Miliarde de dolari din Federaţia Rusă spălaţi prin intermediul Moldindconbank

Persoane din cadrul Băncii Naţionale a Moldovei au fost reţinute de către ofiţerii CNA fiind suspectate de neglijenţă în serviciu. Acţiunile ilegale au permis unor instituţii financiare din Federaţia Rusă spălarea prin intermediul Moldindconbank a unei sume imense.
Procuratura Anticorupţie din Moldova (Epoch Times România)
Ştefan Sârbu
05.08.2016

În dimineaţă zilei de 5 august, ofiţerii de investigaţii din cadrul Centrului Naţional Anticorupţie (CNA) împreună cu colaboratorii Procuraturii Anticorupţie au reţinut trei persoane foşti şi actuali angajaţi ai Băncii Naţionale a Moldovei (BNM) suspectate de neglijenţă în serviciu.Temei pentru reţinere au servit materialele cauzei penale pornite la 2 august 2016 pe faptul spălării banilor.

Procurorul anticorupţie, Viorel Morari în cadrul unei conferinţe de presă a informat că persoanele bănuite de „neglijenţă în serviciu au încălcat prevederile art.10 al Legii privind prevenirea şi combaterea spălării banilor care prevede că BNM este o entitate de supraveghere şi este obligată să întreprindă măsuri pentru a identifica posibile acţiuni de spălare a banilor pentru a raporta situaţii suspecte în circumstanţele în care o instituţie financiară nu întreprinde măsuri pentru prevenirea şi combaterea spălării banilor. Cei reţinuţi nu au întreprins acţiuni în conformitate cu Legea respectivă vizavi de instituţia financiară Moldinconbank care a permis tranzacţii suspecte în peste 20 miliarde de dolari SUA”.

Viorel Morari a menţionat că este vorba de spălarea de bani care a trecut prin tranzit în conturi corespondente deschise în Moldindconbank de către bănci din Federaţia Rusă. A fost posibil a fi încasată această sumă imensă datorită îndeplinirii necorespunzătoare a atribuţiilor de serviciu de către angajaţii BNM.

Persoanele bănuite sunt Ema Tabârţă, fost viceguvernator al BNM demisă din funcţie în martie 2015, în legătură cu frauda de la Banca de Economii, Banca Socială şi Unibank. Doi actuali angajaţi ai BNM - Matei Dohotaru, directorul Departamentului supraveghere bancară şi Vladimir Ţurcan, director al Departamentului reglementare şi autorizare, anterior şef al Departamentului supraveghere bancară.

„Temei pentru reţineri au servit şi declaraţiile unor martori care au început a apărea după intensificarea investigaţiilor în legătură cu faptul spălării banilor în proporţii deosebit de mari în sumă de 20 de miliarde de dolari. Perioada tranzacţiilor este 2010 - 2014. Persoanele reţinute se află deja în izolatorul CNA”, a precizat Viorel Morari.

Amintim că la sfârşitul anului 2015 portalul anticorupţie.md în urma unei investigaţii a constatat că în perioada anilor 2010-2014, R. Moldova prin intermediul instanţelor judecătoreşti s-a transformat într-o adevărată „spălătorie” a unor sume mari de bani proveniţi din Federaţia Rusă. În schemă au participat cel puţin 20 magistraţi moldoveni.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor