Preferinţa lui Cameron pentru indieni în materie de imigraţie este influenţată de economie
alte articole
În cartea sa 'Sfârşitul toleranţei', scriitorul Arun Kundnani susţine că abilitatea Marii Britanii de azi de a integra imigranţi se bazează mai puţin pe felul în care aceştia arată, ci mai mult pe ideea unei compatibilităţi culturale. Acest aspect poate face ca un indian educat în Anglia să fie mai acceptabil decât un bulgar sau român alb, şomer, atitudine care pare să se regăsească şi în graba premierului David Cameron de a vizita India, ţară a cărei creştere economică a fost catalogată de Cameron drept 'unul dintre cele mai mari fenomene ale secolului', comentează The Guardian.
Cameron şi anturajul său vor trece fără îndoială rapid pe lângă mahalalele dărâmate pentru a face loc unor mall-uri lucioase, construite pe fiecare inch rămas liber în marile oraşe din India. Majoritatea indienilor - care, probabil, o duc mai rău de la apariţia neoliberalismului în 'cea mai mare democraţie' din lume - nu sunt cei pe care Cameron îi are în minte atunci când vorbeşte despre eliberarea uriaşului 'potenţial al Indiei'.
În Marea Britanie, sosirea iminentă a bulgarilor şi românilor, care vor beneficia de ridicarea restricţiilor începând cu 2014, este considerată o problemă electorală crucială, comentează The Guardian, remarcând că românii şi bulgarii au căzut victime ale aşa-numitului 'xeno-rasism', o formă de rasism care îi afectează pe străini săraci, inclusiv pe cei albi. În schimb, pentru studenţii indieni care dispun de bani pentru a-şi plăti şcolarizarea la universităţile britanice este întins, potrivit, lui Cameron, covorul roşu şi nu vor fi subiectul vreunei limitări privind cât să stea şi să muncească. Cum va fi justificată o astfel de 'discriminare pozitivă' în lumina angajamentului conservatorilor de a stabili limite imigraţiei, pentru a ajunge la câteva zeci de mii de persoane pe an, rămâne de văzut, remarcă ziarul britanic.
Stereotipurile culturale abundă. Indienii sunt consideraţi harnici şi inventivi, cu o admiraţie infinită pentru Marea Britanie şi pentru tradiţiile sale. Colonialismul este rescris ca o 'relaţie specială'. Indienii (hinduşi) asimilează modul de viaţă britanic, vorbesc engleza şi sunt moderaţi din punct de vedere religios. Indienii nu sunt o gaură pentru economie, ci mai degrabă o oportunitate de investiţii într-o economie britanică aflată în dificultate.
Prin contrast, românii şi bulgarii sunt consideraţi 'ultimii nenorociţi' şi au fost descrişi de Trevor Kavanagh în The Sun drept indivizi corupţi, violatori şi hoţi de buzunare.
Comparaţia făcută de retorica lui Cameron ne arată cum, cel puţin la suprafaţă, rasismul este atât de adesea influenţat de economie. Cei care se bucură de succes sunt opuşi paraziţilor, indiferent de măsura în care fiecare stereotip se susţine. Imigraţia cu 'I' - ca titlu, mai degrabă decât ca experienţă de viaţă - a avut mereu nevoie de eroi şi răufăcători, de cei care au dat faţă de cei care au luat, de cei care au construit, comparativ cu cei care au distrus. Rasismul acţionează pentru a ataşa aceste atribute aparent naturale unor grupuri întregi de oameni şi, din acest motiv, el nu va fi niciodată detaşat de 'dezbaterea' privind imigraţia.
Mesajul pe care-l trimite premierul Cameron este că îi vom tolera pe cei care ne pot aduce beneficii, dar nu pe cei care nu reuşesc să ne facă să prosperăm, scrie The Guardian, adăugând că, de fapt, indienii nu sunt mai universal asimilabili decât sunt sud-est europenii nefaşti pentru Marea Britanie.