa unghiulară atinsă de cei 2 giganţi gazoşi, ţinând cont că o conjuncţie similară a fost observată cu secole în urmă şi că pentru următoarea va trebui să aşteptăm decenii (în orice caz, amintiţi-vă că este vorba despre o proximitate aparentă, distanţa reală dintre ele va fi de peste 700 de milioane de km): "Pe 21 decembrie va avea loc apropierea relativă a lui Jupiter de Saturn, care va fi la o distanţă de doar 6', sau 1/10 de grad, este vorba despre 1/5 din diametrul Lunii Pline", a explicat Dr. Bardelli, amintind că "faptul că sunt atât de apropiate este foarte rar, anterior s-a întâmplat în iulie 1623, dar în acel caz au fost învăluite în lumina soarelui şi, prin urmare, evenimentul nu a fost vizibil“.Evenimentul anterior observabil datează “din martie 1226, în plin Evu Mediu, iar data viitoare evenimentul se va întâmpla în 2080. Alinierile dintre Soare, Jupiter şi Saturn apar în general la fiecare 20 de ani, dar datorită înclinaţiei relative a orbitelor este dificil ca obiectele să pară atât de aproape".

Întorcându-ne în timp, „Johannes Kepler a susţinut deja că steaua de Crăciun, care i-a îndrumat pe Magi, ar fi putut fi o Mare Conjuncţie, care a avut loc în 6 î.Hr.”

„Marea conjuncţie” Jupiter-Saturn din 21 decembrie: curiozităţi şi sfaturi pentru observatori

"Este interesant faptul că un observator cu greu va putea distinge cu ochiul liber cele două planete în ziua de 21, deoarece acestea vor apărea ca o singură entitate, pe când cei care folosesc un telescop vor putea să le vadă în acelaşi câmp, un caz unic”, a spus Bardelli, care subliniază, de asemenea, un alt element: „De asemenea, este important să observăm coincidenţa singulară cu Solstiţiul de Iarnă, o circumstanţă favorabilă observaţiei: tocmai datorită faptului că ziua este mai scurtă şi noaptea mai lungă, se face întuneric mai devreme şi permite să se vadă cele 2 obiecte. Dacă ziua ar fi fost mai lungă, nu le-am fi văzut deoarece ar fi fost situate foarte jos la orizont".

În ceea ce priveşte observarea, Observatorul Astronomic Bucureşti informează:

"Apropierea minimă şi rară se va petrece în ultimele două săptămâni ale lunii decembrie, momentul cel mai bun fiind în seara de 21 decembrie. Atunci, în jurul orei 18.00, se vor vedea înspre sud-vest, nu foarte sus pe cer. Cele două planete aproape că nu se vor putea distinge una de cealaltă, iar prin telescop vom putea vedea în acelaşi câmp şi inelele lui Saturn şi benzile de nori ale lui Jupiter, împreună cu sistemele de sateliţi ai planetelor. Dacă ar fi să puteţi observa cerul doar o noapte în 2020, alegeţi noaptea de 21 decembrie!"

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Societate, cultură