Preda: La Parlamentul European, PSD ţine cu tot dinadinsul să asocieze România cu corupţia

Cristian Preda la Congresul PPE de la Bucureşti (Epoch Times România)
Andrei Pricopie
04.12.2013

Europarlamentarul Cristian Preda a precizat miercuri, pe blogul personal, că PSD ţine cu tot dinadinsul să asocieze România cu corupţia, făcând referire la un eveniment care l-a avut ca protagonist pe fostul premier Adrian Năstase.

„După ce au intrat în PE avându-l drept cap de listă pe Adrian Severin, cel exclus acum din grupul socialist şi trimis la neafiliaţi, pesediştii fac eforturi importante pentru ca nu cumva imaginea României să fie desprinsă de ideea de corupţie. Ieri, grupul PSD din Parlamentul European a organizat o ceremonie în cadrul căreia Adrian Năstase a donat, ca preşedinte al Fundaţiei Titulescu, un bust realizat de sculptorul Drăguşin pentru colecţia de artă a legislativului european”, a precizat Cristian Preda.

Europarlamentarul a continuat: „Invitaţia adresată participanţilor la eveniment nu menţiona că acţiunea ar avea vreo legătură cu celebrul condamnat pentru corupţie, acum eliberat condiţionat”.

Textul pe care l-au primit cei invitaţi să participe era următorul:

“Martin SCHULZ, Preşedintele Parlamentului European
Are plăcerea de a vă invita să luaţi parte la ceremonia în care domnul Doru Drăguşin, sculptor, va dona
Parlamentului European un bust de bronz al diplomatului român Nicolae Titulescu.
Ceremonia de decernare va avea loc pe 3 decembrie 2013, la ora 18:00, la salonul prezidenţial, etajul 12 al clădirii Paul-Henri Spaak,
Parlamentul European, Bruxelles şi va fi urmat de un cocktail”.

Însă când a vrut să participe la eveniment, Cristian Preda a avut parte de o surpriză neplăcută.

„Am relatat deja ieri, într-o postare pe facebook, cât de surprins am fost, mergând la ceremonie pentru a onora un român, să constat că Adrian Năstase patrona întreprinderea. Am făcut cale-ntoarsă! Azi, descopăr într-o depeşă Mediafax, preluată de ziare.com, că Năstase e cel care a făcut donaţia”, a precizat Preda.

În momentul în care Martin Schulz a refuzat să participe, cei de la PSD au minţit presa că acesta s-ar afla într-o vizită de urgenţă şi nu a mai putut ajunge.

„Din fericire, Schulz nu a acceptat să patroneze ceremonia. Pesediştii au transmis presei că preşedintele PE a plecat de urgenţă în Germania, dar lucrurile nu stau aşa. L-am văzut personal pe Schulz imediat după ce am părăsit ceremonia unde picasem ca urmare a maşinaţiunii pesediste. După ce a cerut excluderea lui Severin din grupul socialist, Schulz nu era gata să se asocieze cu Năstase, tocmai acum când vrea să fie capul de listă al socialiştilor la alegerile din mai 2014”, a explicat Cristian Preda.

Însă donaţia cu pricina a provocat o intervenţie a pesedistului Cătălin Ivan, pe care Preda a găsit necesar să o sancţioneze.

„Donaţia a prilejuit, pe de altă parte, o intervenţie a şefului delegaţiei socialiste din PE, C. Ivan. Acesta a susţinut că donaţia lui Năstase e o “campanie de promovare a ceea ce înseamnă România europeană”, care ar trebui să repare ceea ce Macovei şi cu mine am susţinut despre corupţia din România în PE. În general, nu ţin cont de ceea ce spune C. Ivan, întrucât e un radical care caută atenţia presei prin declaraţii care trădează un vocabular sărac. Am consemnat de multe ori furia acestui june politician împotriva adversarilor şi nu o voi lua în seamă nici acum”, a scris Preda pe blog.

Europarlamentarul a continuat: „Simt nevoia să reacţionez pentru a spune public două lucruri:

1. A-l asocia pe Titulescu cu Adrian Năstase e un gest de dispreţ faţă de marele diplomat. În acest fel, nu-l urci pe Năstase, ci-l cobori pe Titulescu!

2. Consider, spre deosebire de Ivan & ceilalţi socialişti, că România nu trebuie asociată nici acasă, nici în străinătate cu condamnaţi pentru acte de corupţie, indiferent cum s-ar numi ei şi din ce partid ar veni. Ar trebui să găsim chipuri mai luminoase pentru a vorbi despre România.
PS. În această după-amiază, voi organiza la PE – împreună cu colega mea din grupul socialist, Ana Gomes (Portugalia) – un seminar despre relaţia dintre corupţie şi justiţia de tranziţie, cu participarea experţilor de la Transparency Internaţional şi Freedom House”.

Înalta Curte de Justiţie şi Casaţie l-a condamnat pe Adrian Năstase în 2012 la doi ani de închisoare în dosarul Trofeul Calităţii, în care DNA l-a acuzat că a camuflat strângerea de fonduri pentru campania sa electorală prin iniţierea unui simpozion denumit "Trofeul calităţii în construcţii". Taxele de participare care au fost încasate în cadrul evenimentului, peste 1,6 milioane de euro, au ajuns la patru companii controlate de doi dintre apropiaţii familiei Năstase, după care, la o firmă care a prestat diverse servicii în campania prezidenţială a acestuia.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor