MAE al RM: aplicaţiile militare din regiunea transnistreană sunt sfidătoare şi inadmisibile

Ministerul Afacerilor Externe de la Chişinău vine cu o reacţie în urma exerciţiilor militare desfăşurate recent de trupe ruse în stânga Nistrului. În acest context, autorităţile cer reluarea dialogului în vederea retragerii forţelor ruseşti de pe teritoriul Republicii Moldova.
Tancurile ruseşti efectuează exerciţii militare în Transnistria. (radioiasi.ro)
Anişoara Chiriac
05.08.2016

Unele informaţii vehiculate pe larg de către mass-media transnistreană transmite că recent s-au încheiat aplicaţiile militare desfăşurate pentru prima dată de către Grupul Operativ de Trupe Ruse în comun cu structurile de forţă ale autoproclamatei republici transnistrene, având drept obiectiv „contracararea unor ameninţări teroriste”.

În acest context, Ministerul Afacerilor Externe şi Integrării Europene (MAEIE) de la Chişinău consideră că astfel de acţiuni în care sunt implicate forţe militare străine aflate ilegal pe teritoriul Republicii Moldova şi subdiviziuni militare şi paramilitare ale unei entităţi pseudostatale nerecunoscute de nimeni, ca fiind sfidătoare şi inadmisibile.

“Judecând după declaraţiile făcute de către unii oficiali în cadrul acestor exerciţii militare, dar mai ales după modul în care acestea s-au desfăşurat, inclusiv forţarea râului Nistru cu utilizarea tehnicii blindate, se poate conchide fără echivocuri că scopul real al acestora este altul decât cel declarant”, se arată într-un comunicat remis redacţiei Epoch Times.

Autorităţile din Moldova mai subliniază că aplicaţiile militare au fost făcute fără o informare şi coordonare cuvenită, ceea ce denotă o demonstraţie de forţă şi o sfidare la adresa mecanismelor de negociere şi pacificare.

“Astfel de acţiuni subminează în mod flagrant suveranitatea şi integritatea teritorială a Republicii Moldova, principii în favoarea respectării cărora conducerea Federaţiei Ruse s-a pronunţat deschis şi univoc în repetate rânduri”, se arată în comunicatul de presă al instituţiei.

În acest context, autorităţile de la Chişinău cheamă la relansarea dialogului cu privire la reluarea retragerii forţelor militare ruse şi a muniţiilor de pe teritoriul Republicii Moldova şi transformării actualei operaţiuni de menţinere a păcii într-o misiune civilă multinaţională cu mandat internaţional.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor