Prahova: Sute de nou-născuţi nevaccinaţi, expuşi virusului care face ravagii în România
alte articole
Sistemul sanitar defectuos poate face sute de victime în rândul nou-născuţilor. În ultima perioadă au fost scoşi din maternităţile din judeţul Prahova sute de copii fără să le fie administrat vaccinul împotriva hepatitei B şi tuberculozei, autorităţile estimând că până la începutul lunii august numărul copiilor va depăşi 750, relatează capital.ro.
Reprezentanţii Direcţiei de Sănătate Publică susţin că motivul pentru crearea acestei situaţii este epuizarea stocurilor de vaccinuri, întrucât de anul trecut nu s-a mai făcut nicio aprovizionare pentru împrospătarea stocului.
Conform specialiştilor, numărul necesar al dozelor de vaccin pentru imunizarea bebeluşilor se ridică la 500 în fiecare lună.
Hepatita B şi C
Hepatita este o maladie "tăcută", care afectează un număr mare de persoane, mulţi români aflând absolut întâmplător că suferă de hepatită B sau C - o boală parşivă care distruge organismul în interior fără să ştii. Deşi în Europa sunt folosite terapii noi, mai eficiente în tratarea acestor afecţiuni, în România nu şi-au făcut apariţia şi se lasă aşteptate de câţiva ani.
Hepatita virală B este o boală infecţioasă a ficatului cauzată de virusul cu acelaşi nume (VHB), care poate duce la complicaţii grave, ciroză sau cancer hepatic. Hepatita C este o boală virală infecţioasă produsă de virusul hepatitei C (VHC).
Atât hepatita B, cât şi hepatita C se transmit prin fluidele corporale, prin sânge sau laptele de mamă. Virusul se transmite prin reutilizarea sau folosirea în comun a acelor, seringilor şi a altor obiecte de uz personal, precum periuţe de dinţi, aparate de ras etc. sau a aparatelor folosite în cosmetică şi stomatologie, contaminate şi nesterilizate corect, sau prin contact sexual neprotejat.
Mulţi oameni care dobândesc hepatita B nu prezintă simptome, dar unii pot avea o stare asemănătoare cu cea provocată de gripă.
Semnele bolii pot apărea de la 6 săptămâni la 6 luni şi includ: febră, oboseală, pierderea apetitului, stare de vomă, dureri stomacale, urina închisă la culoare şi îngălbenirea pielii şi a ochilor.
O persoană infectată fără semne de boală o poate răspândi fără să ştie.