Fost deputat: ”Alegeri prezidenţiale nu vor fi. Preşedintele va fi ales de Parlament”

Deputatul în primul Parlament al Republicii Moldova, Alexandru Arseni, a afirmat în cadrul emisiunii Alb şi Negru de la Unimedia că preşedintele nu va fi ales prin vot direct de către cetăţeni, ci va fi ales de către Parlament. Nu este primul care face acest avertisment.
Clădirea Preşedinţiei Republicii Moldova (Epoch Times)
Matei Dobrovie
05.08.2016

„După ultimele informaţii pe care le deţin şi le cred, preşedintele nu va fi ales de popor, ci de parlament. Această hotărâre pe care a luat-o Curtea Constituţională nu are legitimitate. Curtea Constituţională nu poate modifica Constituţia, nu are niciun drept. Ce a fost în 2000, atunci a trebuit să întreprindă toate măsurile. Ori noi respectăm Constituţia, ori Constituţia e o hârtie cu care fiecare face ce vrea. De ce s-au făcut aceste schimbări dintr-un partid în altul? Ca să aibă majoritatea pentru alegeri”, a declarat Arseni.

În opinia sa, în cazul în care Parlamentul va alege preşedintele, atunci Iurie Leancă ar putea fi candidatul la această funcţie. „Leancă va fi candidatul la preşedinţie. Va fi preşedintele Partidului Democrat, nu al poporului şi nici al societăţii”, a precizat Arseni.

Şi fostul premier Ion Sturza s-a arătat sceptic faţă de organizarea alegerilor prezidenţiale. El a afirmat că înainte de acestea vor avea loc alegeri parlamentare anticipate.

În plus, Sturza consideră că americanii fac tot mai multe greşeli tactice şi strategice, iar R. Moldova este ostatica acestor erori. „E păcat că Moldova a devenit din nou un studiu de caz. De data aceasta al eşecului SUA de a înţelege o ţară de dimensiuni minuscule. Unde nu mai este vorba de valori, doar de interese de a stabiliza linia de demarcare. Va fi greu pentru moldoveni să supravieţuiască pe linia frontului. Cert e că elitele de la Chişinău au înţeles bine situaţia şi o exploatează cinic şi în Est, şi în Vest”, a scris acesta pe Facebook.

Potrivit fostului premier, ”ne aşteaptă o toamnă a marilor reforme” politice, cu un nou Cod electoral, sistem mixt de alegeri parlamentare gândite anticipat. Cele prezidenţiale vor mai aştepta...”. Sturza mai spune că actuala guvernare „coace” un plan, iar atunci când ai o majoritate constituţională, totul devine posibil. „Noua structură a administraţiei de stat va încorpora mai multe funcţii de control (regulatorii) şi mai puţină autonomie, inclusiv locală, drastic redimensionată. Când ai o majoritate constituţională, totul devine posibil. Aşa arată azi agenda stabilizării”, a concluzionat fostul prim-ministru.

Reamintim că şi Ana Guţu, liderul partidului unionist Dreapta afirma într-un interviu acordat Epoch Times că alegerile prezidenţiale ar putea să nu mai aibă loc anul acesta. ”Legislaţia electorală trebuie să fie clară cu mult timp înainte de alegeri. La noi au mai rămas 5 luni până la alegeri şi este o incertitudine totală. Acum noi nu ştim cum se colectează aceste liste, în baza cărui model, cine le contrasemnează – primarul sau preşedintele Consiliului Local. Probabil că guvernarea are tot interesul să întindă acest proces de fixare de o manieră clară a regulilor de joc până aproape de alegeri. (...) Actuala putere ar putea invoca o recomandare a Comisiei de la Veneţia pentru a nu mai face alegeri”, explica liderul Partidului Dreapta la vremea respectivă.

”Nu ar fi prima dată când nu sunt respectate recomandările Comisiei de la Veneţia, dar este posibil ca alegerile să nu aibă loc. Dacă vine o decizie a Comisiei, un amicus curiae, se va spune că ea trebuie aplicată pentru următorul ciclu electoral, adică alegerile parlamentare. Actuala putere ar putea invoca decizia acesteia pentru a spune că nu mai poate face alegeri. Astfel, preşedintele ar fi ales în Parlament ca până acum. În R.Moldova se poate orice, nu mă mai miră absolut nimic”, a mai spus Ana Guţu pentru Epoch Times.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor