Pompeo: SUA este pregătită pentru noi discuţii cu Coreea de Nord

Secretarul american de stat Mike Pompeo (John Thys/AFP via Getty Images)
Andrei Popescu
20.09.2018

SUA susţine că este pregătită să reia imediat discuţiile cu Coreea de Nord, cu scopul de a obţine denuclearizarea completă a statului comunist până în 2021, după un summit în Phenian între liderii din Nord şi Sud.

Secretarul de stat american Mike Pompeo a afirmat că l-a invitat pe ministrul nord-coreean de Externe, Ri Yong-ho, să participe săptămâna viitoare la o întâlnire în New York, potrivit Euronews.

Anunţul făcut de SUA are loc după angajamentele asumate de dictatorul nord-coreean Kim Jong-un în timpul discuţiilor sale cu preşedintele sud-coreean Moon Jae-in. Kim a afirmat că a acceptat să închidă un poligon important destinat lansărilor de rachete.

De la summitul istoric care a avut loc în Singapore, în luna iunie, între preşedintele american Donald Trump şi Kim Jong-un, au fost raportate puţine progrese în direcţia denuclearizării, iar Pompeo a anulat în august o călătorie planificată la Phenian.

La o conferinţă de presă comună, preşedintele Moon a precizat că Nordul va permite experţilor din „ţările îngrijorate” să observe închiderea poligonului de testare a motoarelor pentru rachete şi a rampei de lansare de la Tonchang-ri.

Grupuri de monitorizare susţin că acest poligon a devenit principala infrastructură de lansare de rachete a Coreei de Nord, acolo fiind testate motoare pentru rachete capabile să lovească SUA.

Moon a adăugat că Phenianul va merge chiar şi mai departe şi va închide principalul său complex nuclear de la Yongbyon – dacă SUA ia nişte măsuri reciproce nespecificate.

Nu este clar care vor fi aceste măsuri, deşi consilierul sud-coreean pentru securitate naţională Chung Eui-yong a afirmat că acestea ar putea include declararea oficială a încheierii Războiului Coreean din 1950-1953.

Unii analişti au declarat că Kim Jong-un a mai făcut în trecut astfel de afirmaţii şi că încă există îndoieli cu privire la ce ar putea implica un proces de verificare a denuclearizării statului comunist nord-coreean.

Preşedintele Trump a declarat miercuri pe Twitter că evoluţia este „foarte palpitantă”, însă unii oficiali americani au insistat că detectează o încercare a Phenianului de a separa Seulul de Washington – adică, îmbunătăţirea relaţiilor şi amplificarea cooperării Nordului cu Sudul cu scopul de a relaxa presiunea economică destinată înfrănării programelor nucleare nord-coreene şi de a submina argumentele favorabile staţionării trupelor americane în Coreea de Sud.

Alţi experţi şi analişti consideră că Phenianul încă are alte complexe nucleare secrete. Ţara a oprit testele nucleare şi de rachete în ultimul an, dar nu a permis inspecţii internaţionale la un poligon de testare, în luna mai.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor