PPDA, PAS şi PLDM vor merge în alegeri prezidenţiale cu un candidat comun

După zile întregi de discuţii, Andrei Năstase, Maia Sandu şi Viorel Cibotaru au decis să înainteze pentru alegerile prezidenţiale din toamnă un candidat comun al dreptei, pe care îl vor anunţa la momentul oportun.
Andrei Năstase, liderul Platformei civice Demnitate şi Adevăr (Eugen Horoiu/Epoch Times)
Maria Maevschi
08.08.2016

„Când existenţa Republicii Moldova ca stat democratic este pusă în pericol, nu există loc pentru dezbinare”, consideră liderii Partidului Acţiune şi Solidaritate, Partidului Liberal Democrat şi Partidului Platforma Demnitate şi Adevăr. Mai mult decât atât, aceştia consideră că la 25 de ani de la proclamarea independenţei Moldovei, democraţia a fost compromisă aproape în totalitate, statul de drept revenind la un regim autoritar.

„Suntem guvernaţi de o majoritate ce nu reprezintă cetăţenii şi care încearcă să-şi consolideze puterea prin descurajarea protestelor, prin intimidarea aleşilor locali şi a oponenţilor politici, prin oprimarea presei libere. Justiţia este controlată politic şi acţionează selectiv, iar statul de drept există doar pe hârtie. Instituţiile publice, finanţate din banii cetăţenilor, lucrează împotriva acestora şi a interesului naţional”, se arată într-o declaraţie semnată de Andrei Năstase, Maia Sandu şi Viorel Cibotaru.

În opinia celor trei lideri politici, investigarea furtului unui miliard de dolari din sistemul bancar al ţării bate pasul pe loc. Guvernarea nu ştie decât cum să pună mai repede pe umerii cetăţenilor miliardul care între timp s-a dublat, afirmând „cu impertinenţă şi cinism că nici nu vom observa când vom plăti pentru furtul pe care l-au permis şi l-au gestionat guvernanţii”.

„Economia se sufocă din cauza monopolurilor, a concurenţei neloiale şi a controalelor opresive. Singurele 'modele de afaceri' care au ajuns să fie de succes sunt spălarea banilor şi corupţia. Avem o guvernare care, în loc să lupte cu aceste abuzuri, le coordonează. Ca rezultat, creşte nivelul de sărăcie şi inegalitate în ţară, iar societatea este cuprinsă de frică şi disperare”, se mai arată în comunicatul Plaformei DA, remis Epoch Times.

În contextul alegerilor prezidenţiale din 30 octombrie şi din dorinţa de a trăi în R. Moldova, liderii celor trei partide şi-au anunţat decizia de a forma front comun pentru a oferi oamenilor acestui stat schimbarea de care au nevoie.

„Noi împărtăşim aceeaşi viziune: vrem o ţară în care guvernează legea. Ne dorim un stat care serveşte binele celor mulţi, al cetăţenilor, şi nu interesele obscure de grup. Alegerile prezidenţiale din 30 octombrie 2016 reprezintă o oportunitate de spargere a acestui sistem corupt, antidemocratic şi antipopular. Suntem decişi să facem front comun şi să folosim această oportunitate în cel mai responsabil mod posibil. PPDA şi PAS şi-au anunţat mai devreme candidaţii pentru alegerile prezidenţiale, Andrei Năstase şi, respectiv, Maia Sandu”, se mai menţionează în declaraţie, precizându-se că „decizia definitivă privind candidatul comun la funcţia de preşedinte, selectat dintre cei doi, se va lua la momentul oportun, în strictă conformitate cu legea electorală, iar opinia cetăţenilor în identificarea acestui candidat va fi decisivă.”

Făcând referire la decizia liderului Partidului Popular European, Iurie Leancă, de a se alinia majorităţii parlamentare, cei trei au condamnat această „acţiune de dezbinare a frontului comun antioligarhic. Susţinerea unei guvernări vădit antipopulare va duce la discreditarea în continuare a valorilor democratice şi a parcursului european în ochii cetăţenilor Republicii Moldova”.

Totodată, aceştia au ţinut să facă apel şi către organizaţiile internaţionale şi locale cu experienţă în domeniul electoral, solicitându-le implicarea în procesul de securizare a votului şi asigurarea desfăşurării libere şi corecte a campaniei electorale precum şi a alegerilor, menţionând deja mai multe încălcări, cum ar fi nepublicarea datelor recensământului, netransparenţa finanţării partidelor politice, concentrarea surselor media în mâinile unei singure persoane, fapt ce creează condiţii inegale pentru concurenţii electorali şi reducerea duratei perioadei de campanie la o singură lună.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor