Pompeo: SUA este pregătită pentru noi discuţii cu Coreea de Nord
alte articole
SUA susţine că este pregătită să reia imediat discuţiile cu Coreea de Nord, cu scopul de a obţine denuclearizarea completă a statului comunist până în 2021, după un summit în Phenian între liderii din Nord şi Sud.
Secretarul de stat american Mike Pompeo a afirmat că l-a invitat pe ministrul nord-coreean de Externe, Ri Yong-ho, să participe săptămâna viitoare la o întâlnire în New York, potrivit Euronews.
Anunţul făcut de SUA are loc după angajamentele asumate de dictatorul nord-coreean Kim Jong-un în timpul discuţiilor sale cu preşedintele sud-coreean Moon Jae-in. Kim a afirmat că a acceptat să închidă un poligon important destinat lansărilor de rachete.
De la summitul istoric care a avut loc în Singapore, în luna iunie, între preşedintele american Donald Trump şi Kim Jong-un, au fost raportate puţine progrese în direcţia denuclearizării, iar Pompeo a anulat în august o călătorie planificată la Phenian.
La o conferinţă de presă comună, preşedintele Moon a precizat că Nordul va permite experţilor din „ţările îngrijorate” să observe închiderea poligonului de testare a motoarelor pentru rachete şi a rampei de lansare de la Tonchang-ri.
Grupuri de monitorizare susţin că acest poligon a devenit principala infrastructură de lansare de rachete a Coreei de Nord, acolo fiind testate motoare pentru rachete capabile să lovească SUA.
Moon a adăugat că Phenianul va merge chiar şi mai departe şi va închide principalul său complex nuclear de la Yongbyon – dacă SUA ia nişte măsuri reciproce nespecificate.
Nu este clar care vor fi aceste măsuri, deşi consilierul sud-coreean pentru securitate naţională Chung Eui-yong a afirmat că acestea ar putea include declararea oficială a încheierii Războiului Coreean din 1950-1953.
Unii analişti au declarat că Kim Jong-un a mai făcut în trecut astfel de afirmaţii şi că încă există îndoieli cu privire la ce ar putea implica un proces de verificare a denuclearizării statului comunist nord-coreean.
Preşedintele Trump a declarat miercuri pe Twitter că evoluţia este „foarte palpitantă”, însă unii oficiali americani au insistat că detectează o încercare a Phenianului de a separa Seulul de Washington – adică, îmbunătăţirea relaţiilor şi amplificarea cooperării Nordului cu Sudul cu scopul de a relaxa presiunea economică destinată înfrănării programelor nucleare nord-coreene şi de a submina argumentele favorabile staţionării trupelor americane în Coreea de Sud.
Alţi experţi şi analişti consideră că Phenianul încă are alte complexe nucleare secrete. Ţara a oprit testele nucleare şi de rachete în ultimul an, dar nu a permis inspecţii internaţionale la un poligon de testare, în luna mai.